Snaga mora znižati ceno ravnanja z odpadki

»Če cene ne bi spremenili, bi bila ta neupravičena,« pravi direktor javnega podjetja Janko Kramžar.

Objavljeno
17. marec 2014 18.30
Snaga na Povšetovi 17.marca 2014
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – Snaga bo s prvim aprilom za deset odstotkov oziroma evro in pol znižala ceno ravnanja z odpadki. Če je gospodinjstvo lani v povprečju plačalo 9,85 evra na mesec, bo po novem odštelo 8,16 evra. Znižanje je posledica izračuna cen komunalnih storitev.

Potem ko so v javnem podjetju Snaga prvega aprila lani cene komunalnih storitev zvišali – v povprečju za evro na gospodinjstvo – jih natančno leto dni kasneje znižujejo. Za približno desetino nižji strošek na gospodinjstvo je posledica spremenjenih cen komunalnih storitev, ki so jih pri Snagi izračunali na podlagi podatkov za lansko leto in letošnjega poslovnega načrta. Kljub nižji ceni letos načrtujejo pozitivno poslovanje: ob nekoliko nižjih prihodkih in odhodkih v primerjavi s prejšnjim letom naj bi leto 2014 končali z okoli 700 tisoč evri dobička.

Vsakoletni izračun cen podjetju nalaga državna uredba o metodologiji za oblikovanje cen. Direktor Snage Janko Kramžar pojasnjuje, da so pri tem na dveh področjih ugotovili odstopanja; spremenili sta se ceni odlaganja odpadkov in njihove obdelave, in sicer se ena znižuje in druga povečuje, posledica pa je v povprečju manjši strošek za uporabnika.

Če je bil povprečni strošek na gospodinjstvo lani 9,85 evra, bo po prvem aprilu okoli 8,16 evra. »Spremenili so se nekateri pogoji, ki jih je država postavila v preteklosti, in to smo v skladu z metodologijo za določitev cen tudi upoštevali,« pravi Kramžar in dodaja, da metodologija predpisuje, kateri so upravičeni stroški, ki jih izvajalec sme zaračunati uporabnikom. »Ker se vedno dela z določenimi predpostavkami, in to za prihodnje obdobje, se nekatere od njih uresničijo, druge pa ne.« Za deponijo Barje so bila finančna jamstva po Kramžarjevih besedah namenjena za pokrivanje stroškov za čas po zaprtju deponije. »Zdaj, ko gradimo regijski center za predelavo odpadkov, pridobivamo novo okoljevarstveno dovoljenje, ki na novo določa tudi finančna jamstva za deponijo. Po novih izračunih je ocenjeno, da ne bo potrebno toliko sredstev, kot so kazali prvi izračuni,« pojasnjuje direktor.

Nova nacionalna metodologija izračuna cen komunalnih storitev je po njegovem »daleč najboljša«, ker da omogoča stalni nadzor in hkrati preprečuje, da bi cene ostale »na neupravičeni ravni dalj časa«. Na vprašanje, ali je bil lanski dvig cen komunalnih storitev neupravičen, pa Kramžar odgovarja: »V tistem trenutku so bile cene upravičene, kot bodo upravičene tudi te. Prej smo uporabljali predpostavke, ki so veljale do takrat. Vmes se je zgodilo, predvsem v okviru finančnih jamstev, da je država spremenila pravila igre, in mi smo se tem pravilom prilagodili. Če pa cene zdaj ne bi spremenili, bi bila neupravičena.«

Sprememba »potrebna in nujna«

Slabo leto dni po spremembi sistema zbiranja in odvoza odpadkov na Snagi ugotavljajo, da je bila ta potrebna, čeprav priznavajo, da so mnenja med uporabniki različna. Lanska analiza, ki so jo sami opravili med odjemalci, ki jih je v glavnem mestu skupno nekaj več kot 370 tisoč, je pokazala, da je zadovoljstvo upadlo. »Je pa to razumljiva posledica sprememb,« meni direktorjev svetovalec Igor Petek. »Na splošno lahko rečemo, da so uporabniki, ki so bili že pred spremembo zagovorniki ločevanja odpadkov, zadovoljni in da so ti pravzaprav v večini,« zatrjuje Petek in priznava, da so glede ločevanja odpadkov sicer »nekoliko manj uspešni« v blokovskih naseljih. »Po naši oceni je bila sprememba nujna, tako z okoljskega kot uporabniškega vidika, bodo pa potrebni še kakšni koraki za izboljšanje celotnega sistema.«