V ljubljanskem proračunu vse manj denarja za šport

Program športa za leto 2016: zagotovljenih bo 15,17 milijona evrov, kar je za 2,5 milijona manj kot letos. Vsako leto gre pol milijona za vzdrževanje Stožic.

Objavljeno
10. november 2015 17.38
Slovenija, Ljubljana, 20.04. 2005 - Kopalie Tivoli. foto: Bla Samec/ DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V ljubljanskem proračunu je v zadnjih letih vse manj denarja za šport. Prihodnje leto bo zagotovljenih 15,17 milijona evrov, kar je skoraj za 2,5 milijona manj kot letos; od tega bo 7,51 milijona evrov šlo za vzdrževanje in investicije v športno infrastrukturo.

Za športne programe bo prihodnje leto zagotovljenih 7,65 milijona evrov. Za tekoče transferje izvajalcem programa športa za leto 2016, ki ga bodo mestni svetniki sprejemali na prihodnji seji, je predvideno 7,17 milijona evrov, za tekoče transferje v javne zavode pa 170.000 evrov. Spomnimo, da je ljubljanski proračun za šport letos znašal 17,5 milijona evrov, od tega za programe 7,7, za investicije 5,5 in za vzdrževanje 4,3 milijona. Še posebno kritično je bilo lansko leto, ko je bilo za šport zagotovljenih 11,77 milijona evrov. To je skoraj za polovico manj kot leta 2013, ko je bilo zanj na voljo 20 milijonov. Zaradi tega najbolj trpijo vzdrževanje, obratovanje in investicije v športno infrastrukturo.

Ogrevalna nogometna igrišča v ŠP Stožice

Med glavnimi cilji za izboljšanje urbanega športnega prostora prihodnje leto so na prvem mestu začetek gradnje ogrevalnih vadbenih nogometnih igrišč v parku Športnega centra Stožice, začetek gradnje Atletskega centra Ljubljana in začetek tretje faze projekta Pot ob Savi. Načrtujejo tudi posodabljanje­ športnih parkov Šiška, Tivoli, Svoboda, Krim, Kodeljevo, Zalog, Ježica itn., vsako leto pa tudi vzpostavitev vsaj dveh otokov športa za vse v četrtnih skupnostih. Med cilji je tudi prek javno-zasebnega partnerstva omogočiti zasebnemu kapitalu hitrejšo gradnjo zasebnih športnih centrov, kot so Športni park Črnuče, revitalizacija Športnega parka Savsko naselje, nogometna dvorana v Štepanjskem ­naselju in drugi.

Tri petine denarja za vrhunski šport

Za šport otrok, mladine in študentov bo namenjenih 2,65 milijona evrov, od tega je tri petine, 1,53 milijona, namenjenega za usmerjanje v kakovostni in vrhunski šport. Za šport odraslih bo namenjenih 539.600 evrov, od tega za kakovostni in vrhunski šport 165.000 evrov, za vodilne mestne panožne športne klube 235.000 evrov, za športno rekreacijo 105.600 evrov, za invalide 15.000 evrov in za nagrade Marjana Rožanca 19.000 evrov.

Za vzdrževanje in obratovanje Športnega centra Stožice bo namenjenega pol milijona evrov. Za investicije v športne objekte, pri katerih so poleg gradnje otokov športa za vse ter nakupa opreme navedena tudi ogrevalna vadbena nogometna igrišča v ŠC Stožice, bo šlo 1,9 milijona evrov. Za vzdrževanje in obratovanje javnih športnih objektov v lasti MOL in energetske preglede, pri čemer so prejemniki osnovne šole in JZ Šport Ljubljana, ki jih upravljajo, bodo namenjeni 4 milijoni evrov. Šolam bo namenjenih 50.000 evrov, nekaj denarja bodo dobile še za nadomestilo izvajanja letnega programa športa (LPŠ) v prostorih, ki jih upravljajo. MOL ocenjuje, da bo milijon evrov po zakonu o glavnem mestu dobila od države, porabili jih bodo za obratovanje in vzdrževanje objektov nacionalnega pomena, v katerih so mednarodna tekmovanja, ter za poslovne prostore nacionalnih ­panožnih športnih zvez.

Za lastno udeležbo pri poplačilu obveznosti za gradnjo in opremljanje Gimnastičnega centra Cerar, Pegan in Petkovšek, ki se sicer financira iz evropskih sredstev, bo MOL odštela 352.350 evrov. V okviru javno-zasebnega partnerstva načrtujejo 20.700 evrov za plačilo investicijske in druge dokumentacije ter 50.000 evrov za strokovni nadzor postopkov, ki potekajo. Za plačilo investicijske dokumentacije in geodetskih storitev za Atletski center Ljubljana bo MOL namenila 24.381 evrov. Za ureditev Poti ob Savi bo prihodnje leto namenjenih 393.267 evrov, 40.000 evrov za nadzor in 160.000 evrov za plačilo dokumentacije. Za plačilo investicijske dokumentacije in geodetskih storitev za Center urbanih športov bo MOL prihodnje leto namenila 15.000 evrov.

Naučimo se plavati

Letos je bilo v program Naučimo se plavati vključenih 7560 otrok iz 47 osnovnih šol. Program prilagajanja na vodo v prvih razredih je 99-odstotno uspešen, učenje plavanja v tretjih razredih 95-odstotno, v šestih pa je uspešnost 90-odstotna. Prihodnje leto bo za ta program namenjenih 188.000 evrov, zagotovljenih bo 3360 ur uporabe zimskega kopališča Tivoli in 225 ur uporabe letnega kopališča Kodeljevo. Od tega bo 90.000 evrov namenjenih JZ Šport Ljubljana, ki izvaja program, 98.000 evrov pa za prevoze na plavalne tečaje.

Uporaba šolskih telovadnic

V dokumentu je tudi seznam šol (s številom enot po 45 minut), ki odstopijo uporabo telovadnic izvajalcem letnega programa športa, ki se izvaja od 17. ure do 21.30. Zaradi tega so se nekateri ravnatelji v preteklosti pritoževali, saj so med drugim ugotavljali, da društva učencem zaračunavajo vadbo. V tem času ni mogoče izvajati drugih programov, šola pa izvajalcem LPŠ ne sme zaračunavati uporabe prostora; plačilo stroškov za uporabo prostora je zagotovljeno v proračunu MOL, to pa se uredi s pogodbo.

Prejšnji teden, 6. novembra, se je končal drugi javni razpis za dodelitev uporabe prostora programom LPŠ, za obdobje od 1. januarja do 31. avgusta 2016. Razpisanih je 4900 45-minutnih vadbenih enot za šport otrok in mladine ter 4460 za odrasle. Kandidirajo lahko športna društva in njihove zveze, ki imajo pod enakimi pogoji prednost, zavodi, ki so registrirani za to dejavnost, neprofitne ustanove, zasebniki na področju športa ter vrtci, šole in visokošolski zavodi. Vloge je v petek odpirala razpisna komisija in ni bilo javno.