Soglasno za čimprejšnjo gradnjo džamije

Mestni svet: Občina pohitela z osnutkom odloka o zaščiti tržnic, v katerem pa že napovedujejo gradnjo garažne hiše.

Objavljeno
11. februar 2013 20.14
SLOVNIJA,LJUBLJANA,10.1.2012,POGLED Z GRADU. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Mestni svetniki so v dobri uri in pol opravili z dvema sejama – redno in izredno. Potrdili so dva osnutka odlokov, en sklep, opravili nekaj imenovanj in si prislužili dvojno sejnino. Na dnevnem redu sta bila dva projekta, za realizacijo katerih si občina prizadeva že od začetka županovanja Zorana Jankovića.

Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za islamski versko-kulturni center so svetniki sprejeli že leta 2008, danes pa so obravnavali dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev tega akta. Vodja odseka za prostorske izvedbene akte in prenovo Alenka Pavlin je uvodoma pojasnila, da so spremembe potrebne, ker zmagovalna rešitev arhitekturnega natečaja delno odstopa od veljavnega OPPN. Tako so spremenili normative za mirujoči promet, dopustili ureditev telovadnice in gostilne v kletni etaži in spremenili etapnost gradnje iz ene v dve fazi. Napovedala je še, da bodo do predloga akta vanj vnesli tudi železniški podhod, ki bo povezal Šiško in Bežigrad. Tega sicer predvideva občinski prostorski načrt, zgradila pa naj bi ga MOL.

Svetniki so osnutek potrdili brez glasu proti in se soglasno zavzeli za čimprejšen začetek gradnje že več desetletij načrtovane džamije. Pripombe k aktu je imel predvsem Miha Jazbinšek (Zeleni), ki je izpostavil neprimeren uvoz v garažo in dejstvo, da občina od leta 2008 ni uredila zemljiškega stanja in da so nekatera zemljišča na območju OPPN še vedno v lasti Energoplana. Župan Zoran Janković ga je zavrnil; dejal je, da je bila komasacija zaključena že lani in da postopek zemljiškoknjižnega vpisa pač tako dolgo traja.

Mojca Kucler Dolinar (NSi) pa je menila, da »postaja neprijetno, ker se začetek gradnje islamskega versko-kulturnega centra odlaga in odlaga«. »Mahinacije z zemljišči za načrtovani center se nam verjetno vsem zdijo skrajno neprimerne. Če si bosta MOL in Energoplan že v začetku privoščila netransparentnosti, bo nekdo nosil posledice takega delovanje. Predvsem islamska verska skupnost,« je dejala svetnica.

Opozicija proti garaži pod tržnico

Redni seji je sledila izredna, ki jo je mestna uprava sklicala šele minulo sredo. Na dnevnem redu je bila zgolj ena točka – osnutek odloka o razglasitvi arheološkega najdišča na Vodnikovem, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Kot je pojasnil vodja oddelka za kulturo Uroš Grilc, je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) konec oktobra lani občini poslala predlog zaščite za to območje. »Mestne službe so ugotovile kar nekaj pomanjkljivosti, tako da je usklajevanje trajalo do prejšnjega tedna. Glede na to, da začasna zaščita tržnice kot spomenika državnega pomena poteče 23. marca, se nam je zdelo prav, da pravočasno odreagiramo in damo osnutek odloka na izredno sejo,« je Grilc pojasnjeval objavo gradiva v zadnjem trenutku.

Izpostavil je predvsem tretji in četrti člen osnutka odloka. Tretji določa, da so »posegi in dejavnosti v prostoru dopustni, vendar se lahko načrtujejo in izvajajo, če se na podlagi nedestruktuvnih in nizkodestruktuvnih arheoloških raziskav izkaže, da je zemljišče možno sprostiti za gradnjo oziroma prezentacijo«. Drugi pa, da je za vse posege v spomenik treba predhodno pridobiti kulturovarstvene pogoje in kulturovarstveno soglasje ZVKDS. Kot je znano, na tem območju občina že leta načrtuje gradnjo podzemne garaže.

Janković bo vztrajal

Projektu so opozicijski svetniki izkazali precej manj naklonjenosti kot prej obravnavani gradnji džamije. Osnutek so potrdili s 25 glasovi za in 13 proti. Kar nekaj svetnikov je zmotilo, da so pripravljavci akta v obrazložitvi zapisali, da je »cilj sprejetja akta zaščita arheološkega najdišča v prostoru in sodobna prezentacija arheoloških ostalin v okviru bodoče parkirne hiše Tržnica«. Mirko Brnič Jager (SDS) je zato predlagal, da se del, ki že zdaj prejudicira vsebino tega prostora, izloči: »Odločitev, ali bo garaža, bo šele prišla, ker bodo šele raziskave pokazale, koliko prostora imamo na razpolago.«

Tomaž Ogrin (Zeleni) pa je menil, da bi morali ministrstvu predlagati, da trenutno državno zaščito podaljšajo in razširijo: »Garaža je nepotrebna. Vso to področje potrebuje močnejšo kulturno zaščito. Prostor je treba obvarovati pred avtomobili.« Garaži nasprotujejo tudi v NSi, kjer se prav tako zavzemajo za celostno trajno zaščito na državnem nivoju. Jazbinšek pa je opozoril, da mestna uprava svetnikom ni predstavila prvotnega predloga zaščite, ki ga je pripravil ZVKDS, tako da ni znano, do kakšnih sprememb je med usklajevanjem prišlo.

Janković je pomisleke opozicije označil za »prazne besede« in skrb MOL za arheološko dediščino utemeljil z nagrado, ki jo je Ljubljana lani dobila za prezentacijo ostalin v garaži pod Kongresnim trgom. Mestna uprava naj bi že do naslednje, marčne seje pripravila predlog odloka, Janković pa je prepričan, da arheološka odkritja ne bodo ovira za gradnjo načrtovane garaže.