Večerje nad trgom skoraj razprodane

Na Kongresnem trgu vse do nedelje gostuje adrenalinska pojedina Večerja na nebu.

Objavljeno
14. maj 2015 11.02
R. Š.
R. Š.

Ljubljana – Večerja in adrenalin navadno nimata veliko skupnega, a gostovanje belgijske pogruntavščine Večerja na nebu (Dinner in the Sky) v Ljubljani je vse prej kot dolgočasen obed (prigrizek, kosilo ali večerja). Pri nas bo namreč do nedelje v gosteh - prvič za navadne smrtnike - ta mednarodna atrakcija, kjer poleg lakote in žeje potrebujete tudi pogum.

Dame in gospodje, privežite si varnostne pasove. Čez nekaj minut bomo poleteli in vam postregli večerjo. Na stranišče ne morete, zatorej gori ne bo piva. Pogled med lastne noge ni priporočljiv, saj so spodaj na Kongresnem trgu mimoidoči veliki kot mravljice.

Pogruntavščina belgijske oglaševalske agencije je stara devet let, po pripovedi naj bi si jo zamislil eden od zaposlenih, ki je z večerjo hotel presenetiti svojo ravno polnoletno hčer. Prišel je avtožerjav, mizo in stole je dvignil v zrak in dekle je v višavah obedovalo. V zadnjih letih je Večerja na nebu, ki je tudi registrirana blagovna znamka te belgijske agencije, po svetu postala prava uspešnica. Po zadnjih podatkih trenutno po Evropi in Aziji kroži kar 40 standardiziranih omizij za 22 gostov, eno od njih je v teh dneh v središču Ljubljane. Belgijci torej prispevajo nekakšno omizje v kletki, Jezerškovi dobrote na mizi, slovenski pa je tudi največji, kar dvestotonski avtožerjav, ki ročico stegne tudi do 70 metrov visoko.

Prvič odprtega tipa

Ne smete se bati niti višine niti skrbno izbranega jedilnika iz kuhinje Jezerškovih, ki so ekskluzivni kuharji za Večerjo na nebu v naši regiji (lani so prvič gostovali v Splitu). Jure Jezeršek, eden od bratov poslovnežev iz Hiše kulinarike Jezeršek, je tik pred dvigom nad Kongresni trg razložil: »Tukaj bomo do nedelje zvečer, vsak dan je predvidenih približno 15 dvigov. Končna višina omizja je približno 60 metrov, v primeru močnejšega vetra pa z žerjavom spustimo omizje za deset ali petnajst metrov, da pač preveč ne piha. Ponujamo prigrizke, kosila in večerje, najdlje pa ste v zraku zvečer približno 60 minut, ko vam postrežemo večerjo s štirimi hodi.«

Uspešnica Večerja na nebu sicer v Sloveniji gostuje tretjič, a je prvič odprtega tipa, torej na voljo vsem, ki ste lačni, žejni in bi radi Ljubljano doživeli z nove ptičje perspektive. Pred tem je žerjav z obloženo mizo pri nas gostoval – a zgolj za poslovni najem – v središču BTC in v Kranjski Gori ob Pokalu Vitranc.

Ob adrenalinski pojedini nad krošnjami platan Kongresnega trga se nam je ob koncu na trdnih tleh porodilo zgolj eno vprašanje: ali kulinarični užitki in trud kuharskih velemojstrov sploh pridejo do izraza, če pa se gostje več čas pogovarjajo o strahu pred višino, namišljenem pokanju jeklenic, nenadnih vetrovnih piših ter se čvrsto oklepajo ogrodja mize in k sebi stiskajo telefone, da jim ne bi popadali v globino? Gotovo mnogi ob koncu sploh ne vedo, s čim so jim tam zgoraj postregli ... Včeraj je bil sicer to file dimljene postrvi, namaz s hrenom in drobnjakom, marinirani šparglji z govejim jezikom, mlado čebulo in jajčnim prelivom ter skutna strjenka s pehtranom in malinami. Odlično in adrenalinsko.