Tudi na Rudniku bi imeli nove trgovine

Nakupovalna središča: Supernova bi zgradila prizidek, s katerim bi podvojili trgovske površine, in garažno hišo.

Objavljeno
21. avgust 2017 16.15
Parkirni prostori pred Leclercom. V Ljubljani 10.8.2017[Leclerc.rudnik.parkirni prostori]
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Čeprav v glavnem mestu nakupovalnih površin ne primanjkuje, se kar vrstijo novi načrtovani trgovski objekti. Poleg novega trgovskega centra v Šiški in trgovine Ikea v BTC bi tudi na Rudniku v prihodnjih letih lahko bistveno povečali trgovske površine, saj načrtujejo širitev Supernove in gradnjo nove parkirne hiše.

Ob Celovški cesti se že izvajajo pripravljalna dela za novo Sparovo nakupovalno središče, za katero so investitorji pravnomočno gradbeno dovoljenje pridobili po letih birokratskih bojev. Odprtje napovedujejo za jesen 2019. Švedska multinacionalka trenutno čaka na odločitev o pritožbi na izdano okoljevarstveno soglasje; če bo ta zavrnjena, bodo lahko dali vlogo za gradbeno dovoljenje za prvo njihovo pohištveno trgovino pri nas. Na razplet usode, potem ko maja v stečajnem postopku Grepa ni bilo nobenega interesenta zanj, še vedno čaka tudi napol končano trgovsko središče v Stožicah. Vse bolj konkretni pa so tudi načrti za širitev trgovskih površin na Rudniku, za kar je sicer ljubljanski mestni svet prostorske podlage sprejel že pred sedmimi leti.

Do konca meseca je tako na sedežu upravne enote Ljubljana, izpostava Vič - Rudnik, na vpogled dokumentacija za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za širitev Supernove, skupaj s poročilom o vplivih na okolje, ki jih bo imel poseg. V tem času na Agenciji za okolje (Arso) zbirajo mnenja in pripombe, do 5. septembra pa tudi zahteve za vstop v postopek morebitnih stranskih udeležencev.

Arkade za estetski učinek

Investitorji, družba Supernova Lju, d. o. o., v lasti avstrijske SN Asset, morajo okoljevarstveno soglasje pridobiti, ker gre za gradnjo objekta z več kot 30.000 kvadratnimi metri bruto tlorisne površine in ker celotno območje, kjer je predvidena gradnja, presega hektar. Kot je razvidno iz dokumentacije, investitorji načrtujejo dograditev obstoječega objekta Supernove proti severovzhodu, kjer so zdaj parkirišča, gradnjo garažne hiše na mestu današnjega velikega parkirišča med Supernovo in Leclercom, med novo garažo in nakupovalnim središčem pa naj bi uredili tudi arkade z nadstreškom, »ki se ne bodo fizično dotikale omenjenih objektov in bodo namenjene predvsem estetski funkciji«.

Parkiranje tudi na strehi

Novozgrajeni del nakupovalnega središča v obliki črke L bo imel 34.482 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine, kar pomeni, da bodo podvojili sedanje nakupovalne površine. Objekt bo dvoetažen, montažen, na strehi tako starega dela, kjer se doslej ni parkiralo, kot novozgrajenega objekta pa je predvidenih tudi 379 parkirnih mest.

Še večja bo garažna hiša, ki bo imela 54.455 kvadratnih metrov površine in bo nadomestila glavnino obstoječih zunanjih parkirišč. Garaža bo imela štiri etaže in povozno streho, izvedba bo montažna, objekt bo odprt, pri čemer bo fasado predstavljala lahka kovinska mreža, ki bo ozelenjena, je zapisano v dokumentaciji. Zagotovljenih bo 1922 parkirnih mest.

Terminski načrt gradnje predvideva, da bi za celoten projekt potrebovali dobro leto in pol, gradnja pa bi se izvajala v treh fazah: v prvi fazi bi v petih mesecih zgradili prvi del garažne hiše, za drugi del garaže bi potrebovali še približno štiri mesece, v tretji fazi pa bi potekala še širitev nakupovalnega središča skupaj z arkadami, za kar bi po načrtih potrebovali približno deset mesecev. V Supernovi svojih načrtov in vsebine širitve še ne razkrivajo podrobneje; prokurist Kristijan Flegar je dejal, da bodo več informacij dali na novinarski konferenci, ki naj bi bila v prihodnjih mesecih.