Po mestu bo donela zborovska glasba

Po Prešernovih stopinjah: v tednu pred 8. februarjem bo na trgih in ulicah zapelo 45 zborov in skupin.

Objavljeno
30. januar 2014 19.02
*pivk*Prešernov spomenik
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V počastitev slovenskega kulturnega praznika se bodo v tednu pred 8. februarjem, ob tako imenovanih Prešernovih pomnikih, to je krajih, kjer je največji slovenski pesnik bival ali je tja zahajal, zvrstili nastopi pevskih zborov in vokalnih skupin.

Organizator že tradicionalnega projekta Po Prešernovih stopinjah, ki poteka že 28. leto, je Zveza kulturnih društev Ljubljana.

Nekaj zborov bo praznično vzdušje od danes do sobote, 8. februarja, poneslo tudi v domove starejših občanov in dvorane. S polurnim nastopom se bo predstavilo 45 pevskih zborov in vokalnih skupin.

Prvi se bo danes ob 17. uri na Mestnem trgu 19 – kjer so stanovali Primičevi po očetovi smrti (1817–1822), v letih 1820 in 1821 pa je tam stanoval tudi Prešeren, ko je bilo Juliji komaj štiri leta – predstavil Vokalni kvartet (PD) 4. Ob 17.30 pa bo zapel mešani mladinski pevski zbor Veter na Ciril-Metodovem trgu 3; tam je bila odvetniška pisarna Leopolda Baumgartna, v kateri je bil zaposlen tudi Prešeren.

Kje vse ni bil

V soboto, 1. februarja, se bo ob 17. uri na Bregu 10 – tam sta bila stanovanje in pisarna dr. Blaža Chrobatha, kamor je leta 1834 Prešeren prišel za koncipienta – predstavil Seniorski mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana. V nedeljo, 2. februarja, ob 12. uri bo na Novem trgu nastopil Mešani pevski zbor Zora Janče.

V ponedeljek, 3. februarja, bo med 15.30 in 19.30 deset nastopov. V Wolfovi ulici 6, kjer so od leta 1822 stanovali Primičevi, bo ob 15.30 nastopil Ženski pevski zbor PD Rožmarin Dravlje, ob 18. uri pa Komorni zbor Vocis Imago. V Trnovski cerkvi, kjer je Prešeren 6. aprila 1833 ugledal Julijo, bo ob 16. uri zapel Moški pevski zbor JP LPP, ob 17. uri Mešani pevski zbor Vevče in ob 18.30 Oktetek. Na Gosposki 3, Stari Kazini, kjer je shajala in se zabavala ljubljanska boljša družba in kjer se je Prešeren srečeval z mnogimi tedanjimi vplivnimi osebnostmi, bo ob 18. uri zapel Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana. Na Starem trgu 34, kjer je Akademija za glasbo, od leta 1830 pa je bilo tu sodišče, kamor je Prešeren redno zahajal kot advokat, bo ob 19. uri zapel Moški pevski zbor Barje, ob isti uri pa na Mestnem trgu 19 še Pevski zbor arhitektov Slovenije. Ob 19.30 bo Vokalna skupina Krila zapela na Prešernovem trgu.

V torek, 4. februarja, bo osem nastopov. Med drugimi bo ob 15. uri v Trnovski cerkvi zapel Ženski pevski zbor Vižmarje Brod, ki bo obiskal tudi Dom starejših občanov Kolezija, ob 16.30 pa na Prešernovem trgu Mešani pevski zbor Pentakord. Na Vodnikovem trgu – kjer je v licejski knjižnici Prešeren videl Zoisov prevod nemške Lenore in se prvič zavedel, kakšno odgovornost do svojega naroda mu nalaga njegova pesniška nadarjenost, od leta 1830 do 1836 pa je bil glavni knjižničar njegov prijatelj Matija Čop, ki je imel v poslopju tudi uradno stanovanje –, bo ob 17. uri zapel Mešani pevski zbor Biljana. Ob 19.30 bo na Ciril-Metodovem trgu 3 zapel Trnovski oktet, ob 20. uri pa v Trnovski cerkvi Mešani pevski zbor Gameljne.

V sredo, 5. februarja, bo sedem nastopov. Mešani pevski zbor Gameljne bo ob 16. uri obiskal Dom starejših občanov Bokalce, ob isti uri pa Moški zbor Posavje Dom starejših občanov Bežigrad. Ob 18. uri bo na Prešernovem trgu nastopil Mešani pevski zbor Lipa zelenela je. V Wolfovi 6 bo ob 19. uri nastopil Partizanski pevski zbor. Perpetuum Jazzile bo nastopil ob 19.30 na Mestnem trgu 19.

Tik pred praznikom

V četrtek, 6. februarja, bo 12 nastopov, med njimi bo na Wolfovi 6 ob 18.30 zapel APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Vokalna skupina Jazzva ob 18. uri v Wolfovi ulici. Ženski pevski zbor Barje bo ob 16.30 zapel v Domu starejših občanov Trnovo. Ob 19. uri bo več nastopov v Kulturnem domu Črnuče.

V petek, 7. februarja, bo v Dnevnem centru aktivnosti za starejše na Gosposvetski 4 ob 10. uri nastopil Ženski pevski zbor KUD Ivan Cankar, KMD Pella Ljubljana bo zapel ob 17. uri v Wolfovi 6, Ženski pevski zbor Florence pa ob 19. uri na Mestnem trgu 1. V soboto, 8. februarja, bo nastope sklenilo Društvo Blaž Potočnikova čitalnica na Šmarni gori.