Obnovi mostu čez Savo letos slabo kaže

Županovo darilo Dolu. Če bo sanacija dražja od 130.000 evrov, bo doplačala Litija.

Objavljeno
10. november 2015 19.31
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Zaradi zaprtega mostu čez Savo v Jevnici so litijski občinski svetniki na predlog župana Francija Rokavca na izredni seji za obnovo lesenega objekta v rebalansu letošnjega občinskega proračuna namenili 3000 evrov, za leto 2016 pa še 127.000 evrov. Zdaj namerava občina objaviti javni razpis za izbiro izvajalca.

Čeprav so na občini sprva zatrdili, da bodo zagotovili denar iz proračunske postavke Vzdrževanje lokalnih cest, so nato ugotovili, da so 308.000 evrov že porabili oziroma so porabo za nekaj tisoč evrov celo presegli. Zato so odprli novo proračunsko postavko Most Jevnica–Senožeti in ji do konca leta namenili finančni drobiž.

Ob zaprtju mostu konec septembra je Rokavec napovedal, da če bo vreme dopuščalo, bo objekt obnovljen še pred zimo. Toda kljub ugodnim vremenskim razmeram obnove še niso niti začeli. Zdaj bo šele objavljen javni razpis, nato bo izbran najprimernejši izvajalec, nato bo treba počakati na mogočo pritožbo neizbranih podjetij, čas pa beži in do konca leta zagotovo ne bodo zamenjali nobenega gnilega prečnega in vzdolžnega nosilca. Most lahko prečkajo le pešci in kolesarji, za motorna vozila pa ostaja zaprt, in tak prometni režim bo veljal še zelo dolgo.

Občinski proračun za prihodnje leto sicer ni sprejet oziroma svet še ni opravil niti prvega branja, a so ga svetniki na Rokavčev predlog zaradi mostu že finančno obremenili za 127.000 evrov. Predvidevajo, da bo celotna sanacija stala 130.000 evrov. Ker je most v skupni lasti litijske občine in občine Dol pri Ljubljani, sta oba župana pred kratkim podpisala pogodbo, s katero se je dolska občina zavezala, da bo na podlagi dokazil o izvedenem in plačanem delu litijski občini kot nosilki izvedbe medobčinskega projekta prispevala 65.000 evrov z DDV in niti centa več. Če bodo gradbena dela dražja od 130.000 evrov, bo skladno z Rokavčevo pogodbeno zavezo razliko plačala litijska občina.

»Podžupan s širokimi pooblastili«

Med razpravo je občinski svetnik Rudi Kozlevčar okrcal župana Rokavca, da z imenovanjem nepoklicnega podžupana po nepotrebnem troši davkoplačevalski denar. Predsedniki strank in vodje svetniških skupin iz vrst SLS, SDS in NSi so namreč prejšnji mesec podpisali koalicijski sporazum, poimenovan Litijska pomlad. Rokavec je takoj zatem imenoval Borisa Doblekarja (SDS) za podžupana s širokimi pooblastili, ki bo deloval na področju gospodarske javne infrastrukture, gospodarstva, družbenih dejavnosti in športa ter zaščite in reševanja, saj se mož očitno spozna na vse.

Kozlevčar je zatrdil, da bo do konca mandata prejel toliko plačnega nadomestila (okoli 950 evrov bruto na mesec, op. p.), kolikor bo stala sanacija jevniškega mostu. Pričakuje, da bo Doblekar zdaj zapustil službo in se z vso vnemo posvetil reševanju nakopičenih finančnih težav. Doblekar je zavrnil vse očitke, službe na Slovenskih železnicah pa ne namerava zapustiti.