Prazne obljube o ureditvi Stare Šiške

Prometni nered le streljaj od središča mesta: Šiškarji so že leta 2013 skupaj z občino pripravili ureditveno dokumentacijo, a na MOL o tem nič ne vedo.

Objavljeno
06. april 2016 18.02
Križišče Celovške ceste in ulice Milana Majcna. Ljubljana, 6. april, 2016.[križišče,Celovška cesta,ulica Milana Majcna,ceste,ulice,promet,infrastruktura,Ljubljana]
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Prebivalci Stare Šiške že več let opozarjajo na neurejenost prometa in težave, ki jih imajo v tem delu mesta, ki ni daleč od središča, toda na rešitve čakajo zaman. O tem je bila pred tremi leti narejena prometnoureditvena dokumentacija, na občini pa pravijo celo, da z njo niso seznanjeni.

V društvu za lepšo Staro Šiško Duo pravijo, da je bila ureditev za to območje v soglasju s predstavniki lokalne javnosti načrtovana s prometnoureditveno dokumentacijo, po meri prebivalcev, ki so s pobudami sodelovali v javni razpravi, in s poudarkom na cestnoprometni signalizaciji. Projekt z oznako »situ g 3–šiška Š1–enosmerne ulice–15nov2013«, izdelan novembra 2013, je projektiral Andrej Stijepić; hranimo ga v uredništvu. Takrat ga je celo naročila občina, novi uslužbenci mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet pa očitno o tem nimajo pojma, se jezijo občani.

Izvedljivost projekta in skladnost s predpisi naj bi potrdili s tehničnim pregledom izvedenih del in izdajo odločbe župana, kot je navedeno v zakonu o cestah, v primeru, da celotna prometna preureditev ni presegla ravni »investicijskih vzdrževalnih del« oziroma »vzdrževalnih del v javno korist«.

Ogorčeni prebivalci

Tako že več let čakajo na celostno izvedbo prometne ureditve na tem območju, skupaj z vsemi obljubljenimi izvedbami na terenu. Čakajo tudi na ustrezno županovo odločbo, da bo ureditev varna in v skladu s prometno-tehničnimi in prostorskimi predpisi. Toda na njihovo ogorčenje na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pravijo, da z navedeno »prometnoureditveno dokumentacijo« niso seznanjeni. Po njihovi evidenci pa da za ureditev Stare Šiške ne obstaja noben občinski projekt. V nasprotju s prepričanjem občanov na tem oddelku menijo, da je izvedena sprememba v sistem enosmernih ulic s parkomati na tem območju varna in skladna s predpisi.

Prebivalci Stare Šiške so ob tem ogorčeni, da je župan Zoran Janković prejšnji mesec v govoru v Stožicah ob odprtju zelene prestolnice Evrope poudaril zadovoljstvo, kako so vse četrtne skupnosti izjavile, da so bili lani uresničeni vsi dogovorjeni projekti. To vsaj za četrtno skupnost Šiška namreč ne drži.

Brez pločnika in semaforja

Prebivalce zanima, kdaj bo občina začela graditi pločnik na Ulici Milana Majcna (za slaščičarno Mihalek), pri čemer stanovalci predlagajo tudi možnost ureditve skupnega prometnega prostora. Prav tako jih zanima, kdaj bo poskrbela za preplastitev cestišča na odseku med Gubčevo in Celovško, kar bi se sicer moralo zgoditi že lani. Kot pravijo na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, gradnja pločnika na Ulici Milana Majcna ni predvidena. Stanovalci opozarjajo, da je to ignoranca župana, ki je lani to območje tudi obiskal, in občinskih služb. Tam se namreč sprehajajo starši z otroki, ki jih peljejo v vrtec, pa tudi starejši in invalidi. Vsi so ogroženi zaradi neurejenega prometa. Poleg tega je cestišče te ulice neravno in pokrpano, vsako leto nastajajo nove jame, tako da je samo še vprašanje časa, kdaj si bo tam kdo zlomil nogo ali pa bo koga povozil avto.

Ogrožanje življenj

Ob vsem po njihovem mnenju ne vzdržijo izgovori, da bodo Ulico Milana Majcna začeli urejati, ko bo v bližini zrasel stanovanjski kompleks s stolpnicama, za katerega je bil lani na mestnem svetu sprejet občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Naročnik, podjetje Aba Plus, ima dolgove na slabi banki, račune pa je imelo blokirane že v času javne razgrnitve leta 2011. Tako namerava občina ta dela prevaliti na investitorja. Krajani so prepričani, da te gradnje verjetno še najmanj desetletje ne bo. Pri tem pa se nikomur ne zdi pomembno, da zaradi neurejenega prometa v tem delu lahko kdo tudi izgubi življenje.

Občina je že lani obljubljala ureditev križišča s semaforjem na križišču Ulice Milana Majcna in Celovške ceste, kar je bilo najprej obljubljeno maja 2014, zgodilo pa se ni še nič. Kot pravijo na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, so kot alternativo temu križišču predlanskim izvedli novo križišče med Frankopansko in Celovško (stanovalci so takrat opozarjali, da je poseg v nasprotju s prostorskim načrtom OPPN in sprejetim elaboratom), tako da po njihovem predlagani semafor ni potreben. Po mnenju občine navedena priključitev na Celovško cesto poteka brez težav. Toda krajani se sprašujejo, od kod in na podlagi česa so občinske strokovne službe ocenile tako. Opozarjajo, da sta postavitvi semaforjev na Frankopanski in Celovški vedno bili ločeni zadevi, zato so takšni izgovori mesta neprimerni. Sicer pa semaforja ni tudi v križišču s Frankopansko ulico, kjer je bil najprej predviden. Poudarjajo, da je semafor pri vključevanju iz Ulice Milana Majcna na Celovško nujen.

Gasilska šele prihodnje leto

Za lani sta bili prav tako obljubljeni gradnja pločnika na Gasilski med Celovško cesto in Medvedovo ulico, kjer je šolska pot, in ureditev zavarovane šolske poti čez zelenico, nasproti osnovne šole Spodnja Šiška, saj na poti parkirajo vozila. Kot so povedali na občini, je gradnja pločnika na Gasilski v načrtu za prihodnje leto, za kar imajo že izdelan projekt. Pravijo, da bodo proučili tudi možnosti za ureditev pločnika ob Gasilski cesti in parkiranja v Mazijevi ulici ali pa bo kot alternativa temu urejena krožna pot okoli šole. Krajanom se zdi neodgovorno, da občina okoli šole ne uredi prometa in parkirnih mest, kar predlagajo že več let. Navsezadnje parkomati, postavljeni po načrtu mestnega sveta, stojijo že več mesecev, vendar ne delujejo, to pa je po mnenju Šiškarjev zapravljanje davkoplačevalskega denarja.