Svetniki bodo nadaljevali prejšnji teden prekinjeno sejo

Med drugim jih čaka osnutek sprememb poslovnika mestnega sveta, ki bi prinesel snemanje sej.

Objavljeno
27. januar 2014 08.37
Posodobljeno
27. januar 2014 09.00
Mo. Z., Ljubljana, STA
Mo. Z., Ljubljana, STA
Ljubljana - Ljubljanski mestni svetniki bodo danes nadaljevali prejšnji ponedeljek prekinjeno sejo. Med drugim jih čaka osnutek sprememb poslovnika mestnega sveta, s katerimi želijo na občini rešiti vprašanje snemanja sej. V osnutku predlagajo, da bi seje lahko snemali le predstavniki akreditiranih medijev in služba za organiziranje dela mestnega sveta.

Za ureditev področja snemanja so se na občini odločili po zapletih s snemanjem na seji mestnega sveta novembra lani. Dogajanje je namreč z manjšima kamerama snemal svetnik SDS Jernej Pavlin, ki ga je Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil.

Mestna občina Ljubljana (MOL) v osnutku sprememb in dopolnitev poslovnika ljubljanskega mestnega sveta predlaga, da z izjemo akreditiranih medijev in občinske službe za organiziranje dela mestnega sveta nihče drug ne bi smel zvočno ali slikovno snemati sej mestnega sveta. Javnost dela mestnega sveta želijo zagotavljati z neposrednim prenosom sej preko spletne strani MOL ali pa z objavo slikovnega zapisa sej na istem mestu.

Svoj predlog ureditve področja snemanja so podali tudi v svetniški skupini SDS, in sicer v osnutku odloka o obveščanju javnosti o delu mestnega sveta. A so na občini zavrnili njihov predlog, da bi osnutek obravnavali na seji decembra lani. Na občini so se za to odločili, ker svetniki SDS predloga za razširitev dnevnega reda seje z omenjenim osnutkom niso oddali pravočasno.

Na dnevnem redu današnje seje so tudi spremembe pravilnika o zagotavljanju sredstev za delo svetniških klubov ter pravilnika o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev na MOL. Sejnina za udeležbo svetnika na seji mestnega sveta naj bi po novem znašala 6,5 odstotka plače župana, pod pogojem, da je svetnik navzoč najmanj pri polovici glasovanj o točkah sprejetega dnevnega reda.

Predlog sprememb pravilnika o zagotavljanju pogojev in sredstev za delo svetniških klubov in samostojnih svetnikov pa med drugim sledi priporočilom nadzornega sveta MOL za realnejše načrtovanje proračunske porabe, kjer bi dodeljena kvota predstavljala le najvišjo možno porabo.

S spremembami pravilnika določajo zgornjo mejo finančnih sredstev za reprezentanco. Glede na podatke o porabi reprezentančnih sredstev v razmerju do dodeljenih sredstev v preteklih letih menijo, da kvota v višini 20 odstotkov omogoča doseganje namena reprezentance.

Poleg omenjenih točk bodo svetniki med drugim obravnavali še predlog strategije razvoja in trženja turistične destinacije Ljubljana od letos do leta 2020 in osnutek sprememb odloka o organizaciji in delovnem področju mestne uprave ter glasovali o soglasju k predlogu odloka o načrtu za kakovost zraka na območju MOL.