Danes na političnem parketu

Sestali se bodo nasprotniki nepremičninskega davka, vlada pa bo odločala o insolvenčni zakonodaji.

Objavljeno
30. oktober 2013 08.21
jer*TK vlada
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Potem ko je DZ v torek sklenil, da bo predlog zakona o davku na nepremičnine sprejemal po nujnem postopku, se bodo danes sestale različne skupine, ki so se v ponedeljek zedinile v nasprotovanju predlogu, in se dogovorile o nadaljnjih ukrepih.

Predstavniki obrtno-podjetniške zbornice, sindikata kmetov, kmetijsko gozdarske zbornice, zadružne zveze, združenja občin, skupnosti občin, Civilne družba za pravično Slovenijo in stranka SLS so v ponedeljek postavili skupne zahteve: da se predlog zakona o davku na nepremičnine v DZ ne obravnava po nujnem postopku, da se sedanji predlog zakona umakne iz postopka v DZ ter da se o ukrepih v letih 2014 in 2015, ki so potrebni za izhod iz krize, doseže skupen dogovor.

Ker bo DZ predlog sprejemal po nujnem postopku, se bodo predstavniki omenjenih skupin danes opoldne na sedežu OZS v Ljubljani dogovorili o nadaljnjih ukrepih.

V ponedeljek so omenili zbiranje podpisov za peticijo in zahtevo za razgovor z vlado in parlamentarnimi strankami, če ne bi prišlo do dogovora, pa bi šli v »bolj drastične ukrepe«. Kakšni bi lahko ti ukrepi bili, v ponedeljek niso razkrivali.

Vlada o noveli insolvenčnega zakona

Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog novele insolvenčnega zakona, ki naj bi omogočil lažjo razdolžitev pomembnih podjetij. Predvidena je namreč uvedba posebnega postopka, v okviru katerega bi se podjetje, kateremu grozi insolventnost, z bankami dogovorilo o prestrukturiranju finančnega dolga.

Ta predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju deloma povzema vsebino septembra predstavljenih predlogov novele tega zakona in zakona o sistemski razdolžitvi, vlada pa zanj predlaga obravnavo po nujnem postopku.

Predvidena je uvedba postopka preventivnega prestrukturiranja, v katerem bi se velika ali srednje velika družba, ki še ni insolventna, je pa verjetno, da bo v roku leta dni to postala, s finančnimi upniki (bankami) dogovorila o finančnem prestrukturiranju. Po uvedbi takšnega postopka se ne bi smelo predlagati prisilne poravnave, sodišča ne bi odločala o morebitnih predlogih za stečaj, poleg tega ne bi bila možna izvršba terjatev.

Novela naj bi tudi prinesla posebna pravila za prisilno poravnavo velike ali srednje velike družbe, in sicer bi med drugim uvedbo postopka lahko predlagali tudi finančni upniki, ki bi lahko pripravili načrt finančnega prestrukturiranja in v določenih primerih prevzeli vodenje.

Pred dnevom reformacije proslava v Kranju

Pred dnevom reformacije bo nocoj v Kranju osrednja prireditev, ki jo je zasnovalo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Slavnostna govornica bo premierka Alenka Bratušek.

V kulturnem programu slovesnosti v Kranju bodo nastopili Aleš Valič, Miha Rodman, Saša Pavček, Draga Potočnjak, Darja Reichman in Matjaž Gruden. Interpretirali bodo besedila Primoža Trubarja, Toneta Pavčka, Cirila Zlobca, Dušana Voglarja, Ervina Fritza, Borisa A. Novaka in Srečka Kosovela. V glasbenem delu prireditve, ki jo režira Vinko Moderndorfer, bo nastopil Mešani pevski zbor France Prešeren iz Kranja.