Papir servisu se ultimat izteče 1. marca

Sosedje Papir Servisa iz ulice Pod ježami so na selitev »smetišča« pripravljeni potrpeti le še dobre tri tedne.

Objavljeno
07. februar 2013 19.48
Posodobljeno
09. februar 2013 05.00
LJUBLJANA 05.02. 2013 Družba za ravnanje z odpadki. Pod ježami 3. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Papir Servis naj svojo zbiralnico in predelovalnico odpadkov v ulici Pod ježami na robu Most pospravi najkasneje do 1. marca, agencija za okolje pa naj mu do 20. februarja izda okoljevarstveno dovoljenje za novo lokacijo v Vevčah, kamor jo bo selil.

To je zaključek sestanka med približno 30 predstavniki hiš iz Ulice Pod ježami in njene okolice (organiziranih v Civilno iniciativo za Novi Vodmat), vodstvom Papir Servisa, MOL in Arsa, ki so ga na ljubljanskem Magistratu ta četrtek izsilili jezni stanovalci.

Župan kot mediator

Tak predlog, ki ga je kot nekakšen mediator predlagal župan Zoran Janković, pa so vsi skupaj sprejeli s stisnjenimi zobmi, saj ni ustrezal prav nikomur. Stanovalci, ki že 22 let od jutra do večera prenašajo hrup stiskalnic, ventilatorjev in tovornjakov, pa tudi smrad razpadajočih ostankov hrane in podgane, so najprej zahtevali, da Papir Servis nemudoma preneha opravljati kakršno koli dejavnost, saj mu je okoljska inšpekcija že sredi decembra lani izdala odločbo o takojšnji prepovedi dejavnosti. Poleg tega je Arso od inšpektorjev že dobil predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja za obdelavo odpadkov in izbris tega podjetja iz evidence zbiralcev odpadkov.

Potrpljenja ni več

Marinka Pogačnik
iz omenjene iniciative je odločno zavrnila tudi predlog Papir Servisa, da bi na lokaciji Pod ježami odslej zbirali in obdelovali le še papir (ne pa tudi stekla in druge odpadne embalaže). Dejala je, da je imelo vodstvo dovolj časa, da bi to enoto preselilo na primernejšo lokacijo že pred leti, a je ni.

Ker obljubam, da bodo to storili v kratkem, ne verjamejo več, je zahtevala, da podjetje začne spoštovati inšpekcijsko odločbo, kar pomeni, da tudi Snaga tja ne bi smela več voziti nobenih odpadkov za recikliranje.

Drugi stanovalec iz neposredne bližine zbiralnice je dejal, da gre pravzaprav za »smetišče«, zaradi katerega že leta ne morejo normalno živeti in da so njegovi talci, saj se ne morejo odseliti. Njihovih stanovanj namreč noče kupiti nihče, saj zaradi hrupa in smradu nimajo nobene vrednosti. Ker jim je Papir Servis vseskozi lagal, da se bo preselil, so izgubili potrpljenje in nasprotujejo vsakršnemu odlogu selitve.

Jezi ga še, ker so uskladiščeno steklo začeli stran odvažati šele decembra lani, kovinske odpadke v sredo, lesene pa šele v četrtek, nekaj ur pred sestankom. Opozoril je, da so morali zaradi njihovih težkih vlačilcev okoliške mestne ceste popravljati na vsaki dve leti in da ne vidi razloga, da bi MOL tam še naprej dopuščala promet 40-tonskih tovornjakov.

Pojasnila Papir Servisa

Generalni direktor Papir Servisa Janez Mlakar je kljub vsemu prosil, naj jim dajo še malo časa, da predelavo papirja preselijo v Vevče. Da mislijo resno, je po njegovem dokaz, da so občutno zmanjšali hrup, ko so z 8. januarjem prenehali zbirati steklo, nedavno pa še lesno embalažo. Tudi preostala proizvodnja je umaknjena v najmanj moteč del parcele (ta je velika približno 10.000 kvadratnih metrov), tečejo pa tudi vse dejavnosti za preselitev na novo lokacijo. Če bi obrat Pod ježami zaprli takoj, pa bi po njegovem ogrozili obstoj celotnega podjetja, zato je zaprosil še za tri mesece odloga. A naletel na neodobravanje z vseh strani.

Trimesečni odlog zavrnjen

Celo župan Janković je Mlakarjev predlog označil za nesprejemljivega in zato predlagal, naj Papir Servis začne pospešeno pripravljati novo lokacijo za papirne odpadke v Vevčah (preureditev prostorov in kanalizacije), stanovalci pa bi njihovo »pospravljanje« na stari lokaciji tolerirali do 1. marca. Predstavnice Arsa je prosil, naj za novo lokacijo pripravijo okoljevarstveno dovoljenje »superprednostno« – že prihodnji teden. Ker tega niso mogle obljubiti, jih je prosil, naj to store vsaj do 20. februarja.