Število šolarjev v Ljubljani še narašča

Ob začetku šole pristojni voznike pozivajo, naj bodo na najmlajše udeležence v prometu pozorni vse leto, ne samo septembra.

Objavljeno
28. avgust 2014 17.22
sipic/otroci
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V novem šolskem letu bo v klopeh ljubljanskih osnovnih šol 777 učencev več. Prag javnih šol bo prvič prestopilo 2830 prvošolčkov, 99 več kot lani, še sto pa jih bo v dveh zasebnih šolah, kar je pet več kot preteklo leto.

Prvošolčki bodo napolnili 118 oddelkov javnih šol in štiri oddelke zasebnih. Povprečno število učencev v javnem oddelku prvega razreda se bo povečalo z lanskih 23,2 na 24, je na tiskovni konferenci ob začetku novega šolskega leta povedala vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič. Oddelkov prvih razredov v primerjavi z lani v občini ne bo več; na šestih osnovnih šolah, Danile Kumar, dr. Vita Kraigherja, Miška Kranjca, Nove Jarše, Vič in Zadobrova, bo po en oddelek prvega razreda več, po en oddelek manj pa bo na prav toliko šolah, Ketteja in Murna, Kolezija, n. h. Maksa Pečarja, Polje, Valentina Vodnika in Vrhovci.

Sicer pa se bo v tem šolskem letu na ljubljanskih javnih šolah skupaj šolalo 21.473 učencev v 974 oddelkih, 698 učencev več kot lani, v dveh zasebnih pa 742 v 31 oddelkih, 79 več kot lani. V javnih šolah bo devet oddelkov več, v zasebnih pa trije več. Po en oziroma dva oddelka več bodo imele še osnovne šole Dragomelj, Hinka Smrekarja, Milana Šušteršiča, Poljane, Prule, Savsko naselje, Sostro in Vižmarje Brod. Po en oddelek manj bodo imele še osnovne šole Jožeta Moškriča, Oskarja Kovačiča in Vide Pregarc. V javnih oddelkih se bo število učencev povečalo z lanskih 21,5 na 22, 1.

V novem šolskem letu bo v 23 javnih vrtcih vključenih 13.421 otrok. Do 22. avgusta so jih sprejeli 3209, v postopku podpisa pogodbe pa jih je še 99.

Tudi letos poteka preventivna akcija Prvi šolski dan – Varna pot v šolo, ki jo pripravlja Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL. Sodelujejo redarji, policisti in prostovoljci, ki bodo skrbeli za umirjanje prometa v okolici šol in vrtcev. Sodelujoči pozivajo voznike, naj bodo pozorni na najmlajše udeležence vse leto, ne samo septembra.