V Ljubljani vse manj zastonjskega parkiranja

Jeseni še dodatne plačljive cone za parkiranje v Trnovem, na Brinju in okoli Žal.

pon, 30.07.2012, 15:00

Ljubljana – Od srede naprej bo na območjih Vodmata, Zupančičeve jame, Tobačne in Brinja za Bežigradom začel veljati sistem plačljivega uličnega parkiranja. V prvem polletju je imela občina 599.350 evrov prihodkov od parkomatov.

Parkiranje bo plačljivo med 7. in 17. uro. Z a eno uro bo treba odšteti 40 centov , p lačilo na parkomatih pa bo možno za največ šest ur vnaprej. Stanovalci navedenih območij bodo lahko parkirali z dovolilnico, ki omogoča časovno neomejeno parkiranje. Celoletna dovolilnica stane sto evrov, za letošnj o ( od 1. avgusta) pa bodo vključno z upravno takso morali plačati 46 evrov.

Upravičenci morajo pri vlaganju zahtevka za dovolilnico izkazati stalno bivališče na območju in lastništvo vozila (ali lizing). Vsaki stanovanjski enoti pripada le ena ; izdajajo jih na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet na Trgu mladinskih delovnih brigad.

Dovolilnica stanovalcem parkiranje dovoljuje, ne pa tudi zagotavlja, kar predstavlja težavo predvsem na območjih blizu središča mesta, na primer na Prulah, kjer so tako kot na Mirju in delu Bežigrada tak sistem uvedli v začetku leta. Na občini pravijo, da so odzivi stanovalcev pozitivni in da »takšne ureditve uvajamo predvsem na njihovo željo, da se uredi mirujoči promet«. Po postavitvi parkomatov se razmere dokaj hitro uredijo, tisti, ki niso upravičeni do dovolilnic, pa se praviloma preselijo na sosednja območja, kjer je mogoče brezplačno parkiranje, dodajajo na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet.

Stanovalcem, ki imajo več kot eno vozilo na stanovanje, na občini svetujejo, naj parkirajo na okoliških parkiriščih ali v garažnih hišah. Enak nasvet imajo za dnevne migrante, ki ob pomanjkanju parkirišč P + R pogosto nimajo drugih možnosti. Svetujejo še, naj uporablja jo javni prevoz . Po zagotovilih MOL je p rostora v P + R Stožice še dovolj, okoli novega leta nameravajo odpreti P + R na Chengdujski cesti, prihodnje leto pa razširiti tistega na Dolgem mostu. O bmočij plačljivega uličnega parkiranja bo kmalu še več, saj je cilj občine postaviti parkomate povsod znotraj obvoznice . Za 350 parkomatov je občina odštela 1,7 milijona evrov, dobavitelj pa jih dobavlja postopoma . Naslednjo pošiljko pričakujejo jeseni, ko nameravajo 25 parkomatov postavit i na območju Trnovega in Brinja ter na posamez nih parkiriščih v okolici Žal.

Povezane novice

V Ljubljani dražji mestni promet in novi parkomati
1. januar ob 10:43
V Ljubljani dražja vožnja z mestnim prometom, plačljivo bo parkiranje na Mirju, Prulah in za Bežigradom.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Neznan

Volivci Jankovića Ljubljančane ne zmerjajo z žabarji.

Neznan spodaj ima v kuhinji poleg slike Rupnika obešeno sliko Janše.

30. julij 2012, ob 18:26:40
stanislavko

papiga
######

Sram te bilo v rit in glavo,da me zmerjaš z Janšovcem,a volil sem Jankoviča,ter na koncu ugotovil,da ne zna šteti v parlamentu,tako verjetno ti tudi ne....a Stožice je pa gradil Sveti Nikola iz Srbije !!! Tele zabito !!!

30. julij 2012, ob 17:20:30
papiga

Neznan veš kaj, spokaj. Prav rada plačam 70 centov za parking v centru ali pa 1.20 eura za garažo na Kongresnem.
In očitno ti še vedno ne moremo raztolmačiti,kdo je gradil Stožice. Več kot jasno je, da jih ni naš župan, ampak vam
Janševcem to ne gre v glavo.

30. julij 2012, ob 16:57:19
stanislavko

Još malo,pa boste žabarji plačevali še luft,ki ga vdihavate samo,da bo imel pingvin za Stožice....sicer pa kazen mora biti,boste vsaj drugič vedeli komu dati glas na volitvah !!!

30. julij 2012, ob 16:28:27
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej