Pot ob žici: V mestu se bodo združili pohodniki in tekači

Jutri se začne tradicionalni pohod po Poti spominov in tovarištva, v soboto Tek trojk.

Objavljeno
06. maj 2014 19.28
*lvi* panorama
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Mesec maj s prvimi pravimi pomladnimi dnevi s seboj prinese tudi tradicionalni ljubljanski dogodek Pot ob žici in tekaško prireditev Tek trojk. Vse skupaj se bo začelo jutri s pohodom za najmlajše in končalo v soboto.

Pohod okrog Ljubljane, ki poteka po skoraj 32,5 kilometra dolgi poti, kjer je med drugo svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev, je bil prvič organiziran leta 1957. V zadnjem času se za sodelovanje na njem odloča vse več ljudi, vsako leto se jih ga udeleži več kot 30.000, čedalje več pa je tudi rekreativnih tekačev in tekačic, ki se prijavljajo na tekaško prireditev Tek trojk.

Jutri bodo hodili najmlajši

Na Teku trojk se tekači, ki morajo teči v skupinah po trije, pomerijo na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na tri kilometre na trasi za osnovne in srednje šole. Teči morajo ves čas skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto.

Svoj začetek in konec ima Tek trojk na Kongresnem trgu, tokratni se bo začel v soboto ob 9. uri, ko se bodo na pot podali tekači na 29 kilometrov, in ob 9.30 za trojke na 12,5-kilometrski preizkušnji.

Že jutri pa se bodo na pohod okoli Ljubljane podali otroci iz ljubljanskih vrtcev. Najmlajši seveda ne bodo prehodili vseh 32,5 kilometra, ampak se bodo vključili na kontrolni točki, ki jim je najbliže, ter prehodili en odsek.

V petek bodo po poti krenili osnovnošolci, ki bodo prehodili do tri odseke, in dijaki, ki se bodo pohodniško lotili polovice poti.

Osem kontrolnih točk

Na pohodniški trasi okrog Ljubljane stoji osem kontrolnih točk, vsaka je namenjena zbiranju žigov, za celotno prehojeno pot pa udeleženci prejmejo še posebna priznanja. Vsak se lahko sam odloči, koliko bo prehodil pa tudi, kje bo začel.

Sobotni del pohoda bo tako namenjen tistim bolj ali manj pripravljenim pohodnikom, ki si razdaljo lahko razdelijo glede na svoje sposobnosti in telesno pripravljenost. Naj še povemo, da predprijava ni potrebna, vsak udeleženec pa se lahko registrira v soboto od šeste ure na vhodnih kontrolnih točkah, ki so na Viču (pri Žabarju), v Šiški (bar Cviček pri Koseškem bajerju), za Bežigradom (AMZS – prodajni biro), v Jaršah (Žito – recepcija), Polju (pekarna Studenec), na Fužinah (gostilna Babnik), Rudniku (dnevni bar Peyton) in Livadi (Hladnikova 15).