V Kašlju tudi otroci s posebnimi potrebami

Nova enota vrtca Pedenjped v Kašlju bo predvidoma imela osem oddelkov, eden bo razvojni; investicija je ocenjena na 3,1 milijona evrov.

Objavljeno
22. april 2013 19.35
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Letos in prihodnje leto bo občina gradila novo enoto vrtca Pedenjped v Kašlju, ki bo opremljen tudi za otroke s posebnimi potrebami. V njem bo namreč razvojni oddelek s tremi do šestimi otroki. Po načrtih ga bodo odprli decembra 2014.

Vrtec bo sicer sestavljalo osem oddelkov, v katerih bo skupaj predvidoma 142 otrok. Samo še danes si je mogoče v osrednjem atriju mestne hiše ogledati razstavo vseh 52 projektov, prispelih na anonimni arhitekturni natečaj, ki sta ga organizirali ljubljanska mestna občina in zbornica za arhitekturo (ZAPS). Zmagovalni projekt so zasnovali Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar in Urša Habič s sodelavci Katjo Martinčič, Markom Vrabcem in mag. Borutom Glavnikom; za nagrajeni elaborat so prejeli 7500 evrov. Avtorji so si zamislili krožno zasnovo vrtca.

Prilagoditve

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je povedala, da bo vrtec opremljen skladno s pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, ki pa posebnih pogojev za razvojne oddelke ne predvideva. Oprema bo tako imela tudi posebnosti, ki jih bo treba zagotoviti glede na strukturo in posebne potrebe vključenih otrok. Poleg razvojnega oddelka bodo v vrtcu predvidoma še trije oddelki s po 12 otroki prvega starostnega obdobja, v treh bo po 22 otrok drugega starostnega obdobja, en oddelek pa bo kombiniran in bo v njem predvidoma 17 otrok.

Vrtec bo imel vhod, ki omogoča dostop z invalidskim vozičkom, in dovolj velik vetrolov za shranjevanje invalidskih vozičkov. V razvojnem oddelku bo del igralnice namenjen opremi za fizioterapevtske vaje in del stalnemu kotičku za počitek. Sanitarije za otroke s posebnimi potrebami bodo dostopne iz igralnice. Neto površina sanitarij bo najmanj 12 kvadratnih metrov na oddelek za otroke s posebnimi potrebami.

»V tem oddelku bomo, tako kot v drugih razvojnih oddelkih v Ljubljani, zagotavljali še večje previjalne mize s stopničkami, saj se pogosto previjajo tudi štiri- in petletni otroci. Imeli bodo prilagojene umivalnike z nastavljivo višino za gibalno ovirane otroke, kad za tuširanje, mize z utorom in nastavljivo višino, primerne stolčke in blazine za gibalno ovirane otroke (Zupanov stolček) in ustrezna didaktična sredstva za različne potrebe otrok. V oddelkih imajo tudi 'stojke' za gibalno ovirane. Te pogosto pustijo starši otrok, ki so jih prerasli. Opremo in posebna sredstva sicer pogosto kombiniramo z interno izposojo med vrtci, saj tako zagotavljamo vse pogoje za otroke, hkrati pa racionalno ravnamo s sredstvi zanje,« razlaga Fabčičeva.

V oddelku bodo otroci, stari od enega do šestih let. Večina otrok s posebnimi potrebami se v vrtec vključi po 15. mesecu starosti ali še pozneje, saj se staršem podaljša dopust za nego in varstvo otroka, pravi Fabčičeva. »V vrtcu ostanejo do zaključka ravni izobraževanja, to je do šestega leta ali tudi pozneje, kar je urejeno z odločbami o usmeritvi, ki jih izdaja zavod za šolstvo.« V razvojnem oddelku bodo po predpisanih normativih vzgojiteljica ter pomočnica vzgojiteljice in po potrebi specialni pedagog, glede na vrsto in stopnjo motenj in primanjkljajev vključenih otrok.

Denar zagotovljen v mestnem proračunu

Celotna vrednost investicije je ocenjena na 3,128 milijona evrov. Občina bo denar zagotovila iz sredstev, predvidenih v sprejetem občinskem proračunu za leti 2013 in 2014; razlika do dejanskih stroškov in končni obračun bosta predvidena v proračunu leta 2015, pravi Fabčičeva.

V Ljubljani sicer deluje osem vrtcev, ki so prilagojeni za otroke s posebnimi potrebami, z devetimi razvojnimi oddelki. Obiskuje jih 48 otrok. Glede na odločbo o usmeritvi se lahko otroci s posebnimi potrebami vključijo v razvojni oddelek ali pa v redne oddelke vrtca (integracija).

Na vprašanje, ali je v MOL dovolj prostora v vrtcih za vse otroke s posebnimi potrebami, ob dejstvu, da imajo prednost pri vpisu, Fabčičeva odgovarja, da trenutno stanje ustreza potrebam staršev in otrok. Konec marca je bilo v vseh vrtcih 187 otrok s posebnimi potrebami, 61 pa jih je bilo še v postopku usmerjanja. »Tudi tem otrokom prav tako že zagotavljamo dodatno pomoč, čeprav odločba še ni izdana, kar je del ljubljanskega nadstandarda za otroke. Tako je bilo torej skupaj v rednih oddelkih 248 otrok s posebnimi potrebami.«

Ljubljanski nadstandard

Poleg rednih strokovnih delavk v oddelkih zanje dodatno skrbi 23 specialnih pedagogov, še eden pa je zaposlen za polovičen delovni čas. V mobilni službi je torej skupaj 23,5 zaposlenega. Dodatno za otroke s posebnimi potrebami skrbi še 26 spremljevalcev in trije fizioterapevti, oboje je prav tako ljubljanski nadstandard, poudarja Fabčičeva.

Na vprašanje, ali MOL načrtuje odprtje še kakšnega vrtca, namenjenega otrokom s posebnimi potrebami, Fabčičeva odgovarja, da trenutno ne, ker ni dodatnih potreb. Če bi se te pokazale, pa bodo preuredili enega od oddelkov v razvojnega, kar bi lahko uredili zelo hitro. Seveda je vse odvisno tudi od rednega vpisa v vrtce. »Vrtcev, ki bi bili namenjeni zgolj otrokom s posebnimi potrebami, pa nikakor ne načrtujemo, kajti to nasprotuje vsem pogledom stroke, saj želimo otroke integrirati, ne osamiti od drugih.«