V Zalogu nova neprofitna mestna stanovanja

Občinski stanovanjski sklad za odkup samskega doma in njegovo prenovo odštel 1,2 milijona evrov

Objavljeno
30. november 2017 19.57
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Javni stanovanjski sklad, ki je nedavno končal rekonstrukcijo nekdanjega samskega doma propadlega SCT, je včeraj v prenovljenih prostorih odprl devet novih neprofitnih stanovanj in 14 bivalnih enot. Prenova je stala dobrih 970.000 evrov, še 255 tisočakov nakup stavbe s pripadajočim pomožnim objektom in zemljiščem.

V prenovljenem bloku, ki ima klet, pritličje, tri nadstropja in mansardo, je sklad z rekonstrukcijo pridobil 1227 kvadratnih metrov neto tlorisne stanovanjske površine, prenovil pa je tudi dvonamensko zaklonišče z neto tlorisno površino 155 kvadratnih metrov; v njem so kolesarnica in shrambe. Za njim imajo še zunanje parkirišče s 16 parkirnimi prostori za stanovalce, ki jih bodo začeli vseljevati še pred božičem. Objekt ima po novem dvigalo, štiri stanovanja so prilagojena gibalno oviranim.

Napovedana nova stanovanja

Sašo Rink, direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada, je ob otvoritvi povedal, da se 23 novih stanovanj ne sliši veliko, toda po njegovem je dragoceno vsako novo stanovanje. Napovedal je, da bo prihodnje leto vseljivih 38 novih neprofitnih stanovanj v bloku v Zalogu pri Sparu in 64 enot v soseski Polje IV. Za stanovanja v Zalogu je župan Zoran Janković odprtje napovedal za 9. maj, za tista v Polju v decembru.

Ob obisku četrtne skupnosti Polje je Janković napovedal še skorajšnjo gradnjo dvorane za curling v podaljšku zaloške ledne dvorane, gradnjo vrtca v Kašlju in prenovo osnovne šole v Zadobrovi. Pravi, da bo najtežje dočakal razlastitev lastnikov zemljišč, ki teh še niso prodali za gradnjo dolga leta obljubljane Industrijske ceste. Prepričan je, da mu bo kljub temu uspelo cesto začeti graditi že prihodnje leto. Kot je dejal, bi rad prebivalcem Agrokombinatske in Hladilniške čim prej sporočil, da jim ne bo treba več prenašati težkih tovornih vozil, saj bo zanje edina možna pot po novi Industrijski cesti, na lokalnih cestah pa bodo postavili znake za prepoved vožnje za vsa tovorna vozila.