Pred slovensko ima prednost zastava mesta

Nova pobuda poslanca o izobešenju državne zastave na Ljubljanskem gradu. Vlada bo predlog preučila.

Objavljeno
15. november 2017 16.52
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana – Na Ljubljanskem gradu čez vse leto še zelo dolgo ne bo vihrala slovenska namesto zastave mesta, saj zakonodaja tega ne določa niti za spomenike državnega pomena, kaj šele za spomenike lokalnega pomena, kamor sodi tudi simbol mesta nad Ljubljanico.

Poslanec državnega zbora Marko Ferluga je na vlado znova naslovil pobudo za poskus sklenitve dogovora med vlado in ljubljansko mestno občino o stalnem izobešanju državne zastave na razglednem stolpu Ljubljanskega gradu. Predlog so že leta 2014 na eni izmed sej mestnega sveta podali mestni svetniki SDS, decembra tistega leta pa so poslanci SDS predlog vložili še v državni zbor.

Župan Janković vztraja

Ministrstvo za javno upravo je zato ponovno pozvalo vodstvo ljubljanske občine, da se do poslanske pobude opredeli. Župan Zoran Janković je v odgovoru pojasnil, da je Ljubljanski grad spomenik lokalnega pomena, zato ni razlogov, da bi na njem izobešali zastavo Republike Slovenije. Zakonodaja namreč ne predpisuje izobešanja državne zastave niti na spomenikih državnega pomena, zato je še manj smiselno, da bi bilo kaj takega predpisano za spomenik lokalnega pomena. Je pa državna zastava na Ljubljanskem gradu stalno izobešena na mostu pred vhodom v grad. Slovensko zastavo pa ob vseh državnih praznikih ter ob vsakokratnem uradnem obisku tujega državnika izobesijo tudi na razglednem stolpu Ljubljanskega gradu.

 Vsakoletno razvitje slovenske tribarvnice ob pomniku Geoos v Spodnji Slivni. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Poslancu Ferlugi je vlada pojasnila določbe zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi glede tega, v katerih primerih mora biti zastava stalno izobešena in primere, kdaj je lahko izobešena. Vlada navaja, da je omenjena praksa v ljubljanski občini skladna z zakonodajo, da pa bodo pobudo poslanca o stalnem izobešenju slovenske zastave na razglednem stolpu Ljubljanskega gradu proučili ob pripravi novega predloga dogovora med vlado in mestno občino Ljubljana.

V Heraldici predlog podpirajo

Predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek je potrdil, da zakon občinam ne predpisuje izobešanja slovenske zastave, razen skladno z uredbo na vseh vzgojno–izobraževalnih zavodih. »Osebno menim, da ima pravico odločati o tem, kaj se izobesi na poslopju, le lastnik,« je povedal Hribovšek, ki pa podpira predlog, da se na Ljubljanskem gradu izobesi nacionalna zastava, saj je po hierhiji simbolov nad občinsko »in pritiče funkciji glavnega mesta«. »Praksa iz tujine nam načeloma pritrjuje, vendar ne vedno. Na Buckinghamski palači denimo vihra zastava kraljice (Royal Standard), kadar je v svoji rezidenci in ne zastava Velike Britanije,« je zatrdil Hribovšek.