Občine je dobila desnica, ker je bila levo le SD

SD je v županskem delu SDS prehitela po številu in velikosti občin. Desus uspešnješi v koalicijah kot sam.

Objavljeno
20. oktober 2014 22.01
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Na županskih volitvah je bila z leve uspešna le SD. Skupaj so zato krepko več županov dobile desne SLS, SDS in NSi. Relativna zmagovalka evropskih in volitev občinskih svetnikov je bila SDS, parlamentarnih SMC, zadnjih županskih pa SLS.

Na zemljevidu prikazujemo občine, v katerih so bili za župane izvoljeni kandidati, ki jih je kandidirala katera od večjih strank. Obarvane niso občine z župani, ki so kandidirali nestrankarsko, tudi če je župan sicer član stranke. Obarvane niso tudi občine, kjer je župana kandidiralo več strank, in občine z župani iz majhnih strank, ki niso zastopane v parlamentu, kot sta denimo stranka Boris Popoviča Koper je naš ali Županova lista Franca Kanglerja, saj bi bilo barv in podatkov sicer preveč.

SD: Kontič, Kos, Mencinger

Desnica – stranke SDS, SLS in NSi – je bila na županskih volitvah krepko uspešnejša od levice. Na levici je večje število županov dobila le SD, ki je med večjimi strankami edina ohranila enako število županov kot pred štirimi leti. Po številu vseh volivcev v občini je za SD med dvajset občinami največ vredna ponovna zmaga Bojana Kontiča v Velenju (27.669), Janka Kosa v Žalcu (18.017), Tomaža Toma Mencingerja na Jesenicah (17.742), šele na četrtem mestu po številu volivcev pa Aleksandra Jevška v Murski Soboti (16.511), ki pa ima posebno težo, ker v tej občini SD doslej ni vladala in ker formalno sodi med mestne. Dosedanjega župana Antona Štihca sta predlagali SDS in NSi, pred štirimi leti pa skupaj z njima še Desus.

Veliko po številu volivcev ne zaostajata zmagi Tadeja Beočanina, ki je v Ajdovščini (17.715 volivcev) premagal dolgoletnega župana in pred desetletji tudi poslanca SNS Marjana Poljška, in ohranitev oblasti Petra Bossmana v Piranu (15.315). Če seštejemo volilne upravičence v vseh občinah, kjer so zmagali kandidati SD, ta stranka vlada občinam s 174.352 volivci, ali nekaj več kot desetini vseh 1.713.972 volivcev. V Ljubljani, ki je daleč največja, je imelo pravico voliti 228.635 volivcev.

SLS: Šrot, Stanko, Ocvirk

Če bi župan prestolnice Zoran Janković kandidiral za PS, ki jo vodi, bi po številu volivcev njegova stranka krepko prehitela vse župane SD in celo SLS. Župani, ki jih je predlagala SLS, so zmagali v 31 občinah, v katerih je imelo skupaj volilno pravico 196.904 volivcev. Po številu volivcev v občini je najpomembnejši župan SLS Bojan Šrot, ki je ohranil oblast v Celju (41.689), sledita Miran Stanko v Krškem (22.089) in Srečko Ocvirk v Sevnici (14.729). V Krškem je bil pred štirimi leti za župana izvoljen predsednik SLS Franc Bogovič, ki je od maja evropski poslanec. V primerjavi s prejšnjimi volitvami je za SLS najbrž najbolj boleča izguba Maribor (93.353 volivcev), kjer je zanje pred štirimi leti zmagal Franc Kangler, ki so ga iz stranke pozneje izključili, letos pa v Mariboru niso imeli več resne vloge.

SDS: Verlič, Strnad, Rupar

Župana manj kot stranki SD so volivci izvolili SDS, ki pa vlada manjšim občinam. V seštevku je v njihovih 19 občinah 101.106 volivcev. Tri največje, ki jih vodijo župani iz vrst SDS, so Grosuplje (15.584), v katerem župan ostaja Peter Verlič, Ivančna Gorica (12.876), kjer je položaj ohranil nekdanji glavni tajnik stranke Dušan Strnad in Cerknica (9.414), kjer je župan tudi ostal Marko Rupar.

Med strankami je bila relativno uspešna še NSi, katere župani bodo vodili šest občin, kjer je skupaj 24.874 volivcev.

NSi: Sok, Žakelj, Komidar

Največja med občinami, v katerih so županski kandidati zmagali s podporo NSi, je Ormož (10.824), kjer župan ostaja Alojz Sok, po velikosti občin po pomenu sledita Janez Žakelj v Žireh (4.024) in Janez Komidar v Loški Dolini (3.310), ki sta bila župana s podporo NSi tudi že doslej. Statistika, ki jo po vladni obdelavi podatkov prikazuje državna volilna komisija, stranki NSi pripisuje sedem županov. Najverjetneje zato, ker je med njihovimi kandidati še novi župan Vojnika (7.312) Branko Petre, ki pa sta ga kandidirali še stranki SLS in SDS in torej sodi med koalicijske kandidate. Največja občina, v kateri so župana predlagale tri desne stranke skupaj, je Slovenska Bistrica (21.140), kjer župan ostaja nekdanji minister SLS Ivan Žagar.

Desus močan v koalicijah

Leva koalicija (Desus, SD) pa je, denimo, predlagala Mojco Čemas Stjepanovič, ki bo še naprej vodila Črnomelj (12.353). Med večje občine s koalicijskim kandidatom sodi še Rogaška Slatina (9.415), kjer sta že dosedanjega župana Branka Kidriča ponovno kandidirali SLS in SDS. Na državni ravni tretja najmočnejša stranka, Desus, je samostojno župana dobila le v občini Apače, ki pa s 3.113 volivci sodi med manjše. Vodil jo bo Franc Pižmoht. V koaliciji Desus, SDS pa so bili uspešni še v Staršah (3.481), kjer župan ostaja Bojan Kirbiš, in v Preboldu (4.149), kjer so s skupno kandidaturo s strankama SDS in SD obdržali župana Vinka Debelaka. Za najmanjšo parlamentarno stranko Zaab je majhno občino Komen s 3.077 volilnimi upravičenci osvojil Marko Bandelli.