Ob Tržaški še dolgo brez kanalizacije

Odpadne vode: Na občini brez jasnih odgovorov, namesto njih stanje pojasnjuje kar javno podjetje.

Objavljeno
08. april 2015 18.25
Naselje Majlond na Tržaški cesti v Ljubljani. Ljubljana,03,04,2015
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Nekateri prebivalci ob Tržaški cesti že leta čakajo, da bo občina dogradila javno kanalizacijsko omrežje, tako da se bodo končno lahko znebili greznic, ki oddajajo neprijeten vonj. Čeprav bi morali po določilih operativnega programa to storiti že do konca leta 2010, je iz odgovora občine mogoče razbrati, da bo kanalizacija tam – morda – dograjena šele po letu 2017.

Bralka nas je opozorila, da tudi nekateri stanovalci ob Tržaški cesti, eni glavnih mestnih vpadnic, še nimajo javne kanalizacije. Gre za okoli dvajset hiš zunaj avtocestnega obroča, med Skopčevo ulico in gostilno Pri Gorjancu (območje je znano kot Majlond), kjer morajo gospodinjstva še vedno uporabljati greznice. Povsod v neposredni bližini je bila kanalizacija zgrajena, le na tem odseku ne, je povedala bralka in dodala, da so jim pred leti obljubljali, da bodo greznice, ki pogosto zaudarjajo, s priklopom na javno omrežje lahko opustili že leta 2010. Potem je vse potihnilo.

Namesto občinskih odgovori Vo-Ke

Za informacije, kdaj naj bi ti občani dobili možnost priklopa na javno kanalizacijsko omrežje, kakšni so časovni načrti gradnje kanalizacije na tem območju in ali imajo za to zagotovljena sredstva, smo se obrnili na ljubljansko občino. Občine so namreč odgovorne za gradnjo javne kanalizacije in morajo za to v svojih proračunih tudi zagotoviti potreben denar. Po drugi strani javna podjetja, v ljubljanskem primeru Vodovod-Kanalizacija, omrežje upravljajo, ga vzdržujejo in obnavljajo. Na odgovor občine smo čakali tri tedne (po zakonu o medijih bi ga morali pripraviti v sedmih delovnih dneh), a nismo dobili pojasnil o konkretnih načrtih oddelka za gospodarske dejavnosti in promet ali službe za razvojne projekte in investicije, pač pa so nam z MOL poslali kar odgovor Vodovoda-Kanalizacije.

Javno podjetje v njem navaja, da »dograditev javne kanalizacije na že poseljenih območjih spada med prednostne okoljske projekte mestne občine«. Ministrstvo za okolje in prostor je leta 2004 pripravilo in 2010. noveliralo operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, ki je izvedbeni akt na ravni države in pomeni implementacijo evropske direktive za to področje. V operativnem programu so glede na velikost poselitve določena območja poselitve ali aglomeracije, za katere je treba doseči cilje (izpolnjevanje pogojev) v predpisanih rokih.

Programska rešitev pripravljena že 14 let

»Po kriterijih operativnega programa spada območje Majlonda v aglomeracijo, ki je uvrščena v osnovni program, za katerega je zahtevano, da je do 31. decembra 2010 zagotovljeno odvajanje v javno kanalizacijo in sekundarno čiščenje komunalne odpadne vode ter da je do 31. decembra 2015 zagotovljeno terciarno čiščenje,« so zapisali na Vo-Ki. Odvajanje v javno kanalizacijo bi moralo biti na območju Majlonda urejeno že pred štirimi leti, programska rešitev za dograditev kanalizacije na tem območju pa je bila po navedbah javnega podjetja pripravljena že pred štirinajstimi leti, maja 2001.

Vendar omrežja niso dogradili, zakaj ne, od občine nismo izvedeli, na Vo-Ki pa poudarjajo, da je »investitor gradnje javne kanalizacije lokalna skupnost«. Dodajajo, da je predvideno, da se bo za gradnjo manjkajoče javne kanalizacije v Ljubljani izdelala vsa potrebna dokumentacija za pridobitev sredstev kohezijskega sklada EU iz obdobja 2014–2020. »V primeru pravočasne pridobitve upravno-projektne dokumentacije in odločbe ministrstva o pridobitvi evropskih sredstev, je po trenutnem terminskem planu predviden začetek del leta 2017,« so še zapisali na Vo-Ki.