Stoli, postelje, jogiji danes na razprodajo?

Hostel Celica: Dosedanji najemnik napoveduje razprodajo opreme, v Kudu Sestava še upajo na dogovor.

Objavljeno
11. januar 2018 19.11
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Dan po tem, ko so na MOL oznanili, da bodo znani hostel začasno zaprli in ga po prenovi predali v upravljanje javnemu zavodu Ljubljanski grad, so v Kudu Sestava, ki ustvarja program v Celici, pozvali k sestanku z občino.

Dosedanji najemnik, zavod Šouhostel, katerega ustanoviteljske pravice je ljubljanska študentska organizacija predlanskim prodala podjetju TJs Tomaža Juvana, mora po napovedih občine do torka zapustiti hostel. Juvan je tako za danes popoldne napovedal »garažno razprodajo«, ko nameravajo prodati »drobni inventar, točilni pult, kuhinjsko opremo, posteljnino, jogije, stole, mize, hladilnike«. Večje predmete bodo prodajali v dogovoru s posameznimi interesenti, preostalo pa nameravajo uporabiti pri poslovanju drugje. Juvan sicer pravi, da so se še vedno pripravljeni pogovarjati, ga je pa presenetil včerajšnji sestanek na občini: »Jasno so nam dali vedeti, da jih celotna oprema v hostlu ne zanima, tudi rezervacij menda ne potrebujejo.« Občini so že pred tem med drugim ponudili, da vzame v najem opremo hostla in blagovno znamko Celica in da ji prepustijo že sklenjene rezervacije, a so to zavrnili; župan Janković je ponudbo označil za »nerazumno«.

Prenova z neznankami

Akademski slikar Žiga Okorn, ki ustvarja v Celici, je poudaril nujnost, da se hostel obnovi tako, da ostane odprt. »Namesto da bi se pogovarjali o celoviti rešitvi, o širitvi programa v Celici, se pogovarjamo o tem, da bo najemnik prisiljen tako rekoč trgati opremo iz prostora.«

Programski vodja v hostlu Janko Rožič iz kulturno-umetniškega društva Sestava se prav tako strinja, da je prenova potrebna, vendar je po njegovem izvedljiva tudi tako, da Celica ostane odprta. »Od občine smo dobili odgovor, da bi bilo to mogoče, nismo pa dobili trdnega zagotovila, zato upamo na širši sestanek,« je pozval Rožič. Kot je poudaril, je Celica »živ organizem« in bi jo bilo mogoče zunaj sezone prenoviti tudi med obratovanjem, toda do 1. marca, ko so konec prenove napovedali na občini, kljub zaprtju hostla po Rožičevih besedah tega ni mogoče izpeljati.