Ovir za gradnjo trgovskega centra v Zalogu ni več

Gradbeno dovoljenje pravnomočno, zato delavci že razkrivajo streho na delu stavbe – Sparova trgovina bo zaprta šele čez tri tedne

Objavljeno
26. maj 2015 17.51
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Pretekli teden se je v središču Zaloga le začela prva faza gradnje novega poslovno-upravnega centra Spar. Na delu objekta, kjer je bil včasih kulturni dom, namreč razkrivajo streho. Spar pa bo zaradi postopnega rušenja trgovino zaprl šele sredi junija.

Čeprav so predstavniki MOL in Spara ob podpisu pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu napovedovali, da bodo 7,5 milijona evrov vreden projekt začeli izvajati konec lanskega poletja, se to ni zgodilo, saj so se nezadovoljni lastniki sosednjega trgovsko-poslovnega bloka pritožili na gradbeno dovoljenje. Občina namreč ni sprejela zahteve, da je treba pravico lastnikov bloka do nadomestnega parkiranja v podzemni garaži v novem centru vpisati v zemljiško knjigo. Ti so zahtevali še, da bi bil promet v okolici obeh objektov urejen tako, da bi strankam zagotavljal možnost začasnega parkiranja vsaj na taki ravni kot do zdaj.

Četudi sta občina in trgovec po zavrnitvi pritožbe na gradbeno dovoljenje na drugi stopnji spor dobila in je dovoljenje postalo dokončno, pa si nista upala začeti graditi, saj nista bila prepričana, ali ga bosta dobila tudi na upravnem sodišču. Ker je pritožbo sosednjega bloka nedavno zavrnilo še to sodišče, je zdaj le stekla prva faza projekta.

Tudi kletna garaža

Kot smo videli na terenu, so delavci že začeli odstranjevati strešno kritino na izpraznjenem delu dotrajanega objekta na Agrokombinatski 2, ki so ga Založani udarniško zgradili leta 1947. Včeraj pa so na parkirišču postavili še gradbene ograje in močno otežili dostop vozil do bloka. Ker je Zalog precej odvisen od Sparove trgovine (v bližini je le manjša Mercatorjeva prodajalna), jo nameravajo zapreti šele 16. junija.

Zatem bodo podrli preostanek stavbe, na njenem mestu pa naj bi v približno enem letu postavili bistveno večjo in sodobnejšo. Ta bo imela 5866 kvadratnih metrov površin za storitvene dejavnosti, pri čemer bo 1145 kvadratih metrov namenjenih supermarketu. V kletni etaži bo parkirišče za 85 vozil, še 30 parkirnih prostorov bo ob objektu. V pritličju bo Sparova trgovina, v nadstropju pa knjižnica, glasbena šola, športna in gledališka dvorana, dnevni center za starejše, prostor za rekreacijo, upravni center in prostori za delo lokalne skupnosti in društev.

Začasnih parkirišč ni

Med gradnjo bodo morali Založani po nakupih v Polje ali BTC, v okolici gradbišča pa bo tudi precej otežen promet. Pritožnica na gradbeno dovoljenje je povedala, da lastniki 49 lokalov na Agrokombinatski 2a oziroma Zaloški 269 začetek novogradnje »že čutijo«. Občina jim namreč kljub obljubam ni zagotovila nadomestnega zemljišča na vzhodni strani trgovsko-poslovnega bloka, kajti z lastnikom prazne parcele se ni sporazumela ne za njen odkup ne za najem za čas gradnje. Zaradi gradbenih odrov in delavcev, ki razkrivajo streho, že imajo težave z dostavo in parkiranjem.

Zvedeli smo tudi, da sosedje spora ne bodo nadaljevali na vrhovnem sodišču, kar pa ne pomeni, da je boj za parkirišča in lastništvo pripadajočih zemljišč okoli bloka končan. Na sodišču se namreč sploh še ni začel nepravdni postopek za določitev pripadajočega zemljišča k bloku po zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine. Kako bo razsojeno, bomo najbrž zvedeli šele čez leto, dve ali celo več.

Sporni sporazum

Občina je lastnikom stavbe na Agrokombinatski 2a/Zaloški 269 sicer ponujala sporazum, po katerem bi v Sparovem poslovno-upravnem centru in okoli njega dobili pravico do parkiranja kot nadomestilo za izgubljene dosedanje prostore na zunanjih parkiriščih. Pri tem je nekatere zmotila zahteva, da štirje lastniki lokalov, ki so leta 2011 vložili predlog za določitev pripadajočega zemljišča k tej stavbi, po podpisu sporazuma predlog umaknejo. In da bi bila s sporazumom »urejena vsa razmerja, vezana na funkcionalno zemljišče okoli stavbe«, da tri sporne parcele ne predstavljajo pripadajočega zemljišča k bloku, da se odpovedujejo vsem zahtevkom in se zavezujejo, da ne bodo nasprotovali gradbenemu dovoljenju za gradnjo Sparovega centra. Ker dogovora niso dosegli z vsemi, je več drugih lastnikov predlog za določitev pripadajočih zemljišč k bloku vložilo znova.