»Obsojamo poskus politizacije oz. privatizacije RŠ«

V društvu novinarjev pa opozarjajo, da gre za podrejanje neodvisnega medija vsakokratni študentski koaliciji.

Objavljeno
28. januar 2014 09.38
Posodobljeno
28. januar 2014 09.45
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana - Potem ko je ljubljanska študentska organizacija prejšnji četrtek nenapovedano sprejela spremembe akta o ustanovitvi Zavoda Radia Študent, po katerih sama imenuje štiri od sedmih članov sveta zavoda RŠ, so se včeraj na izredni seji zbrali programski sodelavci radia. V skupni izjavi so zapisali, da obsojajo »poskus politizacije oziroma privatizacije RŠ preko samovoljnega in nelegitimnega spreminjanja akta«. Zahtevajo, da se vsebina akta »nemudoma povrne v predhodno stanje na prihodnji seji študentskega zbora ŠOU, ki bo ta četrtek, ob 17.30, v Klubu K4«.

»Prav tako pričakujemo, da bo na isti seji sprejet predlagani proračun za RŠ za leto 2014 oz. da se ne bo glasovalo za morebitne amandmaje, ki predlagajo dodatno drastično nižanje proračuna, kar bi pomenilo tudi konec RŠ, kot ga poznamo,« še opozarjajo erešovci.

ŠOU naj se vzdrži enostranskih posegov v upravljanje RŠ

Društvo novinarjev Slovenije ljubljansko študentsko organizacijo po sprejeti spremembi akta o ustanovitvi Radia Študent poziva, da se vzdrži enostranskih posegov v upravljanje radia. Na škodljivost sprememb opozarjajo tudi v Iniciativi za demokratični socializem, iz TRS pa so sporočili, da so zgroženi nad odločitvijo organizacije.

Poslanci študentskega zbora Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani so prejšnji četrtek sprejeli spremembe akta o ustanovitvi Zavoda Radia Študent. S spremembo 19. člena statuta pa ŠOU v Ljubljani po novem imenuje štiri od sedmih članov sveta Zavoda Radia Študent. To pomeni, da ima ŠOU v svetu, v katerem so doslej sedeli po trije predstavniki radia in ŠOU ter skupno izbrani predstavnik strokovne javnosti, absolutno večino.

Na spremembe so se med drugim odzvali v Društvu novinarjev Slovenije. Zapisali so, da omenjene spremembe in način, na katerega so bile sprejete, predstavljajo primer podrejanja neodvisnega medija vsakokoratni vladajoči študentski koaliciji in ogroža uredniško avtonomijo radia. Zapisali so, da je prav tako zaskrbljujoče napovedano dodatno zniževanje sredstev ustanovitelja radia. V društvu zato k reševanju statusnega in finančnega položaja radia pozivajo tudi pristojna ministrstva.

»Absolutna večina v rokah institucije, ki že več kot desetletje iz mandata v mandat vedno znova šokira študentsko populacijo s primeri koruptivnih praks, spornimi interpretacijami pravil in z občasno kazensko ovadbo, je škodljiva za katerikoli zavod,« pa so sporočili iz Iniciative za demokratični socializem. »Študentske poslance, ki so v neregularnih okoliščinah glasovali za spremembo akta, zato pozivamo, da podprejo poslanske skupine Iskra, Zagon in Modro za študente v prizadevanjih za povrnitev akta v svojo prvotno obliko,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Iz gibanja in stranke TRS so sporočili, da so zgroženi nad načinom odločanja in samo odločitvijo ŠOU v Ljubljani,» ki je po hitrem in proceduralno spornem postopku spremenila akt o ustanovitvi Zavoda Radia Študent«. Študentski zbor ŠOU v Ljubljani se po njihovem mnenju ne zaveda pomembnosti 45-letnega delovanja radia. Dodali so še, da organizacija zopet kaže na to, da gre za umazano politično igro, željo vladajočih po oblasti, slo po denarju ter uničevanje avtonomnosti omenjenega radia.

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije so se odzvali tudi v uredništvu Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo, kjer ostro protestirajo proti rušenju po njihovem mnenju najpomembnejšega neodvisnega medija v državi, ki ga izvaja ŠOU v Ljubljani. Radio Študent je, kot navajajo, eden redkih prostorov, ki ni dopustil, da bi ga »kolonizirala poblagovljena črvivost«. Ustvarjalcem radia v uredništvu izražajo polno podporo in solidarnost pri boju za ohranitev neodvisnosti in prodornosti.