Pustne norčije radi zganjajo tudi starejši

Karneval na Taboru in Poljanah je del dolgoletne tradicije Doma upokojencev Center.

Objavljeno
09. februar 2016 15.21
Pustno rajanje v domu upokojencev Tabor 9.2.2016 Ljubljana Slovenija [upokojenci,pust,Dom upokojencev Tabor,Ljubljana,Slovenija]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Pustni torek je že desetletja ena najpomembnejših zabavnih prireditev tudi v ljubljanskih domovih upokojencev. Tako so imeli danes dopoldne tradicionalno pustno rajanje v Domu upokojencev Center.

Direktorica omenjenega doma Jera Grobelnik je povedala, da so se v enotah Tabor in Poljane na maškarado začeli pripravljati že več tednov prej. Večino pustnih mask in okraskov so tako naredili oskrbovanci doma v okviru delovnih terapij kar sami, pomagalo pa jim je tudi domsko osebje (šivilje, perice, strežnice). Ker imajo v obeh enotah prek 400 oskrbovancev, so si pomagali tudi z maskami, ki so jih izdelali že pred leti in jih hranijo v svojih skladiščih posebej za to priložnost.

Starost ni ovira za žur

Kot je videti na fotografiji s Tabora, so se našemljeni stanovalci zelo razživeli. Nekateri so sicer samo gledali, fizično močnejši pa so celo zaplesali in zganjali prave norčije.

Zabava za vse se je začela že dopoldne s peko »mišk«, plesom in pustnimi zabavljači, pri čemer ni manjkala niti coprnica, ki je vedeževala (napovedovala, kdaj se jim bodo zvišale pokojnine, kakšna usoda čaka posameznika ...).

Mnogi so uživali tudi v tem, da jih sostanovalci v maskah niso prepoznali in da so se lahko izdajali za nekoga drugega. Ali pa da so se lahko prelevili v komedijante.

Medgeneracijsko druženje

Popoldne se je veselica nadaljevala tudi po nadstropjih. Hrano z obveznimi krofi pa so jim tokrat stregle negovalke, oblečene v Mikimiške.

Na karneval, ki je poleg silvestrovanja, domskega dneva in martinovanja njihova glavna prireditev, vsako leto pridejo tudi otroci iz bližnjih ljubljanskih vrtcev. Ti tudi sicer pogosto poskrbijo za zelo ganljiva medgeneracijska druženja s petjem in plesom.