Ura bo v temi znova kazala pot

Stolpica TR3: prikazovalnik so lani ugasnili, ker da je zastarel in potraten, mnogi se s tem niso mogli sprijazniti.

Objavljeno
06. februar 2018 19.26
Poskusni zagon ure na stolpnici TR3 6.2.2018 Ljubljana Slovenija [poskusni zagoni,ure,TR3,Ljubljana,Slovenija]
Mojca Zabukovec
Mojca Zabukovec
Ljubljana – Stopinji sta bili dve nad ničlo, ura je kazala 15.27 in datum je bil 6. februar, ko je včeraj, po šestih mesecih mrka, spet zasvetil znameniti rdeči prikazovalnik na nekdanji Iskrini stolpnici. Če mojstri urarji ob testnem zagonu niso naleteli na nepredvidene težave, ta danes spet razveseljeljuje prebivalce glavnega mesta.

Potem ko je bilo na ljubljanski stolpnici prejšnji teden za trenutek spet mogoče videti rdeče luči digitalnega prikazovalnika, so se na spletnih omrežjih nekateri spraševali, ali bodo znamenito uro vendarle usposobili. V družbi Ceeref so nam takrat odgovorili, da bodo to storili »predvidoma na predvečer Prešernovega dneva«. Torej prav danes.

Sodeč po pozivih prebivalcev Ljubljane in strokovne javnosti v zadnjih šestih mesecih bo majhen vložek prinesel veliko veselje. Naj se ura vrne na TR3, je septembra, nekaj mesecev po tem, ko so prikazovalnik ure in temperature ugasnili, pozval občan v zapisu na občinskem spletnem portalu Pobude meščanov. Podobnih pozivov se je zvrstilo še nekaj. »Žalostno je, da tako ikonična znamenitost Ljubljane, ki je nekatere od nas spremljala vse življenje, ugasne s pišmeuhovskim argumentom, da je prestara in se je pač ne da popraviti,« je zapisal nekdo drug. Da je ura na Iskri zaščitni znak Ljubljane, je lani v kolumni v Dnevniku opozorila krajinska arhitektka in profesorica Ana Kučan in hkrati pozvala: »Moramo jo dobiti nazaj! Je talisman, ki v temi kaže pot.« Tudi profesorica Sonja Ifko je menila, da bi bilo smiselno uro popraviti, saj »gre za dediščino našega tehnološkega, gospodarskega razvoja, tradicijo našega znanja«. Da Ravnikarjevi stolpnici »v marsičem simbolizirata uspehe socialističnega samoupravljanja«, je takrat poudaril kulturni antropolog Rajko Muršič, in prav zato je bilo po njegovem le še vprašanje časa, kdaj bo »kapital, ki ju je že zdavnaj pohrustal«, prekinil tudi njuno simbolno povezavo s preteklostjo. Kako je mogoče, se je še spraševal Muršič, da si sodobni gospodarski subjekti, ki svojim lastnikom prinašajo vsakoletne dobičke, ne morejo privoščiti ne obnove ne zamenjave zastarelega sistema.

Lastnik si je premislil

Ko so se junija lani, 42 let po tistem, ko so s takratne Iskrine stolpnice prvič zasvetili podatki o času in temperaturi, prikazovalniki pokvarili, so iz podjetja Ceeref, ki je zadnjih deset let lastnik stolpnice, sporočili, da jih ne bodo popravljali. Kot so zapisali, so »tehnološko zastareli, rezervnih delov ni, energijsko so zelo potratni«. Lahko bi jih sicer zamenjali, so dodali, »s sodobnimi displeji«, a da se zaradi sodbe ljubljanskega sodišča o svetlobnem onesnaževanju okolja tega ne bodo lotili. Toda zdaj, pol leta pozneje, pravijo drugače. »Predvidoma na predvečer Prešernovega dneva bo na poslovni stavbi TR3 ponovno vzpostavljeno delovanje prikazovalnika ure, datuma in temperature,« so odgovorili iz Ceerefa, podjetja Igorja Laha s sedežem v Luksemburgu, in dodali, da so se za to odločili »zaradi želje in velikega interesa javnosti«.

Zgodovina popravil

Po praznovanju štiridesete obletnice osvoboditve Ljubljane so leta 1985 prikazovalnike na stolpnici, ki ju je skupaj s trgom zarisal arhitekt Edvard Ravnikar, za dober mesec ugasnili. Iz časopisnega gradiva, ki ga hranijo v dokumentaciji Dela, je razvidno, da je kljub »zglednemu vzdrževanju železno nosilno konstrukcijo močno načela korozija, kisli dež in škodljivi plini pa so pripomogli k nevarnosti, da bi poldrugo tono težke konstrukcije zgrmele v globino«. Obnovljeni so bili tudi pozneje.

Monterji so decembra 1999, ko je bilo lastnik stolpnice TR3 podjetje LP Propria, priključevali tri nove svetleče ure. Za odstranitev prejšnje ure, ki je imela 560 stovatnih žarnic, nakup, prevoz in vgradnjo nove so v podjetju plačali 17 milijonov takratnih tolarjev. Nov prikazovalnik časa in temperature so osvetljevale neonske luči, od prejšnjega pa je bil tudi »veliko lažji in cenejši, saj porabi manj električne energije, prav tako ne zahteva dragega vzdrževanja in nenehnega zamenjevanja žarnic«.