Danes: obletnica plebiscita in enoletnica Boruta Pahorja

Mineva 23 let, odkar smo se Slovenci na plebiscitu odločili, da ne želimo živeti v Jugoslaviji in želimo samostojno državo.

Objavljeno
23. december 2013 08.15
Ljubljana 2.12. 2012, Borut Pahor foto: Tomi Lombar
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Mineva 23 let, odkar smo se Slovenci na plebiscitu odločili, da ne želimo živeti v Jugoslaviji in želimo samostojno državo. Hkrati mineva 22 let od dneva, ko je takratna slovenska skupščina, predhodnica današnjega DZ, razglasila slovensko ustavo, s katero se je Slovenija osamosvojila tudi v pravnem smislu.

Glasovanja na plebiscitu pred 23 leti se je udeležilo 93,2 odstotka volivcev, od katerih jih je 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh) glasovalo za osamosvojitev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že na dan glasovanja, nekaj po 22. uri, ko je bilo preštetih okoli 60 odstotkov glasov. Tri dni pozneje je skupščina izide plebiscita tudi uradno razglasila.

Pomembno vlogo pri odcepitvi je predstavljala tudi slovenska ustava, ki jo je skupščina razglasila 23. decembra 1991.

Osnutek ustave, ki je bil pozneje v DZ nekoliko preoblikovan, je v podvinskem gradu pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil Peter Jambrek. Od sprejetja do danes je bila ustava spremenjena devetkrat, pri čemer je bilo večjih sprememb šest. Zadnji dve spremembi je DZ sprejel letos.

Eno leto predsednika Boruta Pahorja

Danes mineva leto dni, kar je prisegel naslednik Danila Türka. In kaj bo delal predsednik države Borut Pahor na današnji dan?

Ogledal si bo prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Borovnici ter si ogledal vrtec Ivana Korošca; v znak podpore Enesu Musiću, ki nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski, bo obiskl njegovo ljubljansko; kot vrhovni poveljnik Slovenske vojske prek videokonference nagovoril predstavnike Slovenske vojske v tujini,

Sodišče bo razglasilo sodbo za Škoberneta

Okrožno sodišče v Ljubljani bo po skoraj 20 narokih danes izreklo sodbo suspendiranemu celjskemu sodniku Milku Škobernetu. Tožilstvo zanj predlaga osem let zapora, plačilo 50.000 evrov kazni in vračilo domnevne podkupnine. Škoberne je v petek vse očitke še enkrat zavrnil.

Delavci Primorja pred upravno stavbo družbe

Ker so nekdanji delavci Primorja pričakovali vsaj del poplačil svojih terjatev do konca leta, vendar jih doslej še niso dobili, bodo danes ob 11. uri pripravili protestni shod pred upravno stavbo družbe v Ajdovščini. Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je sicer obljubil 15-odstotno poplačilo terjatev zaradi prihodkov iz prodaje premičnin.

Socialna stiska nekdanjih zaposlenih je velika, saj večina med njimi še ni našla zaposlitve, večini pa se je tudi izteklo nadomestilo za brezposelnost. Ob stečaju Primorja je sicer ostalo brez zaposlitve 651 delavcev. Ob razcvetu Primorja je bilo leta 2010 v 17 družbah zaposlenih 2327 delavcev, tik pred stečajem lani pa le še 1685.