OŠ Brezovica: Ne boste se več kepali, in pika!

Učenci so se preveč vneto kepali, pri čemer so poškodovali dve učenki, zato sta sledili kazen in prijava na policijo.

Objavljeno
20. februar 2015 19.33
SLO., BREZOVICA, OS- ZUPAN, 14.8.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Brezovica pri Ljubljani – Vodstvo brezoviške osnovne šole je – četudi je večina snega že skopnela – učencem prepovedalo kepanje na območju šole. Nenavadni ukrep je posledica dveh poškodovanih deklic in ogrožanja varnosti mimovozečih avtomobilov, saj so nekateri učenci igro vseh generacij vzeli za nekaj povsem drugega.

Igrivo, zabavno, nasmejano in sveže. Vse to in še več prinaša sneg v obliki kepanja. Lahko je še tako mraz, pa se bo vseeno marsikdo težko uprl snegu v dlaneh in nagajanju drugim s kepami. Za tak način rekreacije pa so odslej prikrajšani vsi učenci na osnovni šoli Brezovica pri Ljubljani, ki so snežno igrivost spremenili v bolečo izkušnjo dveh učenk.

Dokler se otroci zgolj kepajo, se nikomur nič ne zgodi, pravi ravnateljica šole Meta Trček, toda zgodilo se je, da je ledena kepa priletela učenki v glavo in ji poškodovala nos. Z učenci so se nato pogovorili in jim skušali dopovedati, da je taka igrivost lahko tudi nevarna. »Ker pogovor ni zalegel, saj je še eni učenki priletela kepa v glavo, smo kepanje na območju šole prepovedali,« je povedala ravnateljica.

Ravnateljica je učence prijavila policiji

Ker imajo na šoli tako imenovani aktiven glavni odmor, ko učenci lahko gredo na dvorišče, a so se tam spet kepali, jim je vodstvo šolo iz varnostnih razlogov med glavnim odmorom prepovedalo zapustiti šolski objekt. Sledili so pogovori z učenci, a vse skupaj ni kaj dosti zaleglo, saj so med čakanjem na avtobus na tamkajšnjem postajališču na Podpeški cesti začeli metati kepe še v mimovozeče avtomobile. Očividci so nato od vodstva šole, ne od staršev otrok, zahtevali, da naj vendarle vzgojno ukrepa. »Ker na javnih površinah šola nima pristojnosti, smo o dogodku obvestili policijo,« je še dejala Trčkova. Na šolski spletni strani pa so objavili še prepoved kepanja, s čimer želijo doseči odgovorno vedenje učencev.

Brezoviški podžupan Marko Čuden je povedal, da občina odločitev povsem prepušča šoli. »Tudi sam sem se dvakrat ustavil na avtobusnem postajališču ob Podpeški cesti za Notranje Gorice in sem fantom lepo razložil, da naj prenehajo s kepanjem, saj so bili že tako vneti, da so to počeli kar na cesti,« je doživeto pojasnil Čuden.

Otrokom se ni treba bati policije

Ravnatelj prulske osnovne šole Dušan Merc je za Delo povedal, da je kepanje lahko tudi nevarno, če starejši učenci to počnejo z mlajšimi, saj je starostna razlika lahko celo osem let. Ne vidi pa nobenih težav, ko se kepajo otroci iste generacije. Po njegovem prepričanju se kepanja ne da prepovedati. Merc daje prednost pred prepovedjo temeljitim pogovorom z učenci in tudi njihovimi starši.

Stališče do takega vzgojnega ukrepa smo želeli pridobiti tudi od šolskega ministrstva, kjer nam je Nataša Gerkeš povedala, da se do kepanja ne nameravajo opredeljevati, saj je to stvar ravnatelja, ki vodi šolo in določa pravila vedenja v njej. Na ljubljanski policijski upravi pa je Nataša Pučko pojasnila, da so policisti zbirali obvestila o kepanju na avtobusnem postajališču, vendar prekrškov niso ugotovili. Kot je še razložila, kazenski zakonik in zakon o prekrških določata, da otrok, ki še ni dopolnil štirinajst let, ne more biti storilec kaznivega dejanja. Zoper njega se tudi ne smejo voditi postopki za prekrške in izreči kazen.