Skupina Romov pred vlado zahteva odpravo diskriminacije

Zbralo se je približno 80 Romov, ki protestirajo, ker je vlada zavrnila večino njihovih zahtev iz dopisa, ki so ji ga poslali.

Objavljeno
16. oktober 2017 13.17
Protest Romi
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana - Tako kot je bilo napovedano so se v Ljubljani nasproti hotela Shuttle zbrali Romi in se odpravili na protest pred parlamentom in vladno palačo. Zahtevajo ureditev bivalnih razmer in človeka vredno življenje v njihovih nelegalnih naseljih.

Skupina približno 80 Romov, ki jo vodi predsednik Zveze romske skupnosti Umbrella Haris Tahirović, se je odpravila proti stavbi državnega zbora. Med njimi sta tudi soorganizator shoda Zvonko Golobič iz Bele Krajine in predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. Shod spremlja tudi tridest oboroženih policistov.

Skupina Romov ob zvokih romske himne »Djelem djelem« (op. potujem, potujem) zahteva, da predsedniku vlade Miru Cerarju predajo njihove zahteve, ki so jih med drugimi zapisali tudi na transparentih, in sicer: »Hočemo, vodo!«, »Hočemo elektriko«, »Dovolj diskriminacije«, »Vsi enaki, vsi enakopravni«, »Dovolj zavajanja EU o situaciji Romov«.

Predstavnik Amnesty International Slovenija Blaž Kovač je povedal, da razume protest Romov, saj se mu zdi nesprejemljivo, da ljudje v letu 2017 še vedno živijo brez vode in elektrike v pravi človeški bedi. »Prav je, da romski narod uveljavlja svoje zahteve in tako poskuša z dostojnim aktivizmom in na družbeno sprejemljiv način opozoriti na obstoječe razmere,« je še dodal.

Romski protestnik Drago Ivanič iz Maribora za Rome v Mariboru pa pričakuje, da jih bodo predstavniki vlade sprejeli, finančno pomoč Evropske unije, zahteva pa tudi dvojezično šolo povsod tam, kje Romi obiskujejo osnovno šolo.

Romi že dolgo opozarjajo na svoj diskriminatorni položaj, da živijo v slabih življenjskih razmerah, da jih delijo na avtohtone in neavtohtone, za protest v Ljubljani pa so se odločili, ker je vlada zavrnila večino njihovih zahtev iz dopisa, ki so ji ga poslali.

Zvonko Golobič je pred nekaj trenutki še prebral zahteve protestnikov, in sicer:

  • zahtevajo takojšnjo spremembno zakona o romski skupnosti, ki bo prepovedal prisilne izselitve,
  • zahtevajo ureditev in dostop do pitne vode v vseh romskih naseljih ne glede na status romskega naselja, kar je po njegovem prepričanju človekova pravica zapisana v Ustavi Republike Slovenije,
  • zahtevajo pogoje za čim prejšnje in čim številčnejše zaposlovanje pripadnikov romske skupnosti
  • zahtevajo takojšnje prestrukturiranje Sveta romske skupnosti (tj. romskega parlamenta) s sedežem v Ljubljani in ne več v Murski Soboti in, ki bi ga sestavljali vsi deli romske manjšine. Zdaj namreč Svet romske skupnosti sestavlja 21 članov, od tega je 14 članov Jožek Horvat Mucove Zveze Romov Slovenije, zgolj 7 predstavnikov pa je iz vrst samoupravnih loklanih skupnosti (običn).

 


Romi meddrugim zahtevajo pogoje za čim prejšnje in čim številčnejše zaposlovanje pripadnikov romske skupnosti. Foto: Voranc Vogel/Delo

Čeprav je Stanko Baluh, direktor Urada za narodnost še zjutraj novinarju spletnega Dela zatrjeval, da se s predstavniki protestnikov ne namerava sestati, je natanko ob 12.00 obrnil ploščo. Tahirović in Golobič sta v en glas zatrdila, da se na njegovo povabilo ne nameravata odzvati.

Romi so zdaj začeli s priložnostno zabavo in prepevajo njihovo pesem Kaj mi delaš, punca ti. Pred parlamentom so se čisto razživeli in začeli plesati še kolo.

Predstavniki državnega zbora niso hoteli sprejeti pobud protestnikov, zato so ti začeli vzklikati »Lopovi! Lopovi!«

Organizator protesta Tahirović in Rom iz romskega naselja blizu Ribnice mirita svoje sonarodnjake, naj ne počnejo ničesar na silo. Policisti so strnili vrste.

V primeru, da vladni prestavniki ne bodo sprejeli skupine romskih protestnikov v doglednem času, bodo ti prizorišče zapustili, neimenovani romski funkcionar pa je napovedal, da bo šlo »naslednjič bolj zares«.