Trilar: Prestavitev ledene dvorane je v načrtu

Bodoči kranjski župan obžaluje nizko volilno udeležbo.  Uvedel bo pisarno za črpanje evropskih sredstev.

Objavljeno
19. oktober 2014 21.17
Posodobljeno
19. oktober 2014 22.40
Kranj volitve
Pija Kapitanovič, Delo.si
Pija Kapitanovič, Delo.si

Kranj - V Gorenjski prestolnici zmago (po še neuradnih podatkih) slavi podjetnik Boštjan Trilar, ki je z 55,01 odstotki podpore premagal dosedanjega župana Mohorja Bogataja.

Posledice precej umazane volilne kampanje - ovadbe so letele iz obeh strani - so opazne tudi v najnižji volilni udeležbi izmed vseh občin.

Kako komentirate izredno nizko volilno udeležbo?

Upad volilne udeležbe iz leta v leto me skrbi in obžalujem, da se volitev ni udeležilo večje število Kranjčank in Kranjčanov.

Kaj vas je po vašem mnenju dejansko zavihtelo na županski stolček?

To je zmaga vseh Kranjčank in Kranjčanov, ki si želimo spremembe in živeti bolje. Kot so pokazali že rezultati v prvem krogu lokalnih volitev, sta se kar dve tretjini volivk in volivcev odločili za spremembe trenutne občinske oblasti. In podprli so našo vizijo, da Kranj spet postane gospodarsko, športno in kulturno središče Gorenjske.

Mnogi Kranjčani in Kranjčanke imajo pomisleke o vaši ekipi, češ da ima nekdanja ekipa župana Damijana Perneta tudi kandidate na vaši listi. Kako komentirate očitke?

Na listi kandidatov stranke Več za Kranj za mestni svet je približno 70 odstotkov ljudi, ki še nikoli niso bili člani nobene stranke in niso nikoli bili na nobeni listi. Kriteriji za izbiro so bili pripravljenost prevzeti odgovornost, volja do dela in sodelovanja ter kompetence z različnih področij. Vsi kandidati razumejo, da ne morejo postavljati nobenih pogojev in da ne bo nobene tolerance do koruptivnosti in spornih praks.

Nam lahko zdaj zaupate, koliko sredstev ste porabili v kampanji ter s čigavimi sredstvi ste jo financirali?

Mojo volilno kampanjo je financirala stranka Več za Kranj. Financiranje je v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji ter bo transparentno, tako pri porabi kot pri zakonskih rokih za poročanje.

Drži, da nameravate premakniti ledeno dvorano?

Ena od mojih pomembnih nalog bo tudi investicijsko zaključiti športni park s tribuno in ledeno dvorano. Želja je, da se ledeno dvorano premakne na območje stadiona. Do takrat pa bo ledena dvorana zagotovo na obstoječi lokaciji.

Katere bodo vaše prve kadrovske poteze? Kdo bo zasedel podžupansko mesto?

Za odgovore na ta vprašanja bo čas v naslednjem mesecu.

Nameravate uvesti pisarno za črpanje evropskih sredstev? Kranj je bil namreč na tem področju do sedaj zelo šibek.

Da. Zelo hitro bo potrebno pripraviti projekte za črpanje evropskih sredstev, ki jih trenutno še ni. Potenciala je do petnajst milijonov evrov, in sicer v pripravljenem, a še ne sprejetem operativnem načrtu Republike Slovenije za urbani razvoj, energetsko prenovo, socialno podjetništvo in kohezijo.

Nam lahko zaupate tri večje projekte, ki se jih Kranjčani in Kranjčanke obetajo pod vašim mandatom?

Prva naloga bo revizija in pa potem izvedba projekta Gorki, ki je zelo pomemben. Projekt more biti pravočasno zaključen, z njim pa se morajo končati škodljive prakse. Druga naloga bo uvedba po dveh projektov v vsaki krajevni skupnosti, saj te do zdaj niso bile enakopravno obravnavane. Tretja pa je zagotovitev gospodarskega razvoja na področju Kranja. Potrebno bo iskati povezave, partnerstva in investitorje tudi izven meja Gorenjske in tudi Slovenije, predvsem v državah, kjer je družbeni prihodek visok in podjetja iščejo priložnosti za tuje investicije.