RŠ ima kljub kilavim finančnim razmeram še veliko načrtov

45. rojstni dan bo Radio Študent praznoval na Metelkovi.

Objavljeno
24. april 2014 17.00
Posodobljeno
24. april 2014 18.00
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Letos mineva 45 let, odkar je začel oddajati Radio Študent, glavni medij alternativne scene. Vsa desetletja se je spoprijemal s takšnimi in drugačnimi težavami, letošnjo obletnico praznuje v senci finančnih.

»Glede na kilavo finančno stanje smo se letos odločili, da zabavo ob 45. rojstnem dnevu zastavimo drugače kot doslej,« je sporočila Martina Dervarič, od aprila nova odgovorna urednica radia, ki je na tem položaju zamenjala Bojana Anđelkovića.

»Po sili razmer bomo v sodelovanju z Metelkovo, ki bo rojstnodnevno dogajanje gostila v svojih klubskih prostorih, praznovanje pospremili z enotno vstopnino za vse klube. Z zbranimi podpornimi sredstvi bomo skušali iti nasproti primanjkljaju, glede finančnih sredstev pa moramo razmišljati v smeri trajnega financiranja v prihodnosti.«

Univerza v Ljubljani morda kmalu v soustanoviteljstvo

Robert Mohorič
, v. d. direktorja RŠ, je pojasnil, da jim je študentska organizacija ljubljanske univerze za letos potrdila proračun, enak lanskemu, se pravi, da bodo tudi tokrat dobili 50 tisoč evrov manj kot prejšnja leta.

Študentska organizacija je namreč na letni ravni sredstva za medije s približno 300 tisoč evrov za tri medijske dejavnosti skrčila na 210 tisočakov za dve dejavnosti, saj so ukinili Šouvizijo.

»RŠ bi lahko okrepil dejavnost pri videoprodukciji in s tem pokril nekatera področja nekdanje Šouvizije, vendar za zdaj za to nimamo dodatnih virov,« je priznal Mohorič. Kot je še povedal, se trenutno ukvarjajo s tem, da ljubljanska študentska organizacija zadržuje podpis pogodbe, s katero bi lahko začeli redno izvajanje proračuna.

»Glede na izvedbeno zelo intenzivno obdobje prvega pol leta upamo na razumen dogovor o začetku izvrševanja rednega letnega proračuna v prihodnjih dveh tednih, ko začnemo praznovati rojstni dan,« je direktor pozval odgovorne.

Sicer pa bo RŠ letos najverjetneje le dočakal vstop ljubljanske univerze v soustanoviteljstvo, saj so, je povedal Mohorič, od rektorja Ivana Svetlika vendarle dobili zagotovilo, da bo v začetnem obdobju njegovega mandata univerza pripravila vse potrebno za izpeljavo tega postopka.

»Prvo leto univerzi našega radia ne bo treba podpirati z neposrednim finančnim vložkom, pričakujemo pa razvoj projektnega sodelovanja z univerzo in fakultetami, tudi akademijo za glasbo, radio, film in televizijo, na kateri že nekaj časa deluje Akademska TV in s katero imamo sklenjeno namero o sodelovanju z našo radiotelevizijo Študent,« je še povedal Mohorič.