Tenisačem bodo na Svobodi vrnili del igrišč

Športni park Svoboda: Prihodnje leto tri zunanja teniška igrišča, čez nekaj let naj bi občina tu uredila teniški cente.

Objavljeno
30. december 2016 16.54
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Potem ko so pred dvema letoma ostali brez dveh tretjin teniških površin, bodo tenisači na Viču, kot kaže, prihodnje leto vendarle dočakali obljubljena nova tri igrišča. To bo le prva teniška investicija na tem območju, na občini so v srednjeročne načrte vključili tudi teniško dvorano.

Spomnimo, pred slabima dvema letoma, ko so začeli graditi dolgo načrtovani gimnastični center Ljubljana, so zaradi gradnje novega objekta morali porušiti šest od devetih teniških igrišč v Športnem parku Svoboda. V javnem zavodu Šport Ljubljana so sicer uporabnikom tamkajšnjih teniških površin obljubili, da bodo že ob gradnji gimnastične dvorane uredili tri nadomestna teniška igrišča. Spomladi 2015 so tudi že objavili razpis za izvajalca del, a so ga hitro umaknili – ugotovili so namreč, da morajo za ureditev dodatnih teniških igrišč pridobiti gradbeno dovoljenje.

To jim je dobro leto in pol kasneje vendarle uspelo. Konec novembra je Upravna enota Ljubljana občini izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo nezahtevnega objekta oziroma teniškega igrišča na prostem z ograjo. Kot je pojasnila Darja Vidic z upravne enote, bo igrišče imelo dobrih 2000 kvadratnih metrov površine (109 metrov v dolžino in 18 metrov v širino), obdano pa bo z žično ograjo, visoko do treh metrov. Nova igrišča bodo jugovzhodno od treh igrišč, ki so na Svobodi še ostala po zgraditvi gimnastičnega centra.

Gradnja na začetku teniške sezone

Kot so pojasnili v Športu Ljubljana, bo razpis za izvajalca objavljen predvidoma marca, na vprašanje, kdaj bi bila lahko igrišča urejena, pa so odgovorili, da je izvedba odvisna od poteka razpisa. Direktorica zavoda Tatjana Polajnar je povedala, da bi bila »po najbolj optimističnem scenariju« igrišča lahko nared junija – s pogojem, da bo šlo vse gladko z izbiro izvajalca in da ne bo zapletov pri izvedbi del. Dodala je, da bo treba izvesti kar nekaj zemeljskih del, saj so tla tu barjanska. »Groba ocena ureditve igrišč je 300.000 evrov, natančnejši podatki bodo znani po izbiri izvajalca,« so še pojasnili v javnem zavodu.

Kakšnih nepredvidljivih zapletov ne bi smelo biti, saj ima Šport Ljubljana dokaj sveže izkušnje z gradnjo na tem območju, ki so jih pridobili z gradnjo gimnastične dvorane. Tri zunanja teniška igrišča je tu predvidel že občinski podrobni prostorski načrt, ki je bil sprejet za gradnjo te dvorane. Ob njih pa je predvidena tudi pokrita dvorana za tenis, ki je umeščena zahodno od tehniških igrišč oziroma južno od gimnastičnega objekta, ob Koprsko ulico. Gradnja treh zunanjih igrišč bo tako prvi korak v projektu Teniški center Ljubljana, ki ga je občina na novo umestila v načrt razvojnih programov v pred kratkim sprejetih proračunih za leti 2017 in 2018.

Za dvorano manjkajo še zemljišča

»Ljubljana nima teniškega centra, ki bi vrhunskim tekmovalcem zagotavljal optimalne možnosti za priprave in tekmovanja. Gradnja je predvidena v Športnem parku Svoboda ob gimnastičnem centru,« so o razlogih za odprtje novega projekta zapisali na MOL. Poleg denarja za gradnjo zunanjih treh teniških igrišč so v prihodnjem letu za pridobivanje dokumentacije na občini namenili 30 tisočakov, enako tudi v letu 2018. V obeh letih so predvideli še okoli 400.000 evrov za odkup potrebnih zemljišč.

Prav od uspešnosti in hitrosti pri pridobivanju manjkajočih zemljišč bo najbrž odvisno, kdaj bodo tenisači dobili nov prostor. Projekt je v proračunu MOL ocenjen na slabih pet milijonov evrov, pri čemer je predvideno, da bi glavnino sredstev, 3,6 milijona evrov, občina zagotovila leta 2019.

Teniška dvorana naj bi bila nekoliko večja kot sosednji objekt za telovadce (v širino naj bi merila do 47 metrov, enako kot gimnastična, v dolžino pa do 106 metrov, kar je 38 metrov več kot gimnastična), a dva metra nižja (do 16 metrov). Prostorski načrt ob Koprski ulici predvideva tudi ureditev parkirišča z 82 parkirnimi mesti. Glavni vhod v dvorano bo na severni strani s skupne vstopne ploščadi, ki je že urejena na južni strani gimnastične dvorane. Na južni strani teniške dvorane pa prostorski načrt predvideva tudi ureditev parkovne zelene površine.