Uničevanje klopi in oznak ob Savi

Nepridipravi so izruvali oznako in klop ob rekreacijski poti blizu Jarškega proda in jo vrgli v grmovje.

Objavljeno
12. junij 2014 15.25
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Četrtna skupnost Črnuče je v okviru malih del lansko jesen vzdolž levega brega Save od mostu čez štajersko avtocesto do Jarškega proda postavila usmerjevalne količke in klopi za počitek. Žal so se nedavno nad njimi znesli vandali.

O vandalskem početju ob Savi nas je obvestil predsednik odbora za varstvo okolja v ČS Črnuče Jožef Horvat. Povedal je, da so v prvih junijskih dneh opazili, da so objestneži nedaleč stran od avtocestnega mostu čez reko izruvali leseni količek in ga vrgli v gozd, enako pa storili z leseno klopjo na betonskih podstavkih.

Medtem ko so količek lahko takoj postavili na svoje mesto, pa polomljena klop še vedno leži v grmovju na brežini. Prej bo namreč treba zamenjati poškodovane lesene dele, hkrati pa razmisliti, ali bo dovolj, da jo le vrnejo na staro mesto. Razmišljajo namreč, ali bi se veljalo zaščititi pred novimi vandalskimi napadi tako, da bi betonska nosilca v tla zabetonirali.

Občina postavila osem klopi in 70 usmerjevalnih količkov

Postavitev osmih klopi na približno treh kilometrih rekreacijske poti in 70 usmerjevalnih količkov s tablicami za kolesarje in pešce je sicer financirala občina, se je pa četrtna skupnost zavezala, da bo sama skrbela za njihovo vzdrževanje. Če bi se torej vandalski napadi ponavljali pogosteje in v še večjem obsegu, bi imela ČS Črnuče s tem veliko dela, predvsem pa nenačrtovane stroške. Ker za svoje delo dobiva bolj malo denarja, bi morali močno okrniti redni program malih del ali pa rekreacijsko pot na milost in nemilost prepustiti objestnežem.