Podjetje SVC shirano, Rokavec poln upanja

Država je litijski občini menda storila krivico, ker ji ne da denarja za odkup objekta, ki je v lasti občinskega podjetja.

Objavljeno
06. januar 2015 21.25
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Na litijski občini za vse finančne težave krivijo državo oziroma ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ki jim je na javnem razpisu, namenjenem razvoju regij, zavrnilo vlogo za nakup dela medgeneracijskega središča Šmelc. Občina ga je nameravala odkupiti od podjetja SVC, ki je izključno v njeni lasti.

»Trdno sem prepričan, da nam bo uspelo, čeprav morda šele čez nekaj let. Vsi referenčni strokovnjaki so potrdili, da je bila vloga neupravičeno zavrnjena,« je na zadnji seji občinskega sveta svetnike tolažil župan Franci Rokavec, vendar jih ni pisno seznanil z obrazložitvijo zavrnjenega sklepa gospodarskega ministrstva. Občina je vložila tožbo na upravnem sodišču in predlagala prednostno reševanje spora, o čemer pa sodišče še ni odločilo, je včeraj povedala predsednica Jasna Šegan. »Sodnica poročevalka opravlja procesna dejanja, ki se nanašajo na pridobivanje upravnih spisov ter izmenjavo vlog med strankami. Zadnji pripravljalni vlogi sta bili posredovani 9. in 15. decembra toženi stranki (MGRT; op. p.) v vednost,« je pojasnila.

Namera občine nedopustna

Občina se je maja lani prijavila na javni poziv ministrstva s projektom Nakup medgeneracijskega središča Šmelc. Z državnim denarjem je hotela odkupiti del objekta, v katerem so prostori za dom starejših občanov, in del, v katerem že poteka institucionalna predšolska vzgoja. Objekt ob Ljubljanski cesti je zgrajen na treh parcelnih številkah. Ob ustanovitvi družbe SVC aprila 2009 je občina vse tri parcele prenesla v last podjetja, ki je nato ob njenem patronatu najemalo posojila za gradnjo Šmelca. Iz gradbenega dovoljenja, priloženega k vlogi za nakup dela centra, je razvidno, da del zgradbe, ki ga je občina hotela kupiti, stoji na zemljiščih, ki jih je vložila že v osnovni kapital SVC, kar pa ni dopustno, saj gre v tem primeru za zmanjšanje osnovnega kapitala. Postopek na ministrstvu, na katerem je v. d. generalnega direktorja na direktoratu za regionalni razvoj Marko Drofenik, sicer svak župana Rokavca, je vodila višja svetovalka Andreja Matuš.

Sklep neuspešne kandidature je jasen: zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (občin) določa, da morata biti prodaja ali menjava nepremičnin v lasti občin skladni s predpisi, ki urejajo državne pomoči. V tem primeru pa je hotela občina nepremičnine, ki jih je leta 2009 vložila v svoje lastno podjetje SVC, odkupiti. Pred petimi leti so bila tri zemljišča vredna dober milijon evrov, zdaj bi jih občina skupaj z delom objekta in kar z državnim denarjem odkupila za 7,66 milijona ali 8,48 milijona z davkom.

Finančne injekcije

Gradnja Šmelca je doslej z opremo vred stala dobrih 17 milijonov evrov. Podjetje SVC je zadolženo pri NLB za dobrih devet milijonov evrov in pri Delavski hranilnici za poldrugi milijon, poleg tega izvajalcem dolguje 1,3 milijona ter še 800 tisočakov za nakup opreme za vrtec in dom starejših občanov. Že tri mesece ne plačujejo glavnice posojil, prav tako ne pripadajočih obresti. Tik pred božičnimi prazniki je iz nadzornega sveta družbe odstopil eden od treh nadzornikov, Filip Fele. Zanimanja za nadomestnega člana ni. Fele nam je povedal, da se je za ta korak odločil zaradi osebnih razlogov. Toda po naših informacijah je ključni razlog to, da vodstvo SVC nima prav nobenega načrta, kako se spopasti z nakopičenimi problemi. Občina je doslej podjetje dokapitalizirala s skoraj tremi milijoni evrov, Rokavec pa napoveduje, da bo v tem letu vložila nove tri milijone, da bi se vsaj začasno izognili stečaju.