Razširjena Letališka cesta bo nared do sredine maja

BTC cesto med Emporiumom in Bratislavsko spreminja v štiripasovnico, odsek do Kajuhove pa bo zaradi semaforjev ostal ozko grlo.

Objavljeno
08. april 2015 17.56
Prenova Letališke ceste. Ljubljana 7. april 2015.
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Prenova Letališke ceste med Emporiumom in krožiščem z Bratislavsko cesto, ki se je začela sredi januarja, bo končana do sredine maja. To so sporočili iz družbe BTC, ki je po pooblastilu občine investitorica širitve tega cestnega odseka z novim krožiščem pri Emporiumu.

Marko Žehelj, direktor investicij v BTC, je povedal, da so se za obsežno rekonstrukcijo približno 500 metrov dolgega odseka odločili v zameno za večji del komunalnega prispevka, ki bi ga morali občini sicer plačati ob gradnji Kristalne palače. Del so ga po pogodbi poravnali v denarju, preostanek pa bodo poplačali z gradnjo nove prometne in komunalne infrastrukture na omenjenem odseku Letališke ceste.

Industrijskih tirov ne bo več

Žehelj je razložil, da Letališko širijo, tako da bo od krožišča pri Emporiumu do krožišča z Bratislavsko po novem štiripasovnica, hkrati pa so se odpovedali dvema krakoma industrijskega tira, ki že dlje časa nista v uporabi. Eden se za Emporiumom konča v višini Italijanske ulice, drugi vodi mimo Atlantisa do Žita. Po zadnjem je sicer do lanskega aprila vozil vlak do kopališča, a je bilo potnikov premalo. Vožnja je bila zamudna, poleg tega sta tir in vlak ustvarjala prometni zamašek na že sicer zelo obremenjeni Letališki cesti. V uporabi ni niti del industrijskega tira, ki vodi od Atlantisa in mimo novega hotela Plaza do Žitovih silosov.

Zahtevna gradnja

Delavci podjetja CGP, ki izvaja obsežna gradbena dela, so imeli po Žehljevih besedah zahtevno nalogo, saj so bile kanalizacijske cevi v precej slabem stanju. Večino so zato morali zamenjati z novimi, prav tako so imeli veliko težav s prestavljanjem drugih vodov. Mnogo jih namreč ni bilo označenih v katastru komunalnih vodov ali pa so bili drugje, kot bi morali biti. Nova štiripasovnica bo imela sredinsko javno razsvetljavo. Prestavili bodo tudi pločnik in kolesarsko stezo.

Prihodnji teden se za uporabnike Letališke ceste začenja najtežja faza prenove, saj bodo zaradi urejanja krožišča zaprli uvoz in izvoz pri Emporiumu. Zapora bo trajala ves mesec, tako da bodo bistveno bolj obremenjene druge obvozne ceste.

Še vedno ozka grla

Opisana rekonstrukcija žal ne bo prinesla dokončnega olajšanja za vse zaposlene v tovarnah, skladiščih, trgovinah in drugih obratih ob Letališki cesti, ki se po njej vozijo v smeri Kajuhove ulice, kajti zaradi križišča na tej bo odsek od Emporiuma do Kajuhove ostal ozko grlo. Zelena luč na semaforju je namreč prekratka, da bi »požirala« več tisoč vozil, ki zavijajo na Letališko ali z nje. Ker te preureditve občina ni mogla »obesiti« BTC ali komu drugemu, bo morala čim prej delo opraviti in plačati pač sama, in to čim prej, saj Kajuhova, Šmartinska in Bratislavska že zdaj pokajo po šivih. Vsekakor bi razširitev morala biti izvedena pred napovedanim prihodom Ikee. V predvolilnih obljubah starega in novega župana Zorana Jankovića sicer piše, da bo Letališka postala štiripasovnica še letos. Žal županu ne gre v prid dejstvo, da je zastal projekt poslovnih dvojčkov Gemini, ki ga je kot investitor načrtoval Urbani center oziroma je za njim stal Pomgrad. Ob širitvi tega dela Letališke bo treba urediti tudi Ulico Ambrožiča Novljana v bližini trgovine Harvey Norman.

Sicer pa bo Letališka cesta postala normalna štiripasovnica šele, ko bo na vzhodnem koncu preurejeno še krožišče, po katerem se motorna vozila zdaj vključujejo na avtocestno obvoznico. To je namreč v višini skladišča Intereurope ozko grlo, podobno kot vsi priključki na tamkajšnjo obvoznico.