Zaloška tik pred asfaltiranjem

Križišče z Zadobrovško odprli, gradijo tudi pločnik do Zaloga.

Objavljeno
20. april 2016 15.10
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Na projektu širitve Zaloške ceste te dni na vsaj šestih različnih koncih delajo številne ekipe cestarjev in komunalnih delavcev. Ponekod so delo šele začeli, drugod pa ga končujejo in se že pripravljajo na asfaltiranje.

Nedavnega odprtja že semaforiziranega križišča Zadobrovške in Zaloške ceste so bili veseli predvsem stanovalci soseske Polje I, II in III ter Zadobrovčani, ki so morali skoraj tri mesece, kolikor je trajala popolna zapora Zadobrovške ceste, do svojih domov in lokalov voziti naokoli. Čeprav zunanji ureditvi okolice cerkve in ostanka parka na nasprotni strani Zadobrovške ceste še nista končani, je glavnina najtežjih problemov rešenih. Pri tem imamo v mislih predvsem dolgotrajno dogovarjanje okoli odstranitve montažnega objekta cvetličarne Milavec, ki so jo konec marca le podrli. Čeprav so prvotni rok končanja zapore, to je 10. marec, zatem podaljšali na 10. april, so tudi tega zamudili za nekaj dni. A negodovanja krajanov vseeno ni bilo.

Kot smo lahko videli ob ogledu terena, na delu od stavbe četrtne skupnosti do dvojnega ovinka pri Govednikovih že utrjujejo spodnji ustroj ceste in pločnikov ter cementirajo ločilne robnike. Prav tako se bliža končna ureditev semaforiziranega križišča ceste Slape z Zaloško cesto in podaljšek ulice Slape, ki ga ob lanskoletni prenovi te ulice in Vevške ceste niso uredili. Eden od številnih vodij del nam je dejal, da bodo ta odsek začeli asfaltirati maja in prehiteli predvideni terminski načrt za ves mesec.

Trenutno najhujša prometna gneča je pri poljski cerkvi, saj na njeni južni strani potekajo tudi dela na komunalni infrastrukturi v podaljšku Zadobrovške ulice, ki vodi do zadrževalnika meteornih voda (maščobni lovilec) in naprej do ponikovalnice.

V smeri proti Zalogu pa smo opazili več manjših ekip delavcev KPL. V križišču Zaloške in Kašeljske ceste, na katero se navezujeta tudi Milčetova pot in Cesta 30. avgusta in velja za eno prometno najnevarnejših v tem delu ČS Polje, so začeli širiti Zaloško cesto. S preoblikovanjem zdajšnje špice bodo omogočili lažje vključevanje v promet zlasti tistim, ki hočejo s Kašeljske ceste zaviti na Zaloško v smeri Zaloga oziroma ta manever izvesti v nasprotni smeri.

Širitev pločnika

S pomočjo vplivnih posameznikov iz ČS Polje pa je občini le uspelo prepričati že skoraj vse lastnike hiš, da so se odpovedali ozkemu pasu svoje zemlje ob levi strani Zaloške ceste (gledano iz smeri Polja proti Zalogu) in dovolili njeno širitev za vsaj enostranski pločnik med Poljem in Petrolom pri železniški ranžirni postaji Zalog.

Nekateri so to storili z manj pomisleki, saj so izgubili le pas zemlje, spet drugi so se morali odpovedati delu obdelanega vrta in privoliti v prestavitev zidane ograje. Ker pa se zavedajo, da zlasti predšolski in šolski otroci ob Zaloški nimajo varne pešpoti ali kolesarske steze (na nasprotni strani ceste namreč ni prostora zaradi industrijskega tira, ki teče vzporedno z Zaloško vse od Vevč do Zaloga), so se za skupno dobro vendarle »žrtvovali«. Mnogi so si izposlovali še novo ograjo, spet drugi pa so podpisali pogodbe, da jim bo MOL za odstop potrebnih zemljišč dala le odškodnino v višini 30 evrov za kvadratni meter.

Kdaj bosta Polje in Zalog s pešpotjo in kolesarsko povezana po vsej dolžini, je težko napovedati, saj komunalci cesto širijo po krajših odsekih skladno s hitrostjo odkupa zemljišč. Glede na tempo zadnjih dveh mesecev pa bi lahko sklepali, da še letos.

Pred poletjem pa lahko pričakujemo, da se bodo komunalci preselili na nasprotno (severno) stran Zaloške ceste. Tam je pričakovati več prometnih težav, saj bodo začasno zaprti številni cestni priključki do hiš in blokov. Precej več bo razkopavanja, saj so predvideni tudi novi komunalni priključki do stanovanjskih objektov. Kdaj bo konec širitve Zaloške ceste, ob dosedanjih zapletih ne gre napovedovati, je pa zanimiva izjava tamkajšnjega stanovalca Marka Dimnika. Dejal je, da jim je ob večletnem čakanju na preureditev Zaloške vseeno, kdaj bo končana, pomembno je le, da bo delo izvedeno brezhibno, ne tako kot pri valoviti Litijski.