Tekači in pohodniki zasedli Pot ob žici

Prireditelji tradicionalne športno rekreativne prireditve pričakujejo rekordno število udeležencev.

Objavljeno
09. maj 2015 11.23
Pohod po poteh okupirane Ljubljane
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Tekači in pohodniki so se že podali po Poti ob žici. Prireditelji tradicionalne športno rekreativne prireditve, že 59. pohoda po Poti ob žici, pričakujejo rekordno število udeležencev, piše Slovenska tiskovna agencija.

Športno rekreativna prireditev, ki jo organizirata ljubljanska občina in Timing Ljubljana, poteka po 35 km dolgem obroču okoli Ljubljane v spomin na osvoboditev slovenskega glavnega mesta, ki ga je med drugo svetovno vojno obdajala žična ograja italijanskih in nemških okupatorjev. Prvi pohod so organizirali leta 1957.

Letošnja vremenska napoved je za tekače in pohodnike ugodna, zato organizatorji pričakujejo rekordno število udeležencev. Predprijava na današnji pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od šeste ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer bo dobil kontrolni kartonček, s katerim bo potem pri nadaljnjih točkah zbiral žige. Cilji bodo odprti do 17. ure. Tisti, ki bodo prehodili celotno pot v dolžini 35 km, bodo dobili posebno kolajno, piše STA. Posebne spominske značke na prireditvi dobijo tudi vsi udeleženci katerega od krajših pohodov na cilju v parku Zvezda.

Sobotni del prireditve je tudi tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. S Stritarjeve ulice je startalo 1618 trojk na 12,5 kilometrov in 259 trojk na daljšo, 29 kilometrov dolgo preizkušnjo.

Sklepno dogajanje bo tudi letos na Kongresnem trgu. V kulturnem programu bodo ob 11. uri tradicionalno nastopili pevci Partizanskega pevskega zbora, piše STA. Prireditve se bosta udeležila tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik vlade Miro Cerar, ki bosta skupaj prehodila del poti.