Bratuškova poslancem o bankah

Danes opoldne se začenja decembrsko redno zasedanje državnega, ki bo trajalo do četrtka. Izredna seja predvidoma v petek.

Objavljeno
16. december 2013 07.49
Slovenija, Ljubljana, 27.Februar2013, Alenka Bratušek in Janko Veber na izredni seji Državnega zbora. Foto: Igor Zaplatil/ Delo
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - V DZ se bo danes opoldne začelo decembrsko plenarno zasedanje, ki bo trajalo do četrtka. Kot običajno bo prvi dan zasedanja namenjen poslanskim vprašanjem premierki Alenki Bratušek in ministrom. Tokrat so vsa štiri vprašanja, ki jih bodo koalicijski in opozicijski poslanci naslovili na premierko, povezana s problemi bančnega sistema, poroča STA.

Vprašanje poslanca največje opozicijske stranke SDS Zvonka Černača se nanaša na sanacijo bančnega sistema. Od Bratuškove pričakuje pojasnilo, kakšni bodo finančni viri in celotni obseg sredstev, ki bodo potrebna za sanacijo bančnega sistema.

Zakaj državljani, ki bodo obsežno dokapitalizirali banke, ne smejo zelo jasno vedeti, kaj se dogaja z njihovim denarjem, kako se ukrepa ter na kakšen način in pod kakšnimi pogoji nastajajo milijardni dolgovi države, bo premierko vprašal poslanec SLS Franc Pukšič.

Tudi vprašanje poslanca NSi Jožefa Horvata je povezano z objavljenimi rezultati stresnih testov bank in vladnim scenarijem za dokončno normalizacijo bančnega sistema. Od Bratuškove želi slišati pojasnilo, ali bo vlada uvedla javno preiskavo, ki bo za vsa slaba posojila ugotovila, kdo je tako posojilo predlagal, kdo ga je odobril in kdo je imel od posojila korist.

Eno od Horvatovih podvprašanj premierki bo tudi, ali namerava vlada v NLB, NKBM in Abanki nemudoma zamenjati nadzorne svete in posledično uprave bank.

Koalicijsko vprašanje Bratuškovi pa je tokrat pripadlo vodji poslanske skupine največje vladne stranke PS Janiju Moderndorferju. Pričakuje pojasnilo, katere sistemske ukrepe na področju pregona gospodarskega oziroma bančnega kriminala in boja proti korupciji načrtuje vlada.

DZ sicer na rednem decembrskem zasedanju čaka obravnava 11 zakonskih predlogov. Časovnica zasedanja največ časa namenja drugemu branju zakona o zdravilih, in to skoraj pet ur. Poslanci ga bodo obravnavali v torek.