Oprema lokala Carpe diem gre na javno dražbo

Sodni izvršitelj bo 23. maja na dražbi prvič prodajal zaseženo gostinsko opremo za poplačilo dolga do uršulink.

Objavljeno
09. maj 2014 17.48
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Egiptovski poslovnež Mohamed Gawish, ki je 7. decembra 2012 na Slovenski 19 bučno odprl gostinski lokal Carpe diem (uživaj dan), po vsega poldrugem letu neslavno končuje gostinsko kariero na tem naslovu. Tam bo 23. maja namreč prva javna dražba vse gostinske opreme.

Kot je razvidno iz dražbenega oglasa oziroma napovedi prve javne dražbe na omenjenem naslovu, bo kamniški sodni izvršitelj Marjan Hojs oziroma njegov namestnik Denis Paternost skušal prodati več deset kosov razne gostinske opreme nekdanjega lokala (vitrine, regale, omarice, sedežne garniture, delovne pulte, korita, police, hladilnike, štedilnike, dele ozvočenja ...), vrednih več deset tisoč evrov.

Razprodaja zaplenjene opreme

Z izkupičkom bo skušal poplačati dolg do upnika, to je podjetja Prours, ki je v lasti Uršulinske cerkve. Kakor piše v izvršilnem dokumentu, podjetje Carpe diem gostinstvo, ki je imelo v najemu prostore v lasti uršulink (ti so sestavni del večjega kompleksa Uršulinske cerkve ob Slovenski cesti), ni plačevalo svojih pogodbenih obveznosti. Ker nune tega niso hotele prenašati, so že 10. decembra lani pridobile sklep okrajnega sodišča v Ljubljani o izvršbi. Ta je postal pravnomočen 8. januarja, saj dolžnik v tem času ni hotel poplačati dolgov. In teh se je do konca aprila skupaj s pripadki nabralo za 15.264 evrov.

Razlogi za deložacijo

Kot so v začetku marca poročale že Slovenske novice, so Gawisha deložirali iz nunskih prostorov, ker ni plačeval obveznosti, pa tudi zaradi kaljenja nočnega miru. Takrat so iz uršulinskega samostana sporočili, da jim najemnik dolguje najmanj 40 tisoč evrov, ne samo dobrih 15 tisočakov, kot piše v dokumentu sodnega izvršitelja. Od lanskega septembra naj ne bi plačeval stroškov najema, elektrike, vode in ogrevanja.

Trenutno stanje

Na terenu smo lahko videli, da je sodni izvršitelj zapečatil prostore nekdanjega gostinskega lokala (v njem je stranka PS z Alenko Bratušek na čelu proslavljala zmago in prevzem državne oblasti), za sicer slabo polepljenimi steklenimi vhodnimi vrati pa je videti le skoraj povsem izpraznjen prostor. V njem sameva zgolj večji točilni pult, druge opreme ni opaziti.

Ozadja

Zaprtje nočnega gostinskega lokala ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil njegov najemnik Mohamed Gawish poslovno ali družinsko povezan z znanimi ljubljanskimi družinami in poslovneži. Njegova hči Ursula je žena Damijana Jankovića oziroma snaha župana Zorana Jankovića. Še bolj kot to pa je zanimivo, da je Gawish poslovno tesno povezan s poslovnežem Zorančom Markovom, ki na veliko operira po Ljubljani.

Gostinska veriga

V družbi Carpe diem gostinstvo sta Gawish in Markov solastnika (vsak do polovice), pri čemer ima ta po Gvinu že 260 dni blokiran račun. Drugi finančni podatki sicer niso javno dostopni, je pa zato mogoče prek podatkovne baze ugotoviti, da je bil Zorančo Markov hkrati ustanovitelj, direktor ali zastopnik vrste zasebnih delujočih ali že ugaslih podjetij. Pri enih se pojavlja sam, pri drugih skupaj z Gawishem ali kom drugim. Vsem pa je skupno, da so njihovi naslovi na najboljših lokacijah v središču mesta in da se prav vsa ukvarjajo oziroma so se z gostinstvom ali turizmom (Most consultuing, Kapuciner, Tao potovanja, Tao turizem, Karibi, Protron, Vetrnica).

Slabo poslovanje

Pri podjetju Most consulting lahko ugotovimo, da je prijavljeno na naslovu Petkovškovo nabrežje 5, ki ima tudi to že 109 dni blokiran račun. In spet sta polovična lastnika ista – Zorančo Markov in Mohamed Gawish. Na istem naslovu je prijavljeno podjetje Tao turizem (ustanoviteljica in zdajšnja edina lastnica je Senija Šahin, prej je bil solastnik tudi Markov), ki ima že eno leto blokiran račun in je davčni neplačnik. Tam ima sedež še eno podjetje Markova, potovalna agencija Tao T&T, ki pa je insolventno. Poslovni prostori so izpraznjeni, njihova zasebna lastnica pa išče nove najemnike.

Pri podjetju Kapuciner, prijavljenem na Kongresnem trgu 15, sta oba akterja le četrtinska lastnika (polovični je Luka Stritar). Blokiranega računa v tem primeru ni, na tem naslovu pa sicer deluje slaščičarna in kavarna z iastim imenom.

Ugasla podjetja

Oba podjetnika najdemo tudi med ustanovitelji zaradi insolventnosti že jeseni leta 2010 propadlega in iz registra izbrisanega podjetja Vetrnica. To je imelo sedež na Petkovškovem nabrežju 21 (tam ima začuda še vedno svoj poštni nabiralnik), kjer je sicer znan ljubljanski lokal Čarli. Pa tudi sedež podjetja Tao potovanja v stoodstotni lasti Markova, ustanovaljenega šele 18. marca letos.

Markov se je kot ustanovitelj in nekdanji zastopnik (kot direktor je izstopil 12. januarja 2011) pojavljal še v podjetju Karibi v Krojaški ulici 8, kjer je restavracija Stara mačka (direktorica je Senija Šahin, podjetje pa ima že leto dni blokiran račun in je na seznamu davčnih neplačnikov, a vseeno deluje), in v podjetju Protron iz Kamnika, ki pa je zaradi insolventnosti že izbrisano iz registra.