Arao: Skladišče jedrskih odpadkov varno obratuje

Množica obiskovalcev si je danes ogledala prehodno skladišče za nizko in srednje-radioaktivne odpadke v Brinju.

Objavljeno
18. oktober 2014 17.24
Tomaž Žagar
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Brinje - Danes je Agencija za radioaktivne odpadke (Arao) pripravila dan odprtih vrat njihovega skladišča za nizko in srednje radioaktivne odpadke v Brinju v občini Dol pri Ljubljani. V njem je varno shranjenih 92 kubičnih metrov nizko in srednje-radioaktivnih odpadkov.

Letos so vanj pripeljali 2,5 kubičnega metra radioaktivnih odpadkov, ki so nastali v medicini, industriji in v raziskovalni dejavnosti.

Obiskovalce je nagovoril direktor Araa dr. Tomaž Žagar in na kratko predstavil rezultate delovanja agencije ter načrte. Ti so usmerjeni predvsem v nadaljnje nemoteno izvajanje javne službe ravnanja z radioaktivnimi odpadki malih povzročiteljev, v nadaljevanje projekta izgradnje odlagališča nizko in srednje- radioaktivnih odpadkov na lokaciji Vrbina v krški občini ter sodelovanje pri pripravi dveh pomembnih strateških dokumentov: strokovnih podlag za posodobitev Nacionalnega programa ravnanja z radio-aktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje od leta 2015 do 2026. ter strokovnih podlag za revizijo programa razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in odlaganja radioaktivnih odpadkov ter izrabljenega jedrskega goriva iz NEK.

»Strokovno in odgovorno moramo poskrbeti za radioaktivne odpadke, ki so posledica družbeno koristnih dejavnosti, saj kot družba tega bremena ne smemo in ne želimo preložiti na zanamce. Še posebej zato, ker imamo že danes na voljo strokovno znanje in tehnologije, ki so potrebne za izvedbo ustreznih rešitev,« je povedal dr. Žagar.

Arao redno pregleduje in vzdržuje skladišče radioaktivnih odpadkov ter delovno in merilno opremo. V zadnjih letih so nadgradili sistem protipožarne in protivlomne zaščite in posodobili fizično varovanje. Načrtujejo posodobitev opreme in v tem mesecu manjša zunanja vzdrževalna dela na skladišču.

Radiološki nadzor okoljskih vplivov jedrskega objekta, ki zajema merjenje emisij (izpustov) iz skladišča in imisij (prisotnost radioaktivnih snovi v okolju), potrjuje, da je vpliv skladišča na okolje zanemarljiv, je povedala Irena Daris iz Araa.