Ikea v Ljubljani: Upravna enota o uvedbi postopka

Konec oktobra je Arso razpisal enomesečno javno razgrnitev, tem v času so prejeli 12 zahtev za vstop v postopek in več pripomb.

Objavljeno
10. februar 2017 20.23
Lokacija na kateri se bo zgradila trgovina IKEA v BTCju 17.8.2016 Ljubljana Slovenija [IKEA,BTC,Ljubljana,Slovenija]
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Do začetka gradnje in do odprtja bo treba premostiti še kar nekaj ovir. Prva so zemljišča, ki jih mora pridobiti ljubljanska občina za novo cesto na južni strani trgovine (v podaljšku Kavčičeve ulice). Težava so predvsem zemljišča v lasti podjetja Protect GL, ki je v stečaju. MOL je zanje že poleti sprožila razlastitveni postopek, vendar pristojna upravna enota ni še niti odločila, ali ga bo dovolila. Kot je pojasnil vodja izpostave Moste Polje UE Ljubljana Ladislav Košiček, je namreč konec decembra občina zahtevala razširitev zahteve za razlastitev, o kateri se je moral kasneje izreči še stečajni upravitelj Protecta GL. Šele po uvedbi postopka se začne druga faza, v kateri se odloča vsebinsko in tudi o predlogu MOL, da se postopek vodi kot nujni. Kdaj bodo sprejete odločitve v prvi in nato v drugi fazi ter končna odločitev o razlastitvi, tako po Košičkovih besedah ni mogoče predvideti.

Cesta, brez katere ni Ikee

Sam postopek je pomemben, ker se nanaša na zemljišča, potrebna za gradnjo ceste, brez katere Ikea ne more dobiti uporabnega dovoljenja. Na MOL, kjer bi morali po prvotnem dogovoru z Ikeo zemljišča pridobiti do konca junija letos, pravijo, da »se vsi datumi z Ikeo sproti usklajujejo« in da so še vedno pripravljeni, da mimo razlastitvenega postopka s stečajnim upraviteljem sklenejo dogovor o odkupu. A kot pravi stečajnik Veljko Jan, so bile ponudbe občine za upnike prenizke, čeprav priznava, da bi bilo najbolje, da bi se dogovorili za odkup celotnega zemljišča. Občina namreč zdaj zahteva razlastitev le dela zemljišča za cesto. Ker je MOL pred leti namembnost preostalega dela iz industrijskega območja spremenila v parkovne površine, bo težko najti kupca zanj. »To je bila že prva razlastitev,« spremembo namembnosti komentira Jan. In dodaja, da bo bistveno vprašanje, ali se bo zadeva obravnavala kot nujna ali ne. Sam nujnemu postopku ugovarja, saj da je imela občina »to prej pet let v predalu in postopka niso sprožili, zdaj je pa kar naenkrat nujno«.

Stranski udeleženci

Ikei sicer z začetkom gradnje glavnega objekta ne bo treba čakati na konec tega postopka, saj bodo dovoljenja za komunalno infrastrukturo pridobivali ločeno. Toda za glavni objekt mora najprej pridobiti okoljevarstveno soglasje (OVS) in šele zatem lahko zaprosi za gradbeno dovoljenje. OVS je potrebno, ker gre za gradnjo, katere bruto tlorisna površina bo presegala 30.000 kvadratnih metrov. Ikea je vlogo za OVS na agencijo za okolje (Arso) naslovila aprila lani, oktobra so jo še dopolnili. V njej je investitor predvidel, da bodo gradbena dela potekala 17 mesecev, od tega 12 mesecev gradnja glavnega objekta z zunanjo ureditvijo.

Konec oktobra je Arso razpisal enomesečno javno razgrnitev, tem v času so prejeli 12 zahtev za vstop v postopek in več pripomb. Kot določa zakon o varstvu okolja, imajo namreč osebe, ki stalno prebivajo (ali so lastniki) na območju, na katerem nameravani poseg povzroča obremenitve okolja, ki lahko vplivajo na zdravje ali premoženje ljudi, pravni interes, da zaradi varstva svojih pravic vstopijo v postopek izdaje OVS. Po pojasnilih Andreja Vuge z Arsa trenutno vsebinsko odločajo o zahtevah za vstop v postopek.

Kdaj bi o vlogi Ikee lahko odločili? »Postopek še ni v zaključni fazi; trenutno se še ne da napovedati, kdaj bo izdana odločba,« odgovarja Vuga. Če bo Arso vlagateljem status stranskega udeležence zavrnil, bodo imeli ti možnost pritožbe na ministrstvo, kar bi zadržalo izdajo OVS, če vlagateljem status prizna, pa bo treba izvesti ustno obravnavo. Seveda pa z vstopom stranskih udeležencev primer dobi nov dejavnik, ki lahko (kot se denimo kaže v primeru izdaje OVS za bežigrajski stadion) pomembno vpliva na celoten postopek.

Sosedje za zdaj zadovoljni

Med tistimi, ki zahtevajo status stranskega udeleženca, so tudi nekateri sosedje, ki so, kot smo poročali, lani ustanovili civilno iniciativo, katere cilj je, da se stanovanjskim objektom ob Cilenškovi, Rožičevi in sosednjih ulicah z gradnjo Ikee ne bi poslabšale življenjske razmere. Prebivalce namreč najbolj skrbita promet in hrup, saj bo priljubljena pohištvena trgovina v neposredni bližini Cilenškove ulice. Na občini menijo, da se bo glede na sedanji projekt kakovost bivanja tamkajšnjih stanovalcev izboljšala, so se pa s stanovalci konec novembra uskladili o nekaterih spremembah. Dogovorili so se, da Rožičeva ulica ostane zaprta in ne bo prometno povezana z Ikeo, da stanovalci lahko odločijo, kakšna bo ureditev Cilenškove (odločili so se za slepo ulico), da v bližini stanovanjskih hiš ne bo Ikeinih tovornih vozil in skladišč, obljubili so ureditev parka na južni strani trgovine ... Kot smo izvedeli, so v civilni iniciativi z nekaterimi rešitvami zadovoljni, pričakujejo pa nadaljevanje dialoga in predvsem čakajo, kakšna bo odločitev Arsa v zvezi z zahtevami za stransko udeležbo.