Za povezovalni kanal C0 še manjkajo zemljišča

Kohezijski projekti: Odločbe o sofinanciranju EU menda do poletja, do takrat v MOL, Vodicah in Medvodah vztrajajo pri tožbi proti državi.

Objavljeno
23. februar 2015 17.01
SLOVENIJA LJUBLJANA 17.09.2012 CISTILNA NAPRAVA V ZALOGU FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Za več kot 30 milijonov evrov vredno gradnjo povezovalnega kanala C0 v MOL in kanalizacije v Medvodah in Vodicah investitorjem manjka še eno gradbeno dovoljenje. Pridobiti bi ga morali v kratkem, saj naj bi država po napovedih vloge za evropsko sofinanciranje občinam izdala do poletja.

Gradnja povezovalnega kanala C0 v Ljubljani skupaj z nadgradnjo sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice je eden od enajstih kohezijskih projektov, za katere je v stari finančni perspektivi zmanjkalo denarja. Novembra lani se je vlada zavezala, da bodo te projekte, ki jih izvaja 34 slovenskih občin (nekatere so gradnjo že začele, druge čakajo na dodelitev sredstev), v novem finančnem obdobju 2014–2020 obravnavali prednostno.

Na službi vlade za regionalni razvoj in kohezijsko politiko pravijo, da trenutno vzpostavljajo sistem in strukturo za izvajanje operativnega programa. Načrtujejo, da bodo vsi potrebni dokumenti sprejeti v začetku aprila, ko bodo občine lahko uradno vložile vloge za izdajo odločb. »Odločitve o sofinanciranju projektov bodo sledile v obdobju do poletja 2015.« Na SVRK ocenjujejo, da bodo postopki lahko potekali dokaj hitro in da občinam postopkov za izbiro izvajalcev gradbenih del ne bo treba ponavljati.

Zapleti z zemljišči v Stožicah

Občinam Ljubljana, Medvode in Vodice je za okoli 45 kilometrov nove komunalne infrastrukture uspelo pridobiti 13 gradbenih dovoljenj, a eno še manjka. Pod streho je vseh 12 dovoljenj za gradnjo v Vodicah in Medvodah. Za gradnjo povezovalnega kanala C0 na območju Ljubljane (ta bo omogočal priključitev naselij iz sosednjih občin na centralni kanalizacijski sistem s čiščenjem v Centralni čistilni napravi Ljubljana) so sprva predvideli le eno gradbeno dovoljenje, a ker so imeli težave s pridobivanjem zemljišč, so projekt razdelili na dva dela.

»En del ima pridobljeno dovoljenje, drugi, ki obsega parcele, ki še niso pridobljene, pa še ne,« pojasnjujejo v Javnem holdingu Ljubljana, ki za občine vodi projekt. Zagotavljajo, da gre za manjši del potrebnih parcel na območju Stožic, kjer so težave zaradi dedovanja, a zadeva naj bi bila kmalu urejena. Če jim gradbenega dovoljenja ne bo uspelo pridobiti v nekaj mesecih, bi lahko imeli težave z evropskimi sredstvi, saj bodo prednostno obravnavani projekti, ki imajo gradbeno dovoljenje in pravnomočno izbrane izvajalce.

Centralna čistilna naprava

Skrb pa je odveč za drugi ljubljanski projekt, ki čaka na kohezijska sredstva, gradnjo 3. faze Centralne čistilne naprave Ljubljana, za katero tudi še ni gradbenega dovoljenja. Kot so potrdili na SVRK, to ne bo težava, saj se projekt izvaja po rumeni knjigi FIDIC, pri čemer je pridobitev tega dovoljenja naloga izvajalca. Za skoraj 40 milijonov evrov vreden posel (brez DDV) je bil že pred letom in pol kot edini kandidat na javnem razpisu izbran Riko, a pogodba z njim ne bo podpisana, dokler ne bo izdana odločba o evropskem sofinanciranju. Izbira Rika je zbudila veliko polemik, saj je pogodbena cena skoraj še enkrat višja, kot je znašala ocenjena vrednost javnega naročila, a ob le enem ponudniku prav veliko manevrskega prostora za znižanje cene ni bilo. Občina je dobila več pozivov, naj razpis ponovi, a se za to ni odločila. Tudi predsednik nadzornega sveta MOL Franc Slak je v nedavnem pogovoru za Delo dejal, da jim »stvari niso jasne« in da obstajajo določeni sumi, a kot kaže, se bo projekt nadaljeval.

Izvajalec je že dobro leto izbran tudi za kanalizacijo v treh občinah. Gradila bo Javna razsvetljava s partnerji CPK, Teleg-M in NG nizke gradnje (posel je vreden dobrih 28 milijonov evrov brez DDV). Za oba projekta bo šlo skupaj (če bodo pridobili odločbo o sofinanciranju) z davkom torej več kot 80 milijonov evrov evropskih, državnih in občinskih sredstev.