Sadje iz mestnega sadovnjaka čez nekaj let

Za drevesa bodo skrbeli MOL, kmetijski inštitut, tamkajšnja četrtna skupnost in šole.

Objavljeno
11. november 2015 16.50
Zoran Janković na odprtju javnega sadovnjaka MOL,Ljubljana Slovenija 11.11..2015 [Sadovnjak]
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Prvega januarja prihodnje leto bo Ljubljana postala Zelena prestolnica Evrope 2016. Prejšnji teden je začela delati nova spletna stran Ljubljana.Zate (www.zelenaljubljana.si), ki je prilagojena tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim.

Na MOL prihodnje leto napovedujejo pester celoletni program in različne aktivnosti, predvsem pa obljubljajo, da bodo poskušali uresničiti čim več novih zelenih projektov. Eden prvih je bilo današnje odprtje javnega sadovnjaka na Grbi, ob Poti spominov in tovarištva, na koncu Puhtejeve ulice. S tem bo izpolnjen tudi eden od ciljev v Programu varstva okolja za MOL od 2014 do 2020, v katerem je med drugim zapisano, da se površine ljubljanske občine izkoristijo za pridelavo hrane in lokalno samooskrbo.

Sadovnjak bo odprt za meščane in druge obiskovalce, v njem pa bo skupaj posajenih 108 sadik, med njimi bo največ, kar 48 jablan, 18 hrušk, šest sliv; med 36 preostalimi drevesi pa bodo jerebike, kutine in kakiji, murve, nešplje, skorši, asimine, orehi, kostanji, črni bezeg, šmarne hrušice in evodije. Na južnem delu bo nasad jablan, hrušk in sliv starih sort, na severnem delu pa nasad tudi takšnih drevesnih vrst, ki jih je pri nas malo. Ob urejenih poteh bodo okrasne jablane.

Oskrba dreves bo naravi prijazna. Da se bodo razvila do končne oblike in velikosti ter polno rodila, pa bo minilo nekaj let. Kot pravijo, bo glede na raznolikost sadnih vrst in sort sadje na razpolago od sredine poletja do pozne jeseni. Za sadovnjak bo skrbela mestna občina, skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije, tamkajšnjo četrtno skupnostjo in šolami; za košnjo bo skrbel mestni oddelek za varstvo okolja.