Prehitevanje se mu ni izplačalo

Gradnjo stanovaj na Prulah ustavila pritožba sosedov in manjkajoč dokaz, da je klet na barjanskih tleh sploh možna

Objavljeno
19. september 2017 19.18
Gradbišče Prijateljeva
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V križišču ulic Privoz in Prijateljeva, kjer naj bi na mestu dveh že odstranjenih propadajočih stavb zgradili manjši blok s 14 stanovanji, se od lanske jeseni ne dogaja nič, čeprav so arheologi že zdavnaj opravili svoje delo. Zasebnemu investitorju namreč še ni uspelo dobiti gradbenega dovoljenja.

Ker je zasebno ljubljansko podjetje Arhion sredi lanskega oktobra napovedalo, da bo spomladi na Prulah začelo graditi sodoben stanovanjski objekt z etažnostjo od K+P+2N do K+P+3N+T in s 26 parkirnimi prostori v garažni kleti, nas je zanimalo, kje se je zapletlo. Čeprav smo pomislili, da so bili glavna ovira za začetek del arheologi, pa so ti po odstranitvi skoraj stoletje stare enonadstropne stanovanjske hiše in pritličnega gospodarskega objekta (nekdanja mizarska delavnica) z mansardama arheološko najdišče obdelali v manj kot treh mesecih.

(Ne)pričakovan zaplet

Na ljubljanski upravni enoti nam je vodja izpostave Tjana Matjašič Prijič pojasnila, da na provizorično ograjeni in splanirani gradbeni parceli ni gradbenih strojev, ker investitor še nima pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Investitorjevemu projektantu, družbi Artarea iz Kranja, je upravna enota 25. maja lani sicer izdala gradbeno dovoljenje, a so se nanj pritožili stanovalci sosednjega bloka v Prijateljevi ulici. Ti so se zbali, da bi novi objekt ogrozil njihovega, saj bi bil skrajni južni del blokovske vile oddaljen slabih osem metrov. Ker njihov blok iz leta 1963 še ni bil grajen po zahtevah po skopskem potresu v istem letu, jih skrbi, da bi ga kopanje gradbene jame in temeljenje statično ogrozilo.

Ministrstvo za okolje in prostor pa je našlo še nekaj nepravilnosti, ki niso bile povezane s pritožbami sosedov. Zato je 22. avgusta lani upravni enoti naložilo, naj v ponovljenem postopku odloči še enkrat. Investitor je mesec kasneje oddal popravljeno vlogo (čistopis projekta), pri čemer je ob prošnji za gradnjo novega objekta zaprosil tudi za odstranitev ruševin.

Upravna enota je 24. februarja z novo odločbo zavrnila zahtevo Arhiona za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev obeh obstoječih objektov ter gradnjo novega večstanovanjskega objekta. V postopku je namreč ugotovila, da predloženi projekt nima vseh predpisanih sestavin in da iz njega ni nedvoumno razvidno, kje je predvidena odstranitev objektov in kaj je predmet odstranitve. Zoper odločbo se je družba pritožila, a je ministrstvo za okolje in prostor 25. maja pritožbo zavrnilo oziroma potrdilo odločitev upravnega organa kot pravilno in utemeljeno. Že 22. junija je investitorka na upravno enoto oddala novo vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, o kateri pa upravni organ, pravi Matjašič Prijičeva, zaradi dopustov še ni odločil.

Trenutno stanje

Ker je omenjena družba kljub zavrnitvi prošnje za odstranitev zidanih objektov iz leta 1930 oba podrla, češ da sta zaradi desetletij propadanja nevarna za okolico, jo v nadaljevanju postopka najbrž čaka visoka kazen za »degradacijo in uzurpacijo prostora«. Ker so svoje delo opravili tudi arheologi (investitor je od ministrstva za kulturo 14. septembra lani dobil kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev arheoloških ostalin na svojih gradbenih parcelah), bo v novem postopku odločilno, ali bo Arhion tokrat predložil vse manjkajoče dokumente in strokovne ocene, da gradbena jama in temeljenje ne bosta ogrozila 153 stanovalcev, živečih v blokih na Prijateljevi 17, 28, 30, 32 in Privozu 11 a, b, c. Ti so kot stranke v postopku sicer problematizirali tudi rušitev prejšnjih dveh objektov in arheološka izkopavanja, prav tako so bili nezadovoljni s policijo in gradbeno inšpekcijo, ki nista ukrepali kljub njihovim prijavam, da so posegi prenagljeni in nezakoniti, izvedeni še pred pravnomočnostjo gradbenega dovoljenja.

Obeti

Če je investitor tokrat predložil risbe, načrte, geomehansko poročilo in druga dokazila, s katerimi bi dokazal, da pri gradnji podzemnih garaž »geomehanske razmere dopuščajo tako gradnjo, da je upošteval hidrološke razmere, potek komunalnih vodov, zaščito podtalnice in stabilnost sosednjih objektov«, in če bo projekt gradnje tokrat skladen z izvedbenim delom občinskega prostorskega načrta, pa bi gradbeno dovoljenje za novi objekt lahko dobil še pred koncem leta.