Rokavec noče biti več patron nasedlemu podjetju

Bo litijska občina spet dokapitalizirala sporno podjetje SVC? Župan Franci Rokavec prosi banki za pomoč.

Objavljeno
29. april 2015 19.23
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Litija – Na ministrstvu za finance še niso prejeli vloge vodstva litijske občine za izdajo soglasja za najem štiri milijone evrov težkega bančnega posojila, brez katerega bo ta čezmerno zadolžena občina v prihodnjih mesecih plačilno povsem nesposobna.

Občini doslej ni uspelo bistveno znižati dolga, ki je konec lanskega leta znašal dobrih 19 milijonov evrov, kakor tudi ne umakniti patronatskih izjav za nasedlo občinsko družbo SVC.

To je namreč pogoj, da bodo na finančnem ministrstvu občinsko vlogo sploh obravnavali, kar pa še ne pomeni, da bodo prošnji tudi ugodili, saj je občina pod temeljitim nadzorom računskega sodišča in ljubljanskih kriminalistov zaradi kršitev predpisov s področja zakona o javnih financah (ZJF) in zakona o financiranju občin (ZFO).

V drugi zadevi pa ljubljanski kriminalisti vse od lanskega januarja preverjajo sume kaznivih dejanj, ki se tudi nanašajo na del poslovanja litijske občine. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka na ljubljanski policijski upravi več informacij nočejo razkriti, kakor tudi ne, katere osebe so pod drobnogledom.

Tudi v NLB zaviti v molk

Ob koncu lanskega leta je dolg družbe SVC do NLB in Delavske hranilnice (DH) znašal 10,5 milijona evrov. Za odplačilo se je s podpisom obvezujočih patronatskih izjav zavezala občina, zato je podjetje SVC v preteklih letih že dokapitalizirala z 2,8 milijona, letos pa so županovi svetniki v proračunu zagotovili še dodatne tri milijone evrov, kar ni skladno z javnofinančno zakonodajo, je za Delo povedala Irena Ferkulj z MF.

Občinsko vodstvo z županom Francijem Rokavcem na čelu ves čas zatrjuje, da patronatske izjave niso nobeno poroštvo, ker da občina ni garant niti porok za vračilo najetih kreditov. Direktorico tržnega segmenta v NLB Jasmino Držanič smo vprašali, kako ima banka sploh zavarovana litijska posojila, a smo dobili samo suhoparen odgovor, da podrobnosti iz poslovnih odnosov ne razkrivajo, saj njihovi komitenti uživajo pravno varstvo po predpisih, ki urejajo bančne skrivnosti.

Svojim besedam pa očitno ne verjame več niti sam župan Rokavec, ki je pred nedavnim zaprosil obe banki, torej NLB in DH, za sklenitev dodatka h kreditnima pogodbama, s katerim bi litijska občina rada umaknila obvezujoče patronatske izjave, za katere trdi, da »imajo status častnih sporazumov in izjav dobre volje brez pravno relevantnih posledic«. Rokavec po naših podatkih v pismu roti bančnike s katastrofalnimi posledicami za bodočo plačilno sposobnost (solventnost) litijske občine, če njegova prošnja ne bo uslišana. Iz bančnih krogov smo neuradno tudi izvedeli, da prošnjo skrbno proučujejo, da pa ji bržčas ne bodo ugodili.

Občina bo še pitala SVC

V začetku februarja sta z bančniki NLB in DH direktorica SVC Tatjana Kržišnik in župan Rokavec podpisala pogodbo o ureditvi razmerij med dolžnikom in upniki, s čimer so se vse vpletene stranke dogovorile o ureditvi oziroma dinamiki poplačila vseh terjatev, ki segajo vse do sredine leta 2030, ko v plačilo zapade zadnji obrok dolga. Sporazum sestavljata tudi dinamika in način prodaje nepremičnin, ki so v lasti dolžnika, torej podjetja SVC.

Banki sta soglašali, da se bodo prilivi iz kupnin varovanih stanovanj in lekarne delili po ključu 87 odstotkov NLB in 13 odstotkov DH. Prostore, ki so namenjeni varovanim stanovanjem, je skladno s časovnico treba prodati za dober milijon evrov do 15. junija, prostore lekarne pa za 307.000 evrov do sredine julija letos. Vrednost lekarniških prostorov so občinarji in Kržišnikova zdaj kar prepolovili, saj so še lani skladno s podpisano predpogodbo od Ljubljanskih lekarn za 200 m2 velik prostor pričakovali 633.000 evrov kupnine. Naš vir pravi, da obeh nepremičnin v zapisani časovnici ne bo možno prodati, zato naj bi litijska občina spet dokapitalizirala podjetja SVC v višini skoraj 1,5 milijona evrov.