Zlato jabolko za turistično Ljubljano

Svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev FIJET bo danes Ljubljani podelilo nagrado za dosežke pri razvoju turizma.

Objavljeno
24. junij 2016 12.21
acr ljubljanica
Ma. J.
Ma. J.

Danes bo v Narodni galeriji predsednik združenja FIJET Tijani Haddad županu Zoranu Jankoviću podelil nagrado zlato jabolko, ki jo FIJET podeljuje za odlične dosežke pri razvoju turizma, za ohranjanje kulturne, naravne in zgodovinske dediščine, njeno vključevanje v turistično ponudbo ter izstopajoče primere vpeljevanja principov trajnostnega razvoja v turizem.

Za prejemnika letošnjega zlatega jabolka je Ljubljano predlagalo slovensko Društvo turističnih novinarjev FIJET z utemeljitvijo, da v skladu z dokumentom Vizija 2025 v zadnjih letih uresničuje trajnostno preobrazbo mesta, pa naj si gre za promet, ureditev območij za pešce, zaščito zelenih površin ali ravnanje z odpadki in vodo, kar vse dela Ljubljano privlačnejšo − ne le za lokalne prebivalce, ampak tudi za turiste, so zapisali v združenju.

V Sloveniji že Posočju in Postojnski jami

Svetovni FIJET zlato jabolko podeljuje od leta 1970, doslej pa so jih podelili 47. V Sloveniji sta jo doslej prejela Fundacija Poti miru v Posočju leta 2012 za obnovo, vzdrževanje in predstavitev zgodovinskih obeležij prve svetovne vojne za izobraževalne in turistične namene ter družba Postojnska jama leta 2014 za upravljanje jame na podlagi principov trajnostnega turističnega razvoja s ciljem, da bi ohranila to izjemno naravno turistično znamenitost za prihodnje rodove v dobrem stanju ali celo boljšem, kot je danes.

Prvo zlato jabolko je bilo leto po ustanovitvi nagrade podeljeno Siciliji. Lani je FIJET izjemoma zlato jabolko podelil trem dobitnikom, in sicer Moskvi, Dubrovniku in srbskemu Paliću, prvi letošnji prejemnik pa je bilo maja belgijsko mesto Ypres, ki s številnimi obeležji ohranja spomin na skoraj pol milijona žrtev, kolikor jih je prva svetovna vojna terjala v Ypresu in na bojiščih okoli mesta.

Jablana za jabolko

Jutri bodo v trajni spomin na nagrado predstavniki MOL, Turizma Ljubljana in turističnih novinarjev FIJET v Šmartinskem parku v Ljubljani zasadili avtohtono slovensko jablano zlata parmena, vzgojeno v samostanu Pleterje.