Poti na Rožniku končno začeli urejati

Za sanacijo 2500 metrov poti bo MOL odštela vsaj 50.000 evrov. Napovedujejo, da bodo nekatere poti zaprte do konca meseca.

Objavljeno
19. maj 2015 18.46
Cestna dela v parku Tivoli. V Ljubljani 19.5.2015
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Po večmesečni zapori Slovenske ceste bodo predvidoma do konca meseca zaprte še poti na območju Rožnika. Do takrat bo JP Snaga saniralo 2500 metrov poti od sankališča v parku Tivoli proti Drenikovemu vrhu ter na območju Hotela Bellevue na poti Pod gozdom.

Na Mestni občini Ljubljana so napovedali začetek del že za prejšnji ponedeljek, vendar nikjer na omenjenem območju ni bilo opaziti strojev ali zapore. Na občini pojasnjujejo, da so prejšnji teden potekala pripravljalna dela, sanacija pa se je začela včeraj pri sankališču v Tivoliju. Poškodbe na poteh so nastale zaradi žledoloma, JP Snaga pa namerava preurediti celotno pot z izkopom in nasutjem novega materiala. Popravili in nadomestili bodo poškodovane mulde, dražnike oziroma kanale in zadrževalnike meteornih voda.

Dela do konca meseca

Ponudbena cena za sanacijo poti je 50.000 evrov, dejanski stroški pa bodo znani, ko bodo dela končana, so povedali na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Rok za njihovo dokončanje je predvidoma do konca meseca. Dela pa bi se lahko podaljšala, če bi pri sanaciji nastali nepredvideni zapleti, ovire ali ob slabem vremenu. Ker bodo poti na območju Rožnika v tem času zaprte, obiskovalce parka na MOL prosijo za razumevanje.

Na območju Rožnika ljubljanska občina vzdržuje 62.187 kvadratnih metrov peščenih površin. Na vprašanje, ali je letos predvidena še kakšna sanacija poti na območju Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba, so na mestnem oddelku za gospodarstvo odgovorili, da ne.

Vejevje po gozdnem redu

Povprašali smo jih tudi, ali bo MOL poskrbela tudi za kupe vejevja, sečne ostanke na več koncih Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki kalijo podobo gozda in so nevarni za požare, medtem ko so bili vrednejši hlodi po lanskem žledu že odstranjeni. Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so odgovorili, da gozdni red pri ravnanju z lesnimi ostanki zagotavljajo v skladu s predpisi Zavoda za gozdove Slovenije. Hlodovina je že bila odstranjena, z njo je bila poplačana vrednost sanacije v gozdu. Na Rožniku pa je treba dokončati še dela na parcelah, kjer raste zaščitena evropska gomoljčica. Trenutno dela na teh parcelah niso dovoljena, prepoved velja do 31. maja. Očistili bodo še parcelo na Rožniku, kjer je pred tem potrebna sanacija mostička.

Sicer pa je 459 hektarov veliko območje Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba razglašeno za krajinski park že od leta 1984, obišče pa ga 1.750.000 obiskovalcev na leto. Tri četrtine je poraščenega z gozdom. Na ponedeljkovi seji mestnega sveta je bil v prvi fazi od dveh vendarle sprejet tudi osnutek novega občinskega odloka, ki bo nadomestil 30 let starega in določa tudi upravljavca, ki ga park ves ta čas nima, in sicer je za njegovo izbiro predvidena podelitev koncesije. V lani sprejetem programu varstva okolja za MOL 2014–2020 je predvideno, da bo KP Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib upravljavca vendarle dobil prihodnje leto.