V najbolj priljubljeni dvorani ne bi imeli več porok

Ljubljanski grad: Razkošno Belo dvorano so nameravali preurediti v pisarne, a so si premislil. 

Objavljeno
31. marec 2017 17.53
Bela poročna dvorana
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana - Čeprav so največ porok na Ljubljanskem gradu lani izvedli v Beli dvorani, tega prostora na spletni strani med poročnimi prostori ne ponujajo več v najem. Na zavodu pravijo, da je poroka v tej dvorani še vedno mogoča, njihov poskus, da bi si v njej uredili pisarne, pa se je hitro končal.

Lani so na Ljubljanskem gradu opravili 85 poročnih obredov, skoraj desetkrat manj, kot jih je bilo na primer leta 2012. Kot je znano, se je država leta 2014 odločila, da Belo in Modro dvorano, ki sta bili vrsto let uradna prostora za sklepanje zakonskih zvez, izloči s seznama uradnih lokacij za sklenitev zakonske zveze – ker sta predragi. Občino so o tem obvestili ravno v dneh, ko je ta končevala drago, kar poldrugi milijon evrov vredno prenovo obeh dvoran. Odpoved je začela veljati marca 2015 in odtlej je za poroko na Gradu treba plačati dodatno. Število porok se je tako opazno zmanjšalo, pred dnevi pa so sprehajalci skozi okna opazili, da si je javni zavod v eni od razkošno obnovljenih poročnih dvoran uredil pisarniške prostore.

Premalo pisarniških prostorov

Ker na spletni strani Gradu med devetimi prostori, ki jih pari lahko najamejo za sklenitev zakonske zveze, ni več navedene Bele dvorane, smo informacijo preverili. Janja Rozman, vodja službe za odnose z javnostmi, je zapisala, da ne drži, da so eno od dvoran, ki je bila namenjena porokam, preuredili v pisarniške prostore. Pojasnila pa je, da so v Belo dvorano, »v času, ko v njej ni bilo nobene poroke«, res prenesli »nekaj premičnih kosov pisarniškega pohištva«. A kot je zatrdila, je bila to le začasna rešitev za nekaj dni, dokler niso uredili začasnega pisarniškega prostora ob grajski trgovini, kar da se je zgodilo prejšnji teden.

Toda po naših informacijah je bila v dvorani že urejena pisarna, zaradi česar soposkusiliposkusili nekaj porok prestaviti, rešitev pa je bila kratkotrajna tudi zato, ker je zanjo izvedel župan Zoran Janković in se s takšno rabo dvorane ni strinjal. O tem, ali je v zadevi posredoval, smo ob robu včerajšnjega začetka gradnje na območju Brdnikove vprašali župana, vendar je vprašanje označil za »objektivno trapasto«. »Nič nisem posredoval. Ve se, kaj imamo na Gradu; tam imamo Modro in Belo poročno dvorano, mesto je to plačalo in brez dvoma morata ostati obe dvorani. Nihče nima pravice karkoli spreminjati. Vem, da je problem, ampak je urejeno,« je dodal.

»Vsakoletna rast vsebin, števila dogodkov in obiskovalcev zahteva tudi spremembe pri organizaciji dela in zaposlenih. Pisarniških prostorov je na Ljubljanskem gradu zelo malo in ne zadostujejo za vse potrebe ustrezne organizacije dela,« je nekajdnevno selitev pisarniških predmetov v Belo dvorano pojasnila Rozmanova. Kot smo pred časom že pisali, zavod načrtuje ureditev poslovnih prostorov v zdaj zapuščeni hiši na Stolbi, a ni znano, kdaj naj bi se dela tam začela.


Statistika porok na ljubljanskem gradu.

Lani največ porok v Beli dvorani

Čeprav Bele dvorane ne navajajo več med prostori, ki jih je mogoče najeti za poroko, predstavnica zavoda pravi, da se še vedno lahko uporabi tako za sklenitev zakonske zveze kot za poročno slavje. Na spletni strani je po njenih besedah ne navajajo, ker želijo za poroke ponujati predvsem Modro dvorano, Belo pa bolj kot večnamensko dvorano.

Pri tem je zanimivo, da so po podatkih zavoda lani največ poročnih obredov opravili prav v Beli dvorani, in sicer 37. V Modri jih je bilo 24, v Frederikovi sobi deset. Enourni najem Bele ali Modre dvorane skupaj z davkom stane 305 evrov, Frederikove sobe pa 219. Na preostalih lokacijah je bilo manj porok: tri v Palaciju (najem stane 610 evrov), štiri v najdražji Stanovski dvorani (732 evrov), sedem jih je bilo v Erazmovem stolpu (366 evrov), štiri v grajski kapeli (183 evrov) ...

Na zavodu kot razlog, da so Belo dvorano umaknili s spletnega seznama poročnih prostorov, navajajo upad števila porok na Gradu. »Število porok se na splošno zmanjšuje, več je manjših porok, zato je vse več povpraševanja po manjših prostorih.« Po oceni zavoda je tako glede na podatke o številu lani sklenjenih zakonskih zvez na Gradu »povsem ustrezno, da je izključno za poroke dovolj ena dvorana v traktu nad Grajsko kavarno, in to je Modra dvorana, ki je zaradi vedute na grajsko dvorišče bolj 'grajska'«. Dodajajo, da Modro in Belo dvorano oddajajo še kot večnamenski dvorani (za sprejeme, predavanja, tiskovne konference …), kar je navedeno tudi na njihovi spletni strani.

Povečanje zaradi istospolnih porok in paketov?

Čeprav so lani imeli skoraj desetkrat manj poročnih obredov kot leta 2012, ko jih je bilo največ, odkar je bil leta 2011 ustanovljen javni zavod Ljubljanski grad, o znižanju cen najema poročnih prostorov ne razmišljajo. »Cena za najem Modre dvorane je brez DDV 250 evrov. S tem zneskom pretežno pokrijemo stroške osebja, ki mora biti navzoče za nemoteno izvedbo poročnega obreda (redar, hostesa, tehnik), in stroške vzdrževanja prostorov (čiščenje več kot 40 kvadratnih metrov velikega prostora, ogrevanje, hlajenje …). Zato v danih razmerah ne razmišljamo o znižanju cene najema. Po nam dostopnih, uradno objavljenih podatkih je strošek še vedno precej nižji kot na drugih primerljivih lokacijah po Sloveniji.«

Rozmanova opozarja še na dve letošnji novosti, zaradi katerih pričakujejo, da se bo trend padanja števila porok obrnil. Z uveljavitvijo zakona o partnerski zvezi je od februarja na Gradu, ki je prejemnik certifikata LGBT prijazno, mogoče skleniti partnersko zvezo istospolnih parov. Sodelujejo tudi s portalom Zaobljuba.si, s katerim so pripravili tako imenovani poročni paket, v katerem je poskrbljeno za vse v zvezi s poročnim obredom.