Ovadbe Jankoviću dajejo dodaten zagon

Županov odziv: Znova zanikal kakršnokoli nezakonito delovanje. Meni, da »Majhenič deluje kot PR agencija«.

Objavljeno
31. marec 2014 20.00
Zoran janković
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Zoran Janković je včeraj znova zanikal kakršnokoli nezakonito delovanje, ki mu ga očitajo kriminalisti. Ti so v petek po neuradnih informacijah ovadili ljubljanskega župana in še pet drugih oseb zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in pranja denarja.

»Nikogar nisem napeljeval k nobeni odločitvi, še najmanj pa Energetiko, ki je samostojna pravna oseba,« se je Janković odzval na – sicer neuradne – očitke iz ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada, da je vplival na odločitev Energetike o nakupu prostorov za centralno hladilno strojnico v stožiškem športnem parku od Grepa, s čimer naj bi bilo javno podjetje oškodovano za okoli tri milijone evrov.

Prav tako je zanikal očitke glede pranja denarja, ki naj bi ga s sostorilci izvedel prek finančnih transakcij, ki so tekle od Energetike do Grepa, Baze Dante in KLM Naložb. »Transakcije držijo, toda treba je povedati, da so zadaj pogodbe in asignacijske pogodbe. Če tega ni treba vedeti medijem, pa bi to morali vedeti na policiji.«

Po njegovem mnenju so utemeljeni sumi kriminalistov ekonomsko neutemeljeni, saj ni mogoče, »da si nekdo sposodi milijon evrov, ta milijon tudi vrne, na nekem računu pa ostane 400.000 evrov«. Tako je poudaril, da je Baza Dante Grepu denar, ki si ga je sposodila aprila in avgusta 2011, vrnila januarja 2012. A hkrati priznal, da se je to zgodilo po tem, ko so se v času parlamentarnih volitev 2011 že pojavile prve govorice o obremenilnih podatkih Dursa glede teh finančnih transakcij. Kdaj bi Baza Dante po pogodbah morala Grepu vrniti denar, Janković včeraj ni vedel. Je pa opozoril, da davčna uprava pri pregledu poslovanja Electe ni ugotovila nobenih nepravilnosti. Zatrdil je še, da ima samo en bančni račun, in da če bi res pral denar, ga ne bi prek svojega računa.

O Majheniču in Virantu

Janković – ki z ovadbami ni uradno seznanjen, je pa iz nastopa direktorja NPU Darka Majheniča razumel, da gre zanj – upa, da bo tožilstvo primer čim prej vzelo v roke in ga bodisi ovrglo bodisi zadevo predalo sodišču. »Če bo sodišče odločilo, da sem nedolžen, v kar trdno verjamem, pričakujem, da bo gospod Majhenič odstopil,« je dejal župan, ki meni, da je direktor NPU z nastopi pred kamerami v petek deloval kot »PR agencija«.

Opozoril je tudi, da so se očitki, preiskave in ovadbe proti njemu vedno v javnosti pojavili pred parlamentarnimi ali županskimi volitvami, tokrat pred evropskimi. In še, »kadar je vložena interpelacija proti notranjemu ministru«. Zato ga ne bi presenetilo, če bi bila pred petkovim odločanjem o interpelaciji proti Gregorju Virantu izvedena še kakšna hišna preiskava. Janković je še pripomnil, da »očitno nekaterim ustreza odvračanje pozornosti po petkovem fiasku z nepremičninskim davkom«.

In o volitvah

Bodo ti dogodki vplivali na njegovo odločitev o ponovni kandidaturi za župana, ki naj bi jo razglasil 9. maja? »Na vsak način,« je dvoumno odgovoril Janković in dodal, da mu to daje dodaten zagon, da s svojim primerom poskuša dokazati, kako je posameznik lahko oblaten.