Okradeni ambasadorji prosijo za pomoč

Vlom: poleg vsega inventarja so jim ukradli tudi majice, v katerih delajo.

Objavljeno
09. oktober 2017 19.21
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ambasadorji nasmeha, prvo slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, so čez noč ostali brez prostorov na Cesti dveh cesarjev. Vlomilci so razbili steno in skozi luknjo poleg vsega potrebnega inventarja odnesli tudi tisoč kilogramov donirane hrane za pse in mačke.

»Sprva smo mislili, da gre za poskus vloma, ker je bila poškodovana ključavnica, kmalu pa je postalo jasno, da je šlo za vlom, ki je bil zelo podoben tistemu iz leta 2014, ko so vlomilci prav tako vzeli vse in porezali takrat še bakrene cevi. Zdaj so vzeli plastične cevi in poleg hladilnika, štedilnika, računalnika, monitorja, dveh tiskalnikov, dveh grelnikov za vodo, radia, sesalnika, kemičnih svinčnikov, pipe v stranišču prerezali tudi vse cevi med radiatorji in potrgali električno napeljavo,« je povedala sekretarka in inštruktorica pri društvu Urša Ivanovič, ki zaradi poškodovane ključavnice ni mogla v prostore v soboto zvečer.

Skrbi jih zloraba njihovih uniform

Najbolj pa jih skrbi, ker so vzeli tudi njihove uniforme, majčke, v katerih delajo, saj se jih lahko zlorabi. To je bil v zadnjih letih že četrti vlom v prostore Ambasadorjev nasmeha, ki jih imajo v brezplačnem najemu od MOL, ker izvajajo brezplačne programe v ljubljanskih vrtcih in šolah. V njihovih prostorih v zdaj praznem objektu so bili včasih prostori ČŠ Trnovo, zraven pa sta bila še bar in trgovina. Kot je povedala Ivanovičeva, so že v četrtek, ko so imeli sestanek društva, opazili, da ni elektrike, vzeli so jim varovalke, električne števce in prerezali kable, sestanek pa je potekal ob svečah.

Ponudba za Bežigradom

Prostori so zdaj neuporabni, novembra pa začenjajo izobraževanja za nove terapevtske pare, ki trajajo do konca junija; interesa je zelo veliko, letos je na izobraževalnem seznamu 16 delovnih parov. V tem kratkem času so na srečo že dobili ponudbo prostora za izobraževanje za Bežigradom, dobili so doniran računalnik, odzvalo pa se je tudi zelo veliko ljudi, za kar so hvaležni in zelo veseli, je povedala Urša Ivanovič. Če jim želite pomagati, lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali jih pokličete na 041 771 655.

Članov društva je več kot 50, trenutno imajo okoli 30 delovnih parov, med njimi sta tudi dva mačka. Vsako leto opravijo več kot 10.000 ur, vsak par ima dva redna terapevtska obiska na 14 dni. Poleg psov in mačk na terapijah sodelujejo tudi kuščar, afriški beloprsi jež, bradata agama, činčila, kunci, morski prašički, gosi, svilene japonske kokoši, dva miniaturna ameriška pujsa in polži sorte ahatnik.