Bodo v Radencih potrebne nadomestne volitve?

Roman Leljak in njegova Civilna iniciativa Radenci občinski volilni komisiji očitajo marsikaj.

Objavljeno
24. oktober 2014 10.09
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Radenci - Občinska svetnika Civilne iniciative Radenci, izvoljena na minulih lokalnih volitvah, zaradi domnevnih nepravilnosti ne bosta prevzela mandatov oziroma bosta takoj po njihovi potrditvi odstopila, je včeraj napovedal ustanovitelj iniciative in poraženi županski kandidat Roman Leljak.

Civilna iniciativa in Leljak predvsem občinski volilni komisiji očitajo kup nedoslednosti in nepravilnosti, zaradi katerih izvoljena svetnika napovedujeta svoj odstop. Kot prvo se jim ne zdi prav, da so, kot sami trdijo, s 27,09 odstotki glasov kot relativni zmagovalci volitev za občinski svet dobili samo dva svetniška mandata, liste in stranke, ki so dobile 20 odstotkov ali manj, pa prav tako dva mandata. Toda njihov izračun ni pravilen, saj so v resnici dobili skupaj 11,47 odstotka vseh oddanih glasov v občini, prva naslednja stranka je bila Desus z 10,89 odstotki glasov, ki je tako kot oni dobila dve svetniški mesti.

Drugi očitek, ki naj bi vplival na izračunavanje volilnih izidov, naj bi bilo dejstvo, da so bili štirje člani občinske volilne komisije ožji sorodniki izvoljenih občinskih svetnikov. Vendar se na sestavo OVK pred začetkom volitev nihče iz Civilne iniciative ni pritožil, čeprav so že najmanj mesec dni pred volitvami bile znane tudi svetniške kandidatne liste in vidne sorodstvene vezi.

Zaradi obojega je Civilna iniciativa zahtevala ponovno štetje glasov, vendar dva dni prepozno, zato je OVK njihovo zahtevo zavrnila in jo predala v nadaljnjo obravnavo novoizvoljenemu občinskemu svetu. Če bosta svetnika res odstopila, bodo morali v Radencih razpisati nadomestne volitve, ki bodo davkoplačevalce stale 25.000 evrov.

Tretji očitek pa se nanaša na drugi krog županskih volitev, v katerih je Roman Leljak dobil 129 glasov manj od ponovno izvoljenega Janeza Rihtariča. V soboto zvečer pred volitvami so namreč neznanci po občini raztresli letake, na katerih je faksimile časopisnega članka o Leljakovi ne ravno rožnati in tudi z zaporom sankcionirani goljufivi preteklosti na eni in z do Leljaka grobo kritičnim besedilom na drugi strani. To je vsekakor kršitev volilnega molka, ki jo je policija tudi evidentirala, Leljak pa trdi, da mu je ta akcija odnesla precej glasov, morda pa celo zmago.