V Ljudski kuhinji v Mostah za 150 evrov skuhajo kar 300 kosil

S pomočjo prostovoljcev ter prostovoljnimi prispevki so predelali prostore propadle kitajske restavracije v prijazno jedilnico.

Objavljeno
06. julij 2015 16.18
Ajda Janovsky
Ajda Janovsky
Ljubljana – Pred dnevi je upihnil prvo svečko zavod Pod strehco, ki socialno ogroženim ponuja subvencionirane tople obroke. Trenutno tam za 50 centov dobi kosilo več kot 300 socialno ogroženih posameznikov, število pomoči potrebnih pa, sporočajo z zavoda, ­skokovito narašča.

V prvih dneh julija je pred letom dni prenovljena ljudska kuhinja oziroma zavod Pod strehco nasproti tržnice Moste na strežaj odprl vrata socialno ogroženim posameznikom. V tem času so razdelili več kot 24 ton hrane ter pripravili več kot 15.000 obrokov, pravijo v zavodu in dodajajo, da povpraševanje po subvencioniranih obrokih iz dneva v dan narašča. »Ta trenutek imamo več kot 300 socialnih uporabnikov, vsakodnevno pa prihajajo nove prošnje. Na Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje ocenjujejo, da potrebe po subvencionirani prehrani od štirikrat do petkrat presegajo naše zmožnosti,« je povedal direktor ­zavoda Zvonko Belič.

Želja po zunanjih gostih

Zavod Pod strehco je začel delovati leta 2013. S pomočjo 60 prostovoljcev, ki so opravili okoli 2000 prostovoljnih ur, ter okoli 40.000 evrov prostovoljnih prispevkov, zbranih s pomočjo socialnih akcij, organiziranih v sodelovanju s (humanitarnimi) organizacijami Lions, Rotary in Karitas, so predelali prostore propadle kitajske restavracije v prijazno jedilnico s kuhinjo, v kateri je zdaj mogoče istočasno pripraviti do osem različnih toplih jedi.

Stroškov z najemnino nimajo, saj jim je prostore brezplačno odstopila ljubljanska občina. Praktično ves zbrani denar je namenjen kritju stroškov za hrano. »Pri vsakem obroku manjka približno evro in pol,« pojasnjuje Belič. Eden od načinov, kako zapolniti to finančno luknjo, je kuhanje kosil za običajne goste, ki za obrok namesto 50 centov, kolikor odštejejo zanj socialno ogroženi, plačajo 3 evre. Ali povedano drugače: s poceni kosilom, ki si ga privoščite v ljudski kuhinji Pod strehco, plačate topel obrok nekomu, ki si kosila sicer ne bi mogel privoščiti, oziroma prispevate k računu za vodo in elektriko.

Ker tovrstna finančna pomoč zavodu, ki se financira predvsem z donacijami, pride še kako prav, se v ljudski kuhinji trudijo, da bi bilo takšnih zunanjih obiskovalcev čim več. V ta namen skušajo z različnimi prostovoljnimi akcijami posodobiti notranje in zunanje prostore tako, da bi bili ti še bolj prijazni za goste. Ena takšnih akcij je bila v začetku junija, ko so prostovoljci s paletami ozelenili vrt pred ­jedilnico.

Balzam za proračun

Trenutno Pod strehco vsak dan obišče okoli 100 gostov, od tega je približno 20 zunanjih. Gostje lahko izbirajo med šestimi meniji,­ po želji in po potrebi. Nekateri socialno ogroženi iz zdravstvenih razlogov določenih jedi ne smejo uživati, pa jim prijazno osebje – vsi so prostovoljci – pripravi tudi ­prilagojen obrok.

Ob našem obisku so gostje izbirali med klobaso na žaru, piščančjim filejem, svinjskim zrezkom in ocvrtim sirom, za prilogo pa so lahko izbrali pražen krompir, pire ali špinačo. Kako dragocena je tovrstna pomoč, nam je zaupala 55-letna brezposelna Ljubljančanka Emira Felić. Odkar je brez službe tudi njena hči, obe redno obiskujeta gostilnico v Mostah, z dvema obrokoma pa nahranita tudi najmlajšo članico družine, Emirino vnukinjo. »Zelo nam pomaga, da lahko jemo tukaj. Rada bi se zahvalila vsem, ki nam za to ceno to omogočajo. Res rada pridem sem, zadovoljna sem s hrano, osebjem in šefom,« je ganjena povedala Emira. »Hrana, ki jo s hčerko dobiva tu, zadošča za ves dan, saj ne pojeva veliko,« sklene.

Dragoceno tudi za prostovoljce

Za marsikaterega gosta je hrana, ki jo dobijo Pod strehco, edini dnevni obrok, saj si z nizkimi dohodki ali celo brez njih ne morejo privoščiti dražjih živil. A tudi tisti, ki nekako shajajo s socialnimi prejemki, poudarjajo velik pomen subvencioniranega prehranjevanja. Med njimi je ena od prostovoljk, 54-letna Vlasta Jančigaj z Dolskega: »Tu opravljam prostovoljno delo, čeprav dobim na mesec približno 45 evrov, da mi ni treba trošiti za hrano,« je pojasnila brezposelna administratorka, ki je zadnja leta, dokler je ni delno izdalo zdravje, služila s čiščenjem. »Želela bi si, da bi nas obiskal kdo iz parlamenta. Naj pridejo, da bodo videli življenje v njihovi neposredni bližini, ko se mnogi nimajo niti kje umiti, živijo na cesti in je zanje to edini obrok v dnevu. Na žalost je njih sram, ko pridejo po hrano, a sram bi moralo biti politike,« je potarnala priložnostna gostinka.

V zavodu kot prostovoljka pomaga tudi njena hči, 23-letna Špela Cilenšek, ki je trenutno na porodniškem dopustu. »Tu delam prostovoljno, da imam 75 evrov višjo socialno pomoč in seveda hrano, da lažje pridem skozi mesec,« je dodala mlada mamica.

Pomoč v številnih oblikah

Prek Zveze Lions klubov Slovenije je zavod Pod strehco odprl možnost SMS-donacij, in sicer lahko z besedo »pomagamo« na 1919 dobrosrčni ljudje donirajo en evro v sklad socialnih obrokov. Pomagamo lahko tudi z donacijami posamezni osebi v višini 3, 15 ali 60 evrov za dan, teden ali na mesec, na voljo je tudi pomoč družini z donacijami 12, 60 ali 240 evrov (dan, teden ali mesec) ter z mesečno donacijo 300, 1500, 6000 evrov za zagotavljanje trajnostnega poslovanja in s tem zagotavljanje obrokov večjemu številu socialno ogroženih. Pomoč je lahko še bolj enostavna: le odpravite se tja na poceni, a okusno kosilo in pomagajte pri uresničevanju dolgoročnega načrta – ustanovitve podobnih restavracij tudi drugod po Ljubljani.